ΤΟΠΙΚΑ

«Παρτίδα» ζωής και ελπίδας – Δυνατό μήνυμα κατά των ναρκωτικών

παρτίδα-ζωής-και-ελπίδας-δυνατό-μή-416870

Η εκπαιδευτικός Εφη Ψαροπούλου και ο μουσικός Σπύρος Αποστόλου δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους που σαρώνει στο διαδίκτυο

Καρπός κοινωνικής ευαισθησίας δύο χαρισματικών Βολιωτών είναι η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Χαμένη παρτίδα», που συγκεντρώνει περισσότερες από 600 διαδικτυακές προβολές σε διάστημα δύο μόλις ημερών, στέλνοντας μηνύματα ζωής και ελπίδας κατά των ναρκωτικών. Η ταινία μικρού μήκους, που φέρει τη δημιουργική σφραγίδα της εκπαιδευτικού Έφης Ψαροπούλου και τη μουσική έμπνευση του Σπύρου Αποστόλου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την περασμένη Τρίτη και έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πλήθους θεατών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μέσα από την κοινή προσπάθεια που θα προωθηθεί και στο Υπουργείο Παιδείας, με απώτερο στόχο να προβληθεί στα σχολεία, αναφύονται τα πιο δυνατά μηνύματα ζωής κι ελπίδας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της αυριανής παγκόσμιας μέρας κατά των ναρκωτικών.

Η ταινία μικρού μήκους «Χαμένη παρτίδα» αφορά τη σταδιακή πτώση ενός ατόμου στα ναρκωτικά από την εφηβεία έως τα 30 του χρόνια και αποδίδει το θέμα με ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία. «Σκοπός της ταινίας είναι να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα και να υπάρξει συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε εμπλοκή κάποιου με ουσίες», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ψαροπούλου.

Τους χαρακτήρες της ταινίας ενσαρκώνουν οι: Σπύρος Αποστόλου, Δημήτρης Κατσαρός, Ταξιάρχης Μανέλας, Γιάννης Τσιακωβής, Στάθης Ντίνας, Κάτια Ορφανού.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Ψαροπούλου. Τη φωτογραφία και το μοντάζ επιμελήθηκαν οι Άλκης Μαρούγκας και Γιώργος Μπέγας, το μακιγιάζ η Κατερίνα Μαυρογένη.

Τη μουσική της ταινίας και την ερμηνεία υπογράφει ο Σπύρος Αποστόλου, ο οποίος ενσαρκώνει τον κεντρικό ρόλο, την ηχοληψία – επεξεργασία ήχου ανέλαβε ο Τάσος Κουλούρης και η ηχογράφηση έγινε στο Rec ‘n’ Mix studio.

Η ταινία είναι κατάθεση ψυχής και ευαισθησίας μιας ομάδας Βολιωτών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στείλουν μηνύματα ζωής κι ελπίδας σε χιλιάδες νεανικές ψυχές που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα γρανάζια μιας αδιέξοδης κατάστασης. «Η παρτίδα μπορεί να κερδηθεί από την αρχή, λέγοντας όχι στα ναρκωτικά», τονίζουν οι δύο δημιουργοί, αποδίδοντας το μήνυμα της κοινής προσπάθειας.

ΕΦΗ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ -Εκπαιδευτικός με ευαισθησίες

Η 33χρονη Έφη Ψαροπούλου, είναι δασκάλα στον Πλάτανο Αλμυρού, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιγαίου (Ρόδος) και λάτρης των ταινιών. Η αφορμή για την ενασχόλησή της με ταινίες μικρού μήκους, ήταν ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους που προκηρύχθηκε το 2012, περίοδο κατά την οποία δίδασκε στην Κάτω Τιθορέα. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν το έναυσμα για να δοκιμάσει με επιτυχία τις δημιουργικές της δυνάμεις, γιατί «μου κέντρισε το ενδιαφέρον και παρά το γεγονός ότι δεν έκανα ειδικές σπουδές πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αποφάσισα να προσπαθήσω», αναφέρει η ίδια. Το θέμα της πρώτης ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησε με τους μαθητές της, είχε τον τίτλο «Φαύλος κύκλος», αναφερόταν στη φτώχεια και κατέλαβε την έβδομη θέση ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές.

Ακολούθησε και δεύτερος μαθητικός διαγωνισμός την επόμενη χρονιά, όπου συμμετείχε με την ταινία «Πλαστή ταυτότητα», η οποία αναφερόταν στην κρίση που βιώνει η χώρα μας και κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Και οι δύο ταινίες ανήκουν στο είδος της μυθοπλασίας και δεν ξεπερνούν τα δέκα λεπτά σε διάρκεια.

Στη συνέχεια, η Βολιώτισσα εκπαιδευτικός έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα με την ταινία «Χαμένη παρτίδα», όπου αυτή τη φορά συμμετέχουν ενήλικες και όχι μαθητές. «Σκοπός της ταινίας, σημειώνει η ίδια, είναι να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα κατά των ναρκωτικών. Πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, να είμαστε κοντά στα παιδιά, κυρίως όταν είναι στην εφηβεία. Η τόνωση της αυτοπεποίθησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κι όταν ένα παιδί έχει σωστές βάσεις από μικρή ηλικία, δεν έχει ανάγκη να αποδείξει κάτι, γιατί ξέρει ποιος είναι. Πολλά παιδιά ξεκινούν τη χρήση νομίζοντας ότι δεν θα εθιστούν, αλλά αυτοκαταστρέφονται και το συνειδητοποιούν πολύ αργά».

ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – Μουσική από παιδί

Ο 32χρονος Σπύρος Αποστόλου, αντίστοιχα, ασχολείται από μικρή ηλικία με τη μουσική. Έχοντας ξεκινήσει με παιδικά μαθήματα μουσικής, ταυτόχρονα διδάσκεται κλασική κιθάρα στο δημοτικό ωδείο Βόλου, με δασκάλα την Κατερίνα Ζουμπέκη.

Στο γυμνάσιο ξεκινάει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και παράλληλα συμμετέχει σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου. Έχοντας ήδη πολλά μουσικά ακούσματα, κατέληξε στο ελληνικό ροκ όπου μελετούσε τη μουσική διαφόρων μουσικών συγκροτημάτων του είδους. Έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση ως μουσικός, παίζοντας αρκετά μουσικά όργανα σε διάφορα μουσικά σχήματα, πραγματοποιεί πολλές live εμφανίσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις σε τέσσερις δισκογραφικές δουλειές και συμμετείχε σε δεκάδες ακόμη.

Στις αρχές του 2017 ηχογραφεί το τραγούδι «Χαμένη παρτίδα» στο studio Rec ‘n’ Mix του Κώστα Κεχαΐδη με ηχολήπτη τον Τάσο Κουλούρη, για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, σε στίχους του Απόστολου Καμακά. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι, παράλληλα, το soundtrack στην ομότιτλη ταινία μικρού μήκους, όπου ο ίδιος συμμετέχει σε πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ήθελα να μπω στο πετσί του ρόλου, να ζήσω την ταινία, για να αντλήσω έμπνευση, προκειμένου να συνθέσω την κατάλληλη μουσική για την κάθε σκηνή της ταινίας και τελικά είχα την τιμή να πρωταγωνιστήσω, χάρη στην αγαπημένη φίλη μου Έφη» υπογραμμίζει ο ίδιος. Βίωσε συγκλονιστικά συναισθήματα συμμετέχοντας στην ταινία και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, το στοιχείο που κυριαρχεί, είναι το μήνυμα της ζωής, η προτροπή «να κερδίσουμε την παρτίδα από την αρχή, αρκεί να αντισταθούμε, να μη φοβόμαστε να πούμε “όχι” στα ναρκωτικά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου