ΤΟΠΙΚΑ

Την ώρα των Στρατηγών ζει η Τουρκία

την-ώρα-των-στρατηγών-ζει-η-τουρκία-851206

Με κομμένη την ανάσα η τουρκική κοινή γνώμη παρακολούθησε την -ασυνήθιστη στα χρονικά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων- συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.
Τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης κατά των Κούρδων στο Ιράκ, ζητώντας όμως για αυτό πολιτική βούληση. Υπεραμύνθηκε του ανερχόμενου τουρκικού εθνικισμού, έστρεψε τα πυρά του κατά πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων και είπε πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι κεμαλιστής.
Ο Τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη σε πέντε θεματικές ενότητες: α) το Κουρδικό σε σχέση και με τις εξελίξεις στο Ιράκ, β) τις επικρίσεις που δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις, γ) τα μειονοτικά προβλήματα, δ) τις πληροφορίες για πραξικόπημα το 2004 και ε) τις πληροφορίες για φακέλωμα των δημοσιογράφων από το γενικό επιτελείο.
«Ναι» στη στρατιωτική επέμβαση
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή, καθώς όπως είπε στην περιοχή δημιουργείται μία ανεξάρτητη [κουρδική] κρατική οντότητα». Όπως είπε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας μία τέτοια αποστολή, αλλά για να συμβεί αυτό ζήτησε πολιτική βούληση.
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, που προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας και έδωσαν το έναυσμα για πολεμικές απειλές, ο Τούρκος στρατηγός «έδειξε» εμμέσως ως υπεύθυνες τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος έκανε τις δηλώσεις, αλλά ποιος τον έβαλε να τις κάνει» είπε χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την ενότητα του Ιράκ, προέβλεψε συνέχιση της βίας δίνοντας το παράδειγμα της επίθεσης την Πέμπτη στο ιρακινό Κοινοβούλιο, θεωρεί αδύνατη την ειρηνική συνύπαρξη των τριών ομάδων σε μία χώρα καθώς «τους χωρίζει πλέον το αίμα που χύθηκε» και είπε ότι οι υπόλοιπες ομάδες του Ιράκ αντιμετωπίζουν τους Κούρδους ως υποχείρια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Καλός ο εθνικισμός…
Ο Τούρκος επιτελάρχης απέρριψε ότι υπάρχει έξαρση εθνικισμού στην Τουρκία, και αναφερόμενος στο Κουρδικό υποστήριξε ότι ο κουρδικός εθνοτισμός τροφοδοτεί την τρομοκρατία και κατηγόρησε την οργάνωση των Κούρδων αυτονομιστών ΡΚΚ για υποδαύλιση του ρατσισμού. Κατά τον Τούρκο στρατηγό είναι ακατανόητη η ερμηνεία ότι υπάρχει άνοδος του εθνικισμού στην Τουρκία. «Αντιθέτως ο εθνικισμός αυτός είναι μία θέση για την οποία είμαστε υπερήφανοι» σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τον εθνικισμό στην Τουρκία».
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ επιτέθηκε και κατά των πανεπιστημιακών που στο όνομα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ συντάσσουν εκθέσεις αρνητικές για τις ένοπλες δυνάμεις λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι μεταξύ αυτών είναι και πανεπιστημιακοί καθηγητές που καθήκον τους είναι να διαπαιδαγωγήσουν τους νέους μας».
«Κεμαλιστής ο επόμενος πρόεδρος»
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ παρενέβη και στην επικείμενη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ευθέως στην κυοφορούμενη υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, οι ισλαμιστικές καταβολές του οποίου προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι παράλληλα και αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και υπέδειξε ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να «να ενστερνίζεται τις βασικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας, τον κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους, τις δημοκρατικές και την ενότητα του κράτους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όχι μόνο στα λόγια άλλα και επί της ουσίας».
Σχετικά με τις πληροφορίες ότι το γενικό επιτελείο φακελώνει του δημοσιογράφους ανάλογα με τη στάση τους έναντι των ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι το σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν απλώς ένα προσχέδιο. Παραδέχτηκε ωστόσο εμμέσως ότι το γενικό επιτελείο παραχωρεί διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Ο Τούρκος στρατηγός διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα ότι οι αρχηγοί των όπλων στο γενικό επιτελείο μελετούσαν το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2004 κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή και το δημοψήφισμα στην Κύπρο επί του Σχεδίου Ανάν, στο οποί το στράτευμα ήταν αντίθετο.

Ε. Ενωση
Από τα πυρά του Τούρκου στρατηγού δεν ξέφυγε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει μειονότητες στην Τουρκία» και έψεξε το γεγονός ότι στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται συνεχής αναφορά σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στην Τουρκία.
«Στο άρθρο 10 της συμφωνίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε, «ορίζεται σαφώς το κοινοτικό κεκτημένο». Ωστόσο, όπως υποστήριξε «αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακόμη και δηλώσεις μελών του έχουν γίνει μέρος του κοινοτικού κεκτημένου».
«Εάν χρειαστεί όμως να εφαρμόσουμε αυτό το κεκτημένο τότε θα διαλύσουμε την Τουρκία» κατέληξε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου