ΤΟΠΙΚΑ

«Στην καρδιά του καλοκαιριού» απεργία σε επισιτισμό και τουρισμό

στην-καρδιά-του-καλοκαιριού-απεργί-415979

Κλαδική πανελλαδική απεργία μες την καρδιά του καλοκαιριού, και ειδικότερα στις 20 Ιουλίου, αποφάσισε ομόφωνα η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού. Στην απεργία συμμετέχουν και τα μέλη της Επιτροπής Εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό στη Μαγνησία, τα οποία μάλιστα ενόψει της κινητοποίησης προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα επισκέψεις σε καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Βόλο, στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου αλλά και στις Σποράδες, προκειμένου να ζητήσουν από τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στην απεργία.

Σε τοπικό επίπεδο, η Επιτροπή των Εργαζομένων στον επισιτισμό, με αφορμή την κινητοποίηση καλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα κάνουν ειδική αναφορά στα πρόσφατα ατυχήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εργαζόμενοι delivery, για να επισημάνουν πως «αναδεικνύεται περίτρανα η εντατικοποίηση που επιβάλουν οι εργοδότες, και οι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα ακόμα και την ίδια τη ζωή τους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτόν τον κλάδο, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς».

Τα βασικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι κλαδικές συμβάσεις στο ύψος των αναγκών που έχουν διαμορφώσει τα σημερινά δεδομένα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και, φυσικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όσον αφορά ειδικά τους διανομείς, η Ομοσπονδία ενόψει της απεργίας θέτει επίσης το θέμα του εξοπλισμού τους, υπογραμμίζοντας πως τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης θα πρέπει να τα αναλάβουν οι εργοδότες.

Σημειώνεται ότι στον τομέα του delivery, στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συνήθως δικό τους μέσο, αναγκάζονται να οδηγούν χωρίς να τους παρέχεται κράνος ή άλλα μέσα ατομικής προστασίας, και ταυτόχρονα πιέζονται ώστε να παραδίδουν παραγγελίες σε χρόνους που τους οδηγούν πολλές φορές να παρανομούν και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου