ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγή κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα ενοίκια της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.

αγωγή-κατά-της-περιφέρειας-θεσσαλίας-415530

Ενοίκια ύψους 443.000 ευρώ διεκδικεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εταιρεία για τη στέγαση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Έρευνας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας «ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.» το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014 σε κτήριο στη Μακρινίτσης.

Η ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. καταργήθηκε το 2011 και η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την κατάθεση έκθεσης εκκαθάρισης περιουσίας, πλην όμως η έκθεση δεν επικυρώθηκε μέχρι σήμερα, καθώς η γενική συνέλευση των μετόχων δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας.

Η εταιρεία στρέφεται κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το σκεπτικό ότι το 2011, με τη λύση της ΚΕΚΑΝΕΜ, η γενική συνέλευση των μετόχων της αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου των προγραμμάτων και έργων της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία τα αποδέχτηκε.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι αν υπάρχει κάποια απαίτηση, τότε αυτή χρειάζεται να την κρίνουν οι εκκαθαριστές. Η αγωγή της εταιρείας, όπως υποστηρίχτηκε, θα έπρεπε να στρέφεται κατά της ΚΕΚΑΝΕΜ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργήθηκε το 2011 και δεν έχει καμία σχέση με το επίδικο αντικείμενο.

Η αγωγή συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε και συζητήθηκε πρόσφατα στο δικαστήριο, εκμίσθωσε στη ΚΕΚΑΝΕΜ ισόγειο κτήριο και πατάρι στη Μακρινίτσης, συνολικής έκτασης 793 τετραγωνικών μέτρων.

Το κτήριο παραδόθηκε το 2001 και το 2007 η σύμβαση παρατάθηκε για άλλα τρία έτη, και στη συνέχεια σιωπηρά μέχρι το 2014.

Ωστόσο, το 2009 το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Έρευνας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, συγχωνεύτηκε με την ΑΝΕΜ και ονομάστηκε «ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε».

Η ΚΕΚΑΝΕΜ συστάθηκε από την πρώην ΝΑΜ, η οποία κατείχε το ποσοστό του 76,48% του κεφαλαίου της.

Η εταιρεία που άσκησε την αγωγή επικαλείται τον νόμο 3852/2010 με τον οποίο συστάθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οι περιφέρειες.

Οι περιφέρειες, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, όπως ισχυρίζεται, υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων.

Τονίζοντας ότι η ΚΕΚΑΝΕΜ αναβίωσε το 2012, αλλά το σύνολο των προγραμμάτων και έργων της διατηρήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να λυθεί τελικά οριστικά τον ίδιο χρόνο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις της άνευ ανταλλάγματος. «Ενήργησε καταχρηστικά, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως κύριας μετόχου», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου