ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκαν… τον υπαίτιο για το πλαγκτόν

βρήκαν-τον-υπαίτιο-για-το-πλαγκτόν-422051

Την ώρα που η πόλη αναμένει τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, με αφορμή την εμφάνιση φυτοπλαγκτού όχι μόνο στον Παγασητικό Κόλπο αλλά και στα παράλια του Αιγαίου, η συζήτηση «φουντώνει» ξανά γύρω από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και τις ευθύνες της… ΔΕΥΑΜΒ για το κατά τ’ άλλα φυσικό φαινόμενο!

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έχουν ακόμη φθάσει στα χέρια της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη. Ο χημικός Αλέκος Γούναρης είχε δηλώσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ –με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου- ότι πρόκειται για φυτοπλαγκτόν που καταρρέει, χωρίς να δείχνει ότι υπάρχει μικροβιακή επιβάρυνση και είχε μιλήσει για «ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως την άνοιξη, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και λόγω των βροχοπτώσεων».

Χθες ωστόσο, στο προσκήνιο βγήκε για μία ακόμη φορά η ΔΕΥΑΜΒ. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα και η δημοτική κίνηση Μαζί για το Βόλο, απέδωσαν ευθύνες στη ΔΕΥΑΜΒ για την εμφάνιση του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να προσκομίσουν στοιχεία.

«Υπεύθυνη η ΔΕΥΑΜΒ»

Η κ. Καπούλα, επικαλούμενη τη «διεθνή βιβλιογραφία σύμφωνα με την οποία ο ευτροφισμός προκαλείται όπου υπάρχουν γεωργικές εκτάσεις ή αστικά λύματα», υποστήριξε ότι την άνθιση του φυτοπλαγκτού ενίσχυσαν «οι τόνοι αμμωνίας που έπεφταν από το Βιολογικό στο Αγκίστρι όταν η εγκατάσταση υπολειτουργούσε». Επικαλέστηκε μάλιστα και συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ «που είχε κρούσει έγκαιρα το καμπανάκι για τις επιπτώσεις που έχει η δυσλειτουργία του βιολογικού στο οικοσύστημα του Παγασητικού». «Ο βιολογικός υπολειτουργούσε αποδεδειγμένα επί μήνες και η αμμωνία που έπεσε, συντέλεσε στο αποτέλεσμα που βλέπουν όλοι οι Βολιώτες», είπε η κ. Καπούλα.

Το ίδιο σκεπτικό αναλύει σε ανακοίνωσή της και η δημοτική κίνηση Μαζί για το Βόλο: «Μετά από μήνες απαξίωσης του Βιολογικού Καθαρισμού του Βόλου και πλήρους υπολειτουργίας του, η φύση εκδικείται!

Αν και σε μεγάλο μέρος το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, το ότι για περίπου εννιά μήνες κάθε μέρα έπεφτε στον Παγασητικό κόλπο ένας τόνος ακαθάρτων λυμάτων και πλούσια τροφή σε αμμωνιακά θρεπτικά συστατικά για το φυτοπλαγκτόν, κάτι σημαίνει. Διότι περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις είχαμε και στο παρελθόν. Δεν είναι λοιπόν επαρκές το επιχείρημα πως φαινόμενα ευτροφισμού προέρχονται από γεωργικές εκπλύσεις. Το φαινόμενο του ευτροφισμού πιθανότατα υποβοηθήθηκε από την πλημμελή λειτουργία της επεξεργασίας των λυμάτων του Βόλου, άμεσο επακόλουθο μιας καταστρεπτικής για την πόλη πολιτικής.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει τις ευθύνες της και να μην ακολουθούσε την πολιτική της σιγής ιχθύος σαν να μην συνέβαινε τίποτα».

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής οικολογίας υδρόβιων μικροοργανισμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κων. Κορμάς, κατά πόσο η αμμωνία μπορεί να επηρεάσει την άνθιση του φυτοπλαγκτού, ήταν κατηγορηματικός: «άμεσα όχι. Μπορεί το άζωτο και το φώσφορο να είναι απαραίτητα στοιχεία για να τραφεί το φυτοπλαγκτόν, όχι όμως με τη μορφή αμμωνίας. Η αμμωνία για να οξειδωθεί σε νιτρικά απαιτεί ειδικές συνθήκες. Πρέπει να γίνει ειδική διεργασία που δεν γνωρίζουμε αν έχει συμβεί».

Απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ

Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της κ. Καπούλα, από τη ΔΕΥΑΜΒ δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

«Προξενεί λύπη -αλλά όχι έκπληξη- το γεγονός ότι η κ. Καπούλα, αποφάσισε με καθυστέρηση είναι αλήθεια να βάλει και το φυτοπλαγκτόν στη φαρέτρα της κατά της ΔΕΥΑΜΒ.

Για να εξηγούμαστε:

Η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού εξαρτάται από: τη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα, το ηλιακό φως, τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το διαλυμένο οξυγόνο, τα νιτρικά, τα φωσφορικά, το ασβέστιο, τα ίχνη σιδήρου. Επίσης υπάρχουν είδη πλαγκτόν που αναπτύσσονται όταν οι συγκεντρώσεις νιτρικών είναι χαμηλές.

Είναι απολύτως προφανές και επιστημονικά ορθό, ότι για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν απαιτείται η σύμπτωση πληθώρας συνθηκών, αλλά και ότι η εμφάνισή του είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι η άνθηση της θάλασσας που διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες, ωστόσο ἡ διάρκεια ζωής των επιμέρους οργανισμών του φυτοπλαγκτόν σπανίως ξεπερνά τις λίγες μέρες.

Το φυτοπλαγκτόν είναι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας και δεν είναι ρύπανση, όπως νομίζει η πρόεδρος του ΤΕΕ. Άλλωστε αν ο βιολογικός ευθύνεται για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτoύ, καλό θα ήταν η Νάνση να εξηγήσει στους συμπολίτες μας, πως εμφανίστηκε φυτοπλαγκτόν στο Ανατολικό Πήλιο και τις Σποράδες.

Κλείνοντας, συστήνουμε στην πρόεδρο, περιορισμό της αμετροέπειας, επιστημονική σοβαρότητα και σύνεση. Κι αυτό όχι επειδή με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην ΔΕΥΑΜΒ, αλλά γιατί η στάση της ευτελίζει το ΤΕΕ».

Ανταπάντηση Ν. Καπούλα

Στη ΔΕΥΑΜΒ, ανταπάντησε η κ. Καπούλα: «Σχεδόν περήφανη παρουσιάζεται η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ για την «άνθιση» του Παγασητικού Κόλπου ερμηνεύοντας με αυτό τον όρο τη φυτοπλαγκτονική έξαρση, που έχει υποστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. Επηρεασμένη μάλλον από τα φυτευμένα των πεζοδρομίων βλέπει… ως λουλουδάκια και το φυτοπλαγκτόν στη θάλασσά μας.

Το κείμενο που αντέγραψαν από σχολικά εγχειρίδια στη ΔΕΥΑΜΒ για να εξηγήσουν στους συμπολίτες τι είναι το πλαγκτόν, δεν τους βοήθησε. Δεν περιλάμβανε οδηγίες και λύσεις για το πως αντιμετωπίζεται η διοχέτευση ενός τόνου αμμωνίας σε καθημερινή βάση επί μήνες στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσω του Βιολογικού, αντί για περίπου 30 κιλά σύμφωνα με το επιτρεπτό όριο, που θα έπεφταν αν οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων λειτουργούσαν σωστά.

Τους ενημερώνουμε ότι επειδή ότι το ηλιακό φως, η θερμοκρασία και η αλατότητα της θάλασσας, δεν ελέγχονται ως φυσικά φαινόμενα, γι΄αυτό το λόγο κατασκευάζονται οι ΕΕΛ (Βιολογικοί Καθαρισμοί) ώστε να επεξεργαζόμαστε το ρυπαντικό φορτίο και να περιορίζουμε τα νιτρικά και τα θρεπτικά που οδηγούνται στη θάλασσα.

Απομένει λοιπόν στους υπευθύνους της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΜΒ να εξηγήσουν για ποιο ακριβώς λόγο ο Παγασητικός Κόλπος επί 8 μήνες έγινε αποδέκτης τόνων αμμωνίας και άλλων θρεπτικών από τα οποία, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, εξαρτάται η δημιουργία φυτοπλαγκτόν.

Από πλευράς μας, θα ήταν μάταιο να συστήσουμε σοβαρότητα, σύνεση και μετριοπάθεια στις δηλώσεις και στις πράξεις της δημοτικής αρχής, μιας και τα επεισοδιακά πεπραγμένα τους, τα οποία μας έχουν ευτελίσει ως πόλη στο πανελλήνιο, δεν μας αφήνουν καμία ελπίδα.

Επαναλαμβάνουμε πως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το ΤΕΕ είχε μιλήσει εγκαίρως για όλα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου