ΤΟΠΙΚΑ

Τον είχε μηνύσει το ΙΚΑ για απάτη… επειδή έπαιρνε ΕΚΑΣ

τον-είχε-μηνύσει-το-ικα-για-απάτη-επει-410897

Ιστορική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Αθώωσε 89χρονο αντιστασιακό που έσυρε κατηγορούμενο στα δικαστήρια το ΙΚΑ, με την κατηγορία της απάτης επειδή ελάμβανε το ΕΚΑΣ… ενώ παράλληλα έπαιρνε και πολεμική σύνταξη. Το δικαστήριο έκρινε πως η περίοδος του εμφυλίου πολέμου δεν είναι ειρηνική περίοδος αλλά πολεμική και σωστά δόθηκε πολεμική σύνταξη στον συγκεκριμένο άνθρωπο και παράλληλα ότι η πολεμική σύνταξη δεν θεωρείται εισόδημα και καλώς δεν είναι φορολογητέα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το ΙΚΑ μήνυσε τον 89χρονο σήμερα αντιστασιακό ζητώντας να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που ελάμβανε και μάλιστα «εις διπλούν» χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, βασιζόμενο στην ερμηνεία που έδωσε διοικητικό στέλεχος του ΙΚΑ από την Αθήνα. Το Δικαστήριο ωστόσο ομόφωνα τον αθώωσε, αναγνωρίζοντας πως οι πολεμικές συντάξεις δεν αποτελούν εισόδημα αφενός και αφετέρου ότι η περίοδος του εμφυλίου ήταν πολεμική και όχι ειρηνική περίοδος(!), όπως ισχυρίζονταν ο διοικητικός υπάλληλος του ΙΚΑ που εισηγήθηκε την περικοπή του ΕΚΑΣ του Βολιώτη αντιστασιακού.

Η περιπέτεια για τον 89χρονο ξεκίνησε το 2013 όταν έγινε η απογραφή των συνταξιούχων. Ο ίδιος ελάμβανε σύνταξη γήρατος και ΕΚΑΣ. Στην απογραφή δήλωσε πως ελάμβανε και πολεμική σύνταξη ως αντιστασιακός . Σε ηλικία 17 χρόνων συμμετείχε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού και πολεμούσε στα βουνά τους Γερμανούς ενώ στη μάχη του Δομοκού είχε τραυματιστεί σοβαρά. Η πολεμική σύνταξη του απονεμήθηκε το 1993 σε εφαρμογή νόμου της συγκυβέρνησης του 1989 που προέβλεπε την απονομή σύνταξης στα μέλη του εθνικού στρατού και στους αγωνιστές του δημοκρατικού στρατού.

Στον έλεγχο που ακολούθησε της απογραφής , υπηρεσιακός παράγοντας του ΙΚΑ κεντρικά ερμηνεύοντας το νόμο περί συντάξεων και επιδομάτων , εισηγήθηκε πως ο 89χρονος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να παίρνει ΕΚΑΣ αφού συνυπολόγισε και το εισόδημα της πολεμικής αποζημίωσης. Το ΙΚΑ να κίνησε αμέσως τις διαδικασίες…για να διεκδικήσει επιστροφή των χρημάτων.

Ο θιγόμενος συνταξιούχος μόλις ενημερώθηκε για το όλο θέμα δεν πίστευε στα αυτιά του. Είχε πολεμήσει για την πατρίδα του, του είχε αναγνωριστεί πολεμική σύνταξη και το ΙΚΑ τον κατηγορούσε με μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ότι εξαπάτησε το Κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το έφερε τόσο βαρέως που για αρκετούς μήνες είχε κλειστεί στον εαυτό του με το παράπονο να τον πνίγει για την περιπέτεια στην οποία είχε μπει χωρίς δική του ευθύνη.

Ο ίδιος προκειμένου να «αμυνθεί» κατέθεσε στα Διοικητικά Δικαστήρια προσφυγή κατά του ΙΚΑ, ώστε α αποδείξει την «αθωότητα του» η οποία όμως δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Δικαίωση από το Τριμελές

Η δικαίωση ήρθε τελικά για τον ίδιο την προηγούμενη Παρασκευή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου όπου συζητήθηκε η μήνυση του ΙΚΑ εναντίον του.

Η κατηγορία εναντίον του 89χρονου ήταν απάτη εις βάρος του δικαστηρίου ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας. Το ΙΚΑ διεκδικούσε από τον 89χρονο συνολικά 13.000 ευρώ που όμως διπλασιάστηκαν εξαιτίας… του δόλου που επικαλούνταν το ΙΚΑ στη μήνυση που κατέθεσε υποστηρίζοντας πως ο 89χρονος συνειδητά δεν δήλωνε την πολεμική σύνταξη για να λαμβάνει το ΕΚΑΣ.

Στο δικαστήριο ο αντιστασιακός εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Δημ. Γούση, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επέτρεπαν να παραβρεθεί στην ακροαματική διαδικασία.

Η έδρα αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών (ΙΚΑ και αντιστασιακού) ομόφωνα αποφάσισε την αθώωση του 89χρονου.

Ο Εισαγγελέας της έδρας Κων. Κασάπης ήταν εκείνος που πρώτος ζήτησε την αθώωση του 89χρονου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η περίοδος του εμφυλίου πολέμου δεν είναι ειρηνική περίοδος αλλά πολεμική και σωστά δόθηκε πολεμική σύνταξη στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία από πουθενά δεν προβλέπεται ότι η πολεμική αποζημίωση θεωρείται εισόδημα».

Η απόφαση όπως ήταν φυσικό έχει προκαλέσει την αίσθηση της δικαίωσης στον ίδιο τον 89χρονο συνταξιούχο αντιστασιακό αλλά και στην οικογένειά του.

«Με την αθωωτική απόφαση υπερ του 89χρονου, το Δικαστήριο αποκατέστησε στο πρόσωπο του 89χρονου την εθνική συμφιλίωση, που «αμφισβήτησε» με εγκύκλιό του, διοικητικός υπάλληλος των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δικηγόρος του Δημήτρης Γούσης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του καθώς όπως είπε «αποκαταστάθηκε μία μεγάλη αδικία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου