ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στο ναδίρ οι κατασκευαστικές στη Μαγνησία

στο-ναδίρ-οι-κατασκευαστικές-στη-μαγν-406164

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία που παρατηρείται την τελευταία οκταετία στον κατασκευαστικό κλάδο, με το 80% των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν επί πολλά χρόνια στη Μαγνησία είτε να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, είτε να συνεχίζουν τη δράση τους στο πεδίο της ανακατασκευής οικιών. Η παρατεταμένη περίοδος της κρίσης, σε συνάρτηση με τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί σε φορολογικό επίπεδο, ευθύνονται για τη δυσάρεστη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετοί επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται πλέον να δραστηριοποιηθούν σε άλλους τομείς, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων-μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Οικοδομών Μαγνησίας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο σύλλογος διέθετε 60 ενεργά μέλη μέχρι το 2010, τα οποία έχουν πλέον μειωθεί σε 15 περίπου.

Πολλοί έχουν αναστείλει την λειτουργία των εταιριών τους, ενώ όσοι συνεχίζουν την ίδια δραστηριότητα, έχουν ως κύριο αντικείμενο τις ανακατασκευές παλιών οικιών και διαμερισμάτων, διότι η οικοδομική δραστηριότητα στη Μαγνησία έχει μειωθεί στο 10%, σε σύγκριση με τις εποχές πριν από την κρίση.

«Υπάρχουν πολλοί που έχουν αναστείλει τη λειτουργία της εταιρείας τους, ενώ άλλοι ασχολούνται με διαφορετικά επαγγέλματα, έχουν φύγει από τον κλάδο εντελώς και δραστηριοποιούνται είτε στον τουρισμό είτε στο εμπόριο», τονίζει ο ίδιος, ενώ εξηγεί ότι «η οικοδομική κρίση προηγήθηκε της οικονομικής, και γι’ αυτό τον λόγο σταμάτησε σταδιακά η έκδοση νέων αδειών για την οικοδόμηση κατοικιών».

Το αγοραστικό κοινό, από την άλλη πλευρά, φοβάται να επενδύσει γιατί δεν γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πώς θα φορολογηθούν, με αποτέλεσμα να αναστέλλουν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.

Κατά συνέπεια, πολλοί τεχνίτες συνεργείων που ειδικεύονταν σε οικοδομικές εργασίες, στρέφονται κατ’ ανάγκη σε διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους, κάποιοι έχουν ανοίξει μάρκετ, άλλοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου, πεδίο απασχόλησης έχουν κυρίως όσοι ασχολούνται με τη συντήρηση ακινήτων.

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρει ότι επαγγελματίες του Βόλου αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν έργα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ελλείψει αντικειμένου απασχόλησης στη Μαγνησία.

«Μιλάμε ουσιαστικά για εκμηδενισμό του κλάδου μαζί και με τους εργάτες, διότι πολλά συνεργεία που ήταν στον κλάδο τείνουν προς εξαφάνιση», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κάνει παράλληλα λόγο για αγώνα επιβίωσης των επαγγελματιών, οι οποίοι διευρύνουν το πεδίο τους στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, της ανοικοδόμησης οικιών και των ανακατασκευών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου