ΤΟΠΙΚΑ

Γονατίζουν τους βενζινοπώλες οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

γονατίζουν-τους-βενζινοπώλες-οι-νέες-424003

Τιμωρία συνιστούν για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων οι νέες ασφαλιστικές εισφορές. Οι βενζινοπώλες μπήκαν στη διαδικασία και έκαναν επενδύσεις χιλιάδων ευρώ , εγκαθιστώντας στα καταστήματά τους συστήματα εκροών – εισροών, με σκοπό την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, χρήματα που ακόμη περιμένουν να πάρουν πίσω και η απάντηση που έλαβαν τελικά για την απόλυτη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία είναι να επωμιστούν δυσβάσταχτες από οικονομικής απόψεως ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

«Καίει» τους βενζινοπώλες το νέο ασφαλιστικό. Από το Φεβρουάριο τα σημειώματα που λαμβάνουν κάθε μήνα για την καταβολή των εισφορών είναι πάνω από χίλια ευρώ. «Καταβάλλαμε 500 ευρώ το δίμηνο στο ασφαλιστικό μας ταμείο και τώρα χρεωνόμαστε με ποσά της τάξεως των 1.200 ευρώ κάθε μήνα», ανέφερε η γραμματέας του Συλλόγου Βασιλική Κοντοχρήστου, λέγοντας ότι αν και η ισχύς του νέου νόμου μετρά μόλις λίγους μήνες, ωστόσο τα βενζινάδικα γονατίζουν και απειλούνται με λουκέτα.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου επικράτησε διάχυτη απογοήτευση και προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου. Στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης οι βενζινοπώλες είδαν τον τζίρο των πρατηρίων τους να συρρικνώνεται περαιτέρω. Στο α’ τετράμηνο του 2017 η κίνηση στα βενζινάδικα μειώθηκε κατά 20%. «Οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους καυσίμων είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά» εξηγεί η ίδια.

Εξάλλου, τα πρατήρια δουλεύουν κατά κύριο λόγο τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του μήνα, όπως και η υπόλοιπη αγορά, με την πληρωμή των μισθών και συντάξεων. Τις υπόλοιπες μέρες οι καταναλωτές φαίνεται ότι περιορίζουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, καθώς τα οικονομικά είναι δεινά και χρήματα δεν περισσεύουν. Η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί ιδιαίτερα αισθητά στα χρόνια της κρίσης.

Η κ. Κοντοχρήστου επισημαίνει ότι οι κάτοχοι Ι.Χ. δεν φουλάρουν πλέον με βενζίνη τα αυτοκίνητά τους. Από ποσά της τάξεως των 50-60 ευρώ που έβαζαν κάποτε τη φορά για βενζίνη τώρα ζητούν καύσιμα με ποσά της τάξεως των 10 ευρώ, το πολύ 20 ευρώ. Η αύξηση λοιπόν των ασφαλιστικών εισφορών ήρθε στη χειρότερη περίοδο για τους βενζινοπώλες.

«Με την έναρξη της θερινής σεζόν περιμέναμε ότι θα δουλεύαμε και θα μειώναμε κάπως τις απώλειες. Τώρα όμως, πραγματικά εάν δεν γίνει κάτι να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε λουκέτα» είπε η ίδια. Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν παρά να ελπίζουν ότι θα πετύχουν την ακύρωσή των νέων εισφορών στο ΣτΕ, όπου η Ομοσπονδία έχει προσφύγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου