ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι του Ιατρικού Συλλόγου για «μαϊμού» θεραπευτές

καμπανάκι-του-ιατρικού-συλλόγου-για-421609

Την προσοχή των ασθενών αλλά και όλων εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ώστε να μην καταφεύγουν σε αυτοαποκαλούμενους «θεραπευτές» που πραγματοποιούν εκδηλώσεις και υπόσχονται θεραπείες ασθενειών με δικές τους μεθόδους σημειώνοντας ότι δεν είναι απλά αναποτελεσματικές, αλλά και πολλές φορές επικίνδυνες.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει: «Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας στην συνεδρίασή του την Τρίτη 20 Ιουλίου 2017 ασχολήθηκε και με περιπτώσεις αυτοχριζόμενων ειδικών σε θέματα υγείας, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν καμία επιστημονική γνώση και πολλές φορές χρησιμοποιούν κάλπικους επιστημονικούς τίτλους που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική επιστήμη.

Παρατηρούμε λοιπόν να δραστηριοποιούνται περιπτώσεις ομιλητών σε εκδηλώσεις για θέματα υγείας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική επιστήμη. Επίσης παρατηρούμε περιπτώσεις διαφημιστών σκευασμάτων, να διαφημίζουν, από τηλεοράσεως κυρίως, αμφιβόλου αποτελέσματος προϊόντα για διάφορες παθήσεις. Ανησυχητικό επίσης φαινόμενο είναι ότι αυτοί οι «θεραπευτές» συστήνουν σε ασθενείς διακοπή θεραπειών που έχουν δρομολογηθεί από τους θεράποντες ιατρούς, προκειμένου οι ασθενείς αυτοί να ακολουθήσουν τις δικές τους μεθόδους θεραπείας που εκτός από αναποτελεσματικές είναι και επικίνδυνες και πάντοτε υποκρύπτουν αμοιβή με διάφορους τρόπους.

Δηλώνουμε ευθέως ότι αυτοί οι «θεραπευτές» είναι επικίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και εφιστούμε την προσοχή σε όλους, να μην ακολουθούν τις οδηγίες τους, διότι όπως αποδεικνύεται αργά ή γρήγορα πρόκειται για περιπτώσεις αγυρτών και τσαρλατάνων. Επίσης προτρέπουμε τους πολίτες να παρακολουθούν εκδηλώσεις για θέματα υγείας, που τελούν υπό την αιγίδα της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας, η οποία διασφαλίζει την αξιοπιστία της εκδήλωσης.

Επίσης καλούμε όλους όσους δίνουν βήμα λόγου και δημοσιότητας, για διάφορους λόγους, σε αυτούς τους «θεραπευτές», να αναλογισθούν τις σοβαρότατες ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και στην υγεία των ανθρώπων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα αυτά τα φαινόμενα τσαρλατανισμού και θα προσφεύγει στην Δικαιοσύνη, όταν χρειάζεται, όπως έπραξε και σε άλλες περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Στην εποχή που βιώνουμε και χαρακτηρίζεται από κατάρρευση των βεβαιοτήτων, αλλά και των θεσμών στην συνείδηση των ανθρώπων, ο Ι.Σ.Μ. θα συνεχίσει να υπηρετεί το θεσμικό καθήκον του που είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση σε θέματα υγείας της κοινωνίας και η αποτροπή και η δίωξη φαινόμενων τσαρλατανισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου