ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗ.ΣΥ: Απαιτείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και σχέδιο

δη-συ-απαιτείται-διάλογος-με-τις-τοπικ-424696

Μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προχθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup, που δεν επιτρέπουν σε κανένα να διαβεβαιώσει πότε η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ) είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να χαραχτεί ένα σχέδιο σε περιφερειακό και όχι σε κεντρικό επίπεδο που να οδηγήσει τη χώρα σε επιτυχή πορεία με εθνική συνεννόηση.

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συνέδριο στο Ξενία για το πρόγραμμα «Ελλάδα» επισημάνθηκε ότι το κεντρικό κράτος με τους περιορισμένους πόρους δεν μπορεί να δρομολογήσει ανάπτυξη. Η επανεκκίνηση της οικονομίας τονίστηκε ότι μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρώην υπουργός ΚΙ.ΔΗ. ΣΟ- ΔΗ.ΣΥ Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε μνημόνια. «Υπάρχουν άλλες τρεις χώρες, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, οι οποίες κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές και αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, λύνοντας τα προβλήματα της κρίσης» εξήγησε.

Χρειάζεται λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιμέρους περιοχών, είπε και πρόσθεσε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει σε ένα σημαντικό βαθμό μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη βάση ενός σχεδιασμού σε περιφερειακό και όχι σε κεντρικό επίπεδο», τόνισε.

Ο κ. Σαχινίδης επισήμανε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε μία αναστροφή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική οικονομία τα χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε, επισήμανε, να επαναλάβουμε τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η ΔΗ.ΣΥ θα ζητήσει από τους Έλληνες να επικροτήσουν το σχέδιο. «Επιμένουμε πάρα πολύ στο ζήτημα της εθνικής συνεννόησης. Στις επόμενες εκλογές ο νέος συσχετισμός δυνάμεων θα επιτρέπει σε μία αναβαθμισμένη ΔΗ. ΣΥ να την επιβάλλει και στις υπόλοιπες παρατάξεις» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως είπε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχει αποτύχει να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες, ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

«Εμείς πιστεύουμε σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για συμπράξεις μεταξύ του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια για νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε.

Αυτό το μοντέλο θα λειτουργήσει μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα», το οποίο φιλοδοξεί, όπως είπε το μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Τούντας, να δώσει την επιθυμητή διέξοδο από τέλμα.

«Πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, αποτελεί ένα πρόγραμμα για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας, το οποίο δεν μπορεί να το «σηκώσει» μία παράταξη, αλλά όλες οι υγιείς δημοκρατικές ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου και γι’ αυτό μιλάμε για εθνική γραμμή και μάχη που θα πρέπει να δώσουν οι Έλληνες πολίτες», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης θα πρέπει να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα και κυρίως να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και των επενδυτών και των διεθνών αγορών.

«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να προχωρήσουμε παράλληλα με τη διαμόρφωση του μοντέλου και σε βασικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το κράτος, τη δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να είναι φιλική και ευέλικτη απέναντι στην επιχειρηματικότητα και όχι εχθρική όπως είναι σήμερα. Χρειάζεται να συνδέσουμε την παραγωγή με τη γνώση, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, ώστε να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος και έτσι να κάνει μόνο βήματα προς τα εμπρός» πρόσθεσε.

Στόχος του συνεδρίου ήταν, όπως είπε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σακκόπουλος, το πρόγραμμα «Ελλάδα» να προσλάβει περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά.

«Σήμερα ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους φορείς παραγωγικούς και επιχειρηματικούς, καθώς και με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε στο Νομό να υπάρχει λόγος για όλα τα έργα στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου