ΤΟΠΙΚΑ

Συλλαλητήριο και παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου από εργαζόμενους

συλλαλητήριο-και-παράσταση-στο-δημοτ-416273

Ραντεβού στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου, απ΄ όπου θα ξεκινήσει συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, δίνουν για σήμερα οι εργαζόμενοι του δήμου, που αντιδρούν στην εκδίωξη των συμβασιούχων από τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Από τις 11 το πρωί ξεκινά στάση εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα το απόγευμα στις έξι, αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, για να ζητήσει στήριξη στον αγώνα που κάνουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Ήδη η δημοτική αρχή έχει φέρει προς έγκριση ψήφισμα για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Τρίτη και Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ, και την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κινδυνεύουν να αποδεκατιστούν οι Υπηρεσίες Καθαριότητας στους ΟΤΑ της Μαγνησίας, καθώς 170 άτομα θα δουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους.

Νομική λύση ζητά ο Π. Κουτσάφτης

Την αναγκαιότητα να προκύψει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους, και παράλληλα να επιταχυνθούν διαδικασίες για την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό πάγιων και διαρκών αναγκών, επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης.

«Η ομαλή λειτουργία του δήμου και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης στο θέμα των εργαζομένων, και γι’ αυτό έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει από τα θεσμικά μας όργανα, ότι θεωρούμε δικαίωμα των δήμων να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα πάντοτε από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση, οι δήμοι και οι δημότες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αλλά το κεντρικό κράτος να αποφασίζει με ποιον τρόπο θα καλύπτονται οι ανάγκες αυτές.

Στον δήμο μας, οι εξελίξεις στους συμβασιούχους αφορούν 13 άτομα, και μάλιστα σε μια περίοδο καθοριστική για τον τουρισμό και την τοπική μας οικονομία.

Εγκαίρως προγραμματίσαμε ενέργειες και προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες την τουριστική περίοδο ανάγκες στην Υπηρεσία Καθαριότητας κ.λπ.

Αυτός ο σχεδιασμός μας ανατρέπεται βίαια, μεταφέροντας προβλήματα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

«Ζητούμε», καταλήγει ο κ. Π. Κουτσάφτης, «άμεση και δίκαιη λύση για την κατηγορία των συμβασιούχων-παρατασιούχων των δήμων, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Από την πλευρά της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «σταθμό στο χρονικό ενός “προαναγγελθέντος θανάτου”, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αξιοποίησε ένα σύνολο νόμων, συνταγματικών περιορισμών, μνημονικών δεσμεύσεων των προηγούμενων και της παρούσας κυβέρνησης και οδηγιών της Ε.Ε. για να οδηγήσει στην απόλυση και την απόγνωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των ΟΤΑ όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα. (…) Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική λύση με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Πέρα και ενάντια στις άθλια πολιτική των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλουν την ελαστική εργασία, τη διαρκή ομηρία, μια ζωή χωρίς δικαιώματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου