ΤΟΠΙΚΑ

Θεσσαλών Συμπολιτεία: Η Περιφέρεια απόλυτα υπεύθυνη για τους ελέγχους στον Παγασητικό

θεσσαλών-συμπολιτεία-η-περιφέρεια-απ-421089

Επερώτηση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κατέθεσε η παράταξη «Θεσσαλών Συμπολιτεία» για το θέμα των ελέγχων στον Παγασητικό Κόλπο από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επιπλέον, σε ανακοίνωση της παράταξης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις και να προστατεύσει το περιβάλλον. Να σταλούν δείγματα και στο Γενικό Χημείο του Κράτους” και επισημαίνονται τα εξής: “Τη γνωστή μέθοδο μη ανάληψης των ευθυνών της απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αφού πρώτα τα φαινόμενα στον Παγασητικό έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είπε στην κοινή γνώμη ότι πήρε δείγματα (πότε;) και περιμένει αποτελέσματα (πότε;), τακτική που ακολούθησε και σε άλλες περιπτώσεις.

Αφού αγνοούν ή δεν θυμούνται λοιπόν τις αρμοδιότητες τους, που ορίζονται από τον Νόμο, τους τις αναφέρουμε, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες: Στις αρμοδιότητες λοιπόν της Περιφέρειας, περιλαμβάνεται η προστασία των υδάτων και συγκεκριμένα:

  • Η μέριμνα για τον έλεγχο των σημειακών και διάχυτων εκπομπών ρύπων στα επιφανειακά, υπόγεια και παράκτια ύδατα.
  • Η εφαρμογή και η επιβολή όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
  • Η επιβολή μέτρων και κυρώσεων για την προστασία των υδάτων.

Επιπλέον η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τον χαρακτηρισμό καταλληλότητας των υδάτων κολύμβησης και τη λήψη μέτρων σε θέματα υγιεινής περιβάλλοντος σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Η περιφερειακή παράταξη Θεσσαλών Συμπολιτεία, πιστεύοντας στην αλήθεια και την ευθύνη, καταθέτουμε επερώτηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ζητάμε:

Α) Τις συγκεκριμένες ημερομηνίες λήψεις δειγμάτων και τις θέσεις των ελέγχων με συντεταγμένες

Β) Τι είδους παράμετροι εξετάστηκαν (μικροβιολογικές, βιολογικές, φυσικοχημικές) και τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Γ) Τους ελέγχους το τελευταίο εξάμηνο.

Δ) Ζητούμε διασταύρωση των ελέγχων με το Γενικό Χημείο του Κράτους

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 της υπ’ Αριθμ. H.Π. 8600/416/E103, Ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης: «Όταν, από την ταυτότητα των υδάτων κολύμβησης, συνάγεται τάση για την ανάπτυξη μακροφυκών ή/και θαλάσσιου φυτοπλαγκτού, διενεργούνται έρευνες για να καθορισθούν ο αποδεκτός τους χαρακτήρας και οι κίνδυνοι που αυτά παρουσιάζουν για την υγεία, και λαμβάνονται κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του κοινού».

Επομένως: Περιμένουμε επίσημη και ενυπόγραφη ανακοίνωση για το είδος της παρατηρούμενης ρύπανσης. Ζητούμε με βάση τα αποτελέσματα να διατυπωθεί η ξανά η απόφαση του Περιφερειάρχη για τον χαρακτηρισμό καταλληλότητας θαλασσίων υδάτων.

Πέραν της δυσφήμησης και τη ζημιάς στον τουρισμό που επέρχεται από την καθυστέρηση, οι πολίτες της Μαγνησίας έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση, αλλά και στο καθαρό και ασφαλές για την υγεία περιβάλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου