ΤΟΠΙΚΑ

«Ναι μεν αλλά …Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια»

ναι-μεν-αλλά-καλλικράτης-στα-πανεπι-493961

Επιβεβαιώθηκε χθες η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στον Καλλικράτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το θέμα είχε συζητηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων ως ένα μελλοντικό σχέδιο, όμως τώρα μετά και τις δηλώσεις της Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου φαίνεται πως τίθεται σε εφαρμογή.

 Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε ξεκαθαρίσει από το πρώτο άκουσμα του Καλλικράτη πως θα διεκδικήσει τη μη κατάργηση της ονομασίας του Ιδρύματος.
Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης επεσήμανε αρχικά πως χρειάζεται ιδιαίτερη διεργασία τον επερχόμενο Καλλικράτη, τόσο μεταξύ ΑΕΙ, όσο και ΑΕΙ και ΤΕΙ.
«Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχουν διακριτούς ρόλους. Δεν μπορούν με ένα νομοθετικό διάταγμα να συνενωθούν. Το ζήτημα χρειάζεται μεγάλη συζήτηση από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», σχολίασε ο κ. Ζουμπουλάκης.
Αναφορικά με τη συνεργασία του ΤΕΙ Λάρισας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο αντιπρύτανης επεσήμανε πως αυτή υπάρχει και είναι πολύ εποικοδομητική. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό, συμπλήρωσε ο ίδιος, να υπάρχει συνεργασία από το να γίνει συγχώνευση τμημάτων.
«Θα πρέπει να καταργηθεί το τμήμα του ΤΕΙ, να έρθει στο Πανεπιστήμιο, όπως εκεί προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο σπουδών των φοιτητών που θα έρθουν, με τα προγράμματα σπουδών αλλά και με το προσωπικό», σημείωσε ο ίδιος.
Παράλληλα μεταξύ των προτάσεων της Υπουργού ήταν να τοποθετηθούν στη διοίκηση των Πανεπιστημίων εξωπανεπιστημιακοί και κοινωνικοί φορείς.
«Αυτό το μοντέλο έγινε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φάνηκε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο αντιπρύτανης.
Ο κ. Ζουμπουλάκης, μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επεσήμανε: «Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε τμήματα τα οποία δεν είναι εξεζητημένα και δεν έχουν ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Ο Καλλικράτης θα πρέπει να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, μιας κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε σ’ αυτόν καθώς αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας».
Τέλος ο αντιπρύτανης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή των μελλοντικών φοιτητών σε Σχολές και όχι σε τμήματα, λέγοντας ότι «τα παιδιά είναι καλό να έχουν μια αρχική γενική άποψη κι έπειτα να κάνουν την επιλογή. Αυτή όμως η πρόταση απαιτεί υποδομές, γιατί ο όγκος των φοιτητών θα είναι μεγάλος».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου