ΤΟΠΙΚΑ

Ακίνητα στα αζήτητα, ρημάζουν στη φθορά του χρόνου

ακίνητα-στα-αζήτητα-ρημάζουν-στη-φθορ-410374

Στο έλεος της φθοράς του χρόνου και μάλιστα εν μέσω κρίσης -που ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις στεγαστικές τους ανάγκες ή ξεσπιτώνονται- ακίνητα ανθρώπων που φεύγουν μόνοι από τη ζωή και δεν έχουν κανέναν από το στενό ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον για να τα φροντίσει.

Τα ακίνητα αυτά που συνήθως είναι μικρής αξίας, όπως διαμερίσματα, δωματιάκια και αποθήκες, σφραγίζονται με απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου προκειμένου να διασφαλιστεί η κινητή τους περιουσία.

Παραμένουν σφραγισμένα για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρι κάποιος από το συγγενικό περιβάλλον των θανόντων να απευθυνθεί στις αστυνομικές ή δικαστικές αρχές και να τα αναζητήσει.

Κάθε χρόνο στο Ειρηνοδικείο Βόλου δίνονται τουλάχιστον δέκα εντολές για σφράγιση ακινήτων. Οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές που ενημερώνονται τον θάνατο μοναχικών ανθρώπων, επεμβαίνουν για την ανάγκη που υπάρχει για διασφάλιση των κινητών πραγμάτων τους.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου, όπου κατατίθενται και τα κλειδιά αυτών των ακινήτων, τηρεί την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Σε αρκετές από τις υποθέσεις τελικά βρίσκονται συγγενικά πρόσωπα, έστω και μετά από χρόνια, τα οποία απευθύνονται στις δικαστικές αρχές και ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις. Σε έναν στους τέσσερις θανάτους μοναχικών ατόμων που έχουν περιέλθει σε γνώση των αστυνομικών αρχών, δεν υπάρχει απολύτως κανένα συγγενικό περιβάλλον, όπως προκύπτει από την πορεία των υποθέσεων.

Τα ακίνητα λοιπόν αυτά παραμένουν σφραγισμένα, καθώς φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Κάθε χρόνο στη Μαγνησία δυστυχώς φεύγουν μόνοι από τη ζωή τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι. Συνήθως τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα καλούνται από το ευρύτερο περιβάλλον της γειτονιάς ή το φιλικό περιβάλλον να παρέμβουν.

Τα αστυνομικά τμήματα συντάσσουν δικογραφίες για όλα τα στοιχεία γύρω από τις συνθήκες θανάτου αυτών των ανθρώπων.

Συνήθως, θάνατοι μοναχικών ανθρώπων χαρακτηρίζονται ως αιφνίδιοι εκτός αν γιατρός που τους παρακολουθούσε βεβαιώσει τα αίτια θανάτου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αστυνομικά τμήματα κινούν την προβλεπόμενη διαδικασία γύρω από όλα τα θέματα, από την ταφή των αποβιωσάντων μέχρι τη διασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να ενημερώνουν το Ειρηνοδικείο Βόλου για την ανάγκη που υπάρχει για τη διασφάλιση των κινητών πραγμάτων των περιουσιών. Εφόσον παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον, τα αστυνομικά τμήματα κινούν διαδικασία σφράγισης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου