ΤΟΠΙΚΑ

Ο καύσωνας «χτύπησε» καλλιέργειες

ο-καύσωνας-χτύπησε-καλλιέργειες-406213

Φόβους πως οι υψηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας ενδεχομένως να επηρεάσουν ορισμένες καλλιέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική τους παραγωγή, εκφράζουν αγρότες τόσο από την περιοχή του Αλμυρού και του κάμπου όσο και από το Πήλιο.

Εκτός από το βαμβάκι, το οποίο «τρέφεται» από τη ζέστη και οι συνθήκες ήταν ιδανικές σε συνδυασμό με το πότισμα που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σιτάρια και καλαμπόκια έχουν επηρεαστεί.

Σε αυτό συνέτεινε και η ανομβρία πριν από το Πάσχα, με αποτέλεσμα στα περισσότερα χωράφια η παραγωγή να μην είναι η αναμενόμενη, σύμφωνα πάντα με τους καλλιεργητές.

Όσον αφορά τις ελιές και τα μήλα, οι παραγωγοί είναι εν αναμονή για τις εκτιμήσεις των γεοπόνων.

Αναλυτική καταγραφή θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες σε όλες τις περιοχές από τους ίδιους τους αγρότες αρχικά, και εφόσον χρειαστεί θα ζητηθεί να μεταβούν στα χωράφια και συνεργεία του ΕΛΓΑ.

Στα «κρύα του λουτρού» οι πληγέντες του παγετού

Για αποζημιώσεις -φυσικά αν διαπιστωθεί πως η ζημιά είναι μεγάλη- ούτε λόγος, αν σκεφτεί κανείς πως μόλις χθες 3 Ιουλίου στο Πήλιο οι ελαιοπαραγωγοί άρχισαν να λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ τις δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουν για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

«Οι ρυθμοί με τους οποίους λειτουργεί ο ΕΛΓΑ αποτελούν “μνημείο” γραφειοκρατίας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΑΣ Πηλίου – Β. Σποράδων Γ. Διανελλάκης, για να προσθέσει πως «μόνο όταν είναι να πληρωθούν οι εισφορές των αγροτών επείγονται όλοι για τις εισπράξεις».

Αυτό που ωστόσο είναι το χειρότερο για τους πληγέντες -εκτός των ανείπωτων καθυστερήσεων στην καταγραφή των ζημιών- είναι το γεγονός πως ο ΕΛΓΑ ούτε λίγο ούτε πολύ θα αποζημιώσει μόνο αν και εφόσον η παραγωγή που έχει υποστεί ζημιά αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού φυτικού κεφαλαίου. «Αυτό που ζητάνε είναι αδύνατο να συμβεί», σημειώνει ο κ. Διανελλάκης. «Αποδεδειγμένα είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των καλλιεργειών, στις οποίες καταγράφηκαν προβλήματα από τον παγετό εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς με βάση τη συλλογιστική του ΕΛΓΑ, ακόμη και όσοι έχασαν σημαντικό κομμάτι από την παραγωγή τους δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις, γιατί η καταστροφή δεν ήταν στο 30%», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου με έντονη δυσφορία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου