ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Εμφραγμα στις δημόσιες υπηρεσίες για τα ανασφάλιστα οχήματα

εμφραγμα-στις-δημόσιες-υπηρεσίες-για-422728

Μετά την ψυχρολουσία που υπέστησαν χιλιάδες Βολιώτες με την παραλαβή ειδοποιητηρίων για την επιβολή προστίμου 250 ευρώ, επειδή στον έλεγχο που έγινε στις 6 Ιουνίου βρέθηκε ότι τα οχήματά τους είναι ανασφάλιστα, η πίεση μεταφέρεται πλέον στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ΔΟΥ Βόλου, καλούνται από χθες να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό διαμαρτυρόμενων φορολογούμενων, που παρέλαβαν τα… μπιλιετάκια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και διαπίστωσαν λάθη ή θεωρούν ότι αδικούνται. Μεγάλη πίεση δέχονται και οι λογιστές αυτή την περίοδο που καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις, αλλά και οι ασφαλιστές, όπου επίσης καταφθάνουν διαμαρτυρόμενοι ασφαλιζόμενοι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στη Μαγνησία υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 πολίτες παρέλαβαν ειδοποιητήρια μέσω των διευθύνσεων ηλεκτρονικών ταχυδρομείων που έχουν δηλώσει στο σύστημα TAXISNET, για να καταβάλλουν το πρόστιμο (δημόσιο παράβολο) των 250 ευρώ. Στη διασταύρωση των στοιχείων που έγινε στις 6 Ιουνίου βρέθηκαν με ανασφάλιστο όχημα, ασχέτως αν δεν το είχαν ασφαλισμένο για μία ώρα ή για δύο χρόνια.

Οι λογιστές που συνήθως έχουν και τον χειρισμό των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, είναι οι πρώτοι που δέχονται την πίεση που δημιουργείται. Αφενός θα πρέπει να ειδοποιήσουν τους πελάτες τους ότι ήρθε το συγκεκριμένο ειδοποιητήριο, αφετέρου να τους κατευθύνουν τι πρέπει να κάνουν. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Εκατοντάδες λάθη

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλ. Κεχαγιά, έχει ήδη εντοπιστεί σωρεία λαθών στα ειδοποιητήρια που οφείλονται σε λάθη στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών. «Αυτοκίνητα που έχουν αποσυρθεί για καταστροφή, ανακύκλωση, που έχουν αλλάξει χέρια ιδιοκτήτη ή που έχουν κλαπεί, καταγράφονται ως ανασφάλιστα και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να απευθυνθούν στη ΔΟΥ ή στο Μηχανολογικό», ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς. «Όλη αυτή η διαδικασία καταδεικνύει την παθογένεια της ελληνικής γραφειοκρατίας», συμπληρώνει.

Τα λάθη δεν έχουν τελειωμό… Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Άρη Παπανδρέου, ειδοποιητήρια παρέλαβαν ακόμη και ιδιοκτήτες οχημάτων, που είχαν καταθέσει πινακίδες στο μηχανολογικό.

Άλλος φορολογούμενος που είχε κανονικά ασφαλισμένο το όχημά του από τις 10 Μαΐου, έλαβε επίσης ειδοποιητήριο για το δημόσιο παράβολο, καθώς το σύστημα το εμφάνιζε ως ανασφάλιστο. «Θα πρέπει να εξεταστεί τι στοιχεία έχει δηλώσει η ασφαλιστική εταιρεία», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Υπάρχουν και πολλές αδικίες. Φορολογούμενοι με δίκυκλα που πληρώνουν κανονικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο για τη θερινή περίοδο, επιλέγουν να τα ασφαλίζουν μόνο το καλοκαίρι. Για το σύστημα βεβαίως θεωρούνται κυκλοφορούντα κι από τη στιγμή που δεν έχουν ασφάλεια χαρακτηρίζονται ως κυκλοφορούντα ανασφάλιστα. Γενικά πάντως στο σύστημα βγήκαν αρκετά λάθη και θα πρέπει το υπουργείο να διασταυρώσει τα στοιχεία του, αντί να τρέχουν οι πολίτες να αποδείξουν τα λάθη», σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.

Εμφραγμα στις δημόσιες υπηρεσίες

Όσοι από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ έλαβαν ειδοποιητήρια, άρχισαν από χθες να απευθύνονται σε εφορία και μηχανολογικό για να αποδείξουν λάθη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Μεταφορών, Αντώνη Κόζαρη, ήδη από χθες δεκάδες διαμαρτυρόμενοι βρέθηκαν στα γραφεία. «Τα συχνότερα λάθη εντοπίζονται στις μεταβιβάσεις που για κάποιον λόγο δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα να βαρύνεται με πρόστιμα ο αρχικός ιδιοκτήτης. Διαμαρτυρίες εκφράζονται και από φορολογούμενους που έχουν τα οχήματά τους σε συνεργεία, χωρίς όμως να έχουν καταθέσει πινακίδες και τους έπιασε ο έλεγχος ανασφάλιστους. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι επειδή δεν έχουν καταθέσει πινακίδες, θεωρούνται ως κυκλοφορούνται και πρέπει να είναι ασφαλισμένα», ανέφερε ο κ. Κόζαρης.

Στην εφορία οι πολίτες κατέφυγαν για να λάθη σε ΑΦΜ που συμπεριλαμβάνονται σε ειδοποιητήρια ή ειδοποιητήρια σε ΑΦΜ νεκρών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη καταβολής του παραβόλου οι ιδιοκτήτες των οχημάτων δεν μπορούν να κάνουν νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ενώ μέσω αστυνομίας θα τους αφαιρούνται και τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου