ΤΟΠΙΚΑ

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα του ΤΑΕ

στον-εισαγγελέα-το-πόρισμα-του-ταε-851206

Στον Εισαγγελέα παραδίδει σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου το πόρισμα του Υπουργείου Απασχόλησης για την υπεξαίρεση του ΤΑΕ, που αποδίδει ευθύνες, εκτός από το φερόμενο δράστη που έχει ήδη προφυλακιστεί, και σε τρίτους.
Μέχρι τις 30 Απριλίου εξάλλου αναμένεται να έχει ψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τους εξαπατημένους εμπόρους, οπότε με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ θα αρχίσει ουσιαστικά να τρέχει και η προθεσμία για την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου από τα “θύματα”, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθούν στην πολιτική λύση της νομοθετικής ρύθμισης.
Η προθεσμία για την υποβολή των μηνύσεων θα είναι τρίμηνη, δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εξάλλου, όπως τουλάχιστον έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΣΒΝ Αλ. Μαγαλιός, αναμένεται να παραδοθεί και το πόρισμα του ΤΑΕ και θα έχει ενδιαφέρον να υπάρξει “συσχέτιση” των δύο πορισμάτων, καθώς το Υπουργείο Απασχόλησης ουσιαστικά “καίει” εκτός του εισπράκτορα και άλλα άτομα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κατηγορούμενος εισπράκτορας του Ταμείου του Βόλου απέδιδε μόνο το 20% των ποσών που εισέπρατται από τους ασφαλισμένους εμπόρους κεντρικά στο ΤΑΕ, από το 1985 και έπειτα, χωρίς όμως ποτέ να αποκαλυφθεί τίποτα.
«Αν αυτό είχε εντοπισθεί από τα αρμόδια όργανα τόσο της Λάρισας όσο και του κεντρικού Καταστήματος, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, όπου αποστέλλονταν οι μηνιαίες καταστάσεις (σώματα) δεν θα είχαμε φθάσει εδώ, όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου έγιναν παρόμοιες ατασθαλίες επιμελητών είσπραξης εισφορών του ΤΑΕ. Προκύπτουν μάλιστα, όπως τονίζεται, ποινικές ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στη ζημία που έχει υποστεί το ΤΑΕ από την εισφοροδιαφυγή που συνετελέσθη στο ΤΑΕ Βόλου».
Το πόρισμα αποδίδει ευθύνες «στην γενική διευθύντρια και συντονίστρια των υπηρεσιών του ΤΑΕ, κατηγορώντας την για βαριά αμέλεια περί την υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι όφειλε και υποχρεούτο να δώσει εντολές στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του κεντρικού και της Περιφέρειας Λάρισας να παρακολουθούν και να ελέγχουν τόσο την πορεία των εσόδων της περιοχής Βόλου, καθόσον υπήρχε και το προηγούμενο παρόμοιο γεγονός του 1988 αλλά και πρόσφατα το 2003, όταν σε έκθεση ελέγχου της ελεγκτικής επιτροπής Λάρισας αναφέρονταν ότι στην περιοχή του Βόλου υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή και να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΤΑΕ αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)».
Εξάλλου το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες και στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας στο Βόλο, ενώ προτείνεται στον ΟΑΕΕ «να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία Πληροφόρησης του διοικητικού συμβουλίου για την είσπραξη των εσόδων κατά νομούς, πόλεις και κωμοπόλεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου