ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμιο Συνέδριο για το Λαϊκό Πολιτισμό

παγκόσμιο-συνέδριο-για-το-λαϊκό-πολιτ-851206

Το πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου IOV UNESCO «COSMO ECHO –συνήχηση των λαών της γης-πολιτισμικοί διάλογοι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», με συνδιοργανωτές τους Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας, το Αρχείο Ελληνικού Χορού και την Διεθνή Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης της UNESCΟ που θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο της Νέας Ιωνίας από τους δημάρχους κ.κ. Α. Βούλγαρη, Π. Μαβίδη και τους εκπροσώπους της IOV UNESCO κ. Μίκα Παππά-Σέβου και τον κ. Χ. Τεντζεράκη.
Οι εκπρόσωποι της IOV UNESCO ωστόσο διευκρίνισαν χθες όταν ρωτήθηκαν γιατί συμπίπτουν οι ημερομηνίες που η ΝΑΜ και η Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοίνωσαν την διεξαγωγή ανάλογου συνεδρίου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργανώσεως Λαϊκής Τέχνης της Ουνέσκο και της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συνεργαζόμενους φορείς την ΕΚΠΟΛ, την Ιστορική- Λαϊκή Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλών και την IOV Hellas- «Αρχείο Ελληνικού Χορού», ότι το μοναδικό συνέδριο που γίνεται υπό την αιγίδα της IOV UNESCO είναι αυτό με συνδιοργανωτές τους δύο Δήμους.
«Με το συνέδριο που ανακοίνωσε ότι διοργανώνει η ΝΑΜ συμπίπτουν μόνο δύο συνεδρίες, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σέβου. Εμείς, επισήμανε η κ. Σέβου, ευχαριστούμε πολύ τους δύο δημάρχους, γιατί χωρίς αυτούς και την βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης».
“Ο πολιτισμός ενώνει “, απάντησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας .Ιωνίας Π. Μαβίδης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές, υπενθυμίζοντας ότι Βόλος και Νέα Ιωνία μαζί με την IOV UNESCO συνεργάζονται από τον προηγούμενο Φεβρουάριο για τη διοργάνωση του συνεδρίου, επισήμανση που έκανε λίγο αργότερα και ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, σημειώνοντας ότι και οι άλλες εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι.
Για το Συνέδριο που διοργανώνουν οι δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας με την Διεθνή Οργάνωση λαϊκής Τέχνης της Ουνέσκο, έχουν δηλώσει συμμετοχή ήδη 100 εκπρόσωποι της Οργάνωσης από 67 κράτη του κόσμου, για να συναντηθούν για τέσσερις ημέρες στη Μαγνησία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει επιστημονικός διάλογος για την συμβολή του λαϊκού πολιτισμού και των πολιτιστικών φορέων, στην επικοινωνία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Θεωρείται εξάλλου πολύ σημαντικό ότι την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μαΐου που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες λήξης στο δημαρχείο του Βόλου, οι εκπρόσωποι των κρατών και οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα εκδώσουν ψήφισμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Βόλου για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων.
Στις 9 Μαΐου οι κ.κ. Βούλγαρης και Μαβίδης έχουν προσκληθεί στο επίσημο δείπνο που διοργανώνει στην Αθήνα το «Αρχείο Ελληνικού Χορού» για τα μέλη της Οργάνωσης ενώ στις 10 Μαΐου, στο βήμα του «Απόστολου Παύλου» στην Ακρόπολη οι κ.κ. Βούλγαρης και Μαβίδης θα υποδεχτούν και θα χαιρετίσουν επίσημα τους επιστήμονες που έρχονται από όλο τον κόσμο, ενώ το ίδιο βράδυ, στο αμφιθέατρο του Μεταξουργείου, θα γίνει η έναρξη των εργασιών του 4ου παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης.
«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας, υπογράμμισε ο κ. Αλ. Βούλγαρης, η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων από όλο τον κόσμο, τόσο για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, όσο και για την ανάδειξη του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Στόχος των εκδηλώσεων είναι μια δημιουργική συνάντηση με τις ιδιαίτερες εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού και της τέχνης διαφορετικών πολιτισμών της ενωμένης Ευρώπης, με σκοπό την αναζήτηση κοινών σημείων». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Φοινικόπουλος ανέφερε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι Βόλος και Νέα Ιωνία εγκαινιάζουν μία προσπάθεια εξωστρέφειας που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και δίνει τη δυνατότητα προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών τους στοιχείων διεθνώς και έκανε αναφορά στην Αργώ αλλά και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Πέμπτη 10/05/07
Βήμα Απόστολου Παύλου – Τελετή υποδοχής
Επίσημη υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο και τους εκπροσώπους της πολιτείας.
Υποδοχή-Χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη
Kεντρική ομιλία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, με θέμα: “Ειρήνη, ένα πανανθρώπινο αίτημα”
Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Χρήστου Φώλια.
Ομιλία του Βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ιωάννη Γκλαβάκη.

Χαιρετισμοί Διοργανωτών Φορέων & Μελών Διοίκησης της IOV
Χαιρετισμός Δημάρχου Βόλου κ. Αλέξανδρου Βούλγαρη
Χαιρετισμός Δημάρχου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας κ. Παύλου Μαβίδη
Χαιρετισμοί Μελών Διοίκησης της IOV
Βυζαντινή Χορωδία.

ΠΕΜΠΤΗ 10/05/07 απόγευμα

Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας – Αμφιθέατρο Μεταξουργείου.
4o Παγκόσμιο Συνέδριο της IOV
Θέμα: “Πολιτισμικοί διάλογοι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης”
Επίσημη έναρξη των εργασιών του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της IOV-UNESCO
από το Δήμαρχο Βόλου, κύριο Αλέκο Βούλγαρη
και το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, κύριο Παύλο Μαβίδη

Α΄ Συνεδρία
Πρόεδρος, Καθηγητής, Νεοκλής Σαρρής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/05/07 απόγευμα
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
4o Παγκόσμιο Συνέδριο της IOV
Θέμα: “Πολιτισμικοί διάλογοι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης”
1η κοινή συνεδρία με το 2o Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Λαϊκός Πολιτισμός και Πολιτιστικοί Φορείς”σε συνεργασία με το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και Ε.Ι.Π.Ε.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/05/07 απόγευμα
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
4o Παγκόσμιο Συνέδριο της IOV
Θέμα: “Πολιτισμικοί διάλογοι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης”

2η κοινή συνεδρία με το 2o Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Λαϊκός Πολιτισμός και Πολιτιστικοί Φορείς” σε συνεργασία με το Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας και Ε.Ι.Π.Ε.

Α. Στρογγυλή Τράπεζα για την έρευνα του χορού
“Ερευνητικές προσεγγίσεις στον παραδοσιακό χορό”

Β. Εθνομουσικολογικό συμπόσιο
Θέμα: «Η μουσική και η χορευτική παράδοση του 20ού αιώνα ως προϊόντα μετάβασης από το αγροτικό στο αστικό περιβάλλον και η θέση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία σήμερα»

Παραστάσεις μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων μελών της ΙΟV
120 χορευτές και μουσικοί, μέλη Συλλογών της IOV-UNESCO, από όλη την Ελλάδα, τιμώντας την παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών στην πατρίδα μας θα λαμπρύνουν τις εκδηλώσεις της οργάνωσης, παρουσιάζοντας ως άξιοι πρεσβευτές, την τοπική τους παράδοση .

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/05/07 μεσημέρι
ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΕΩΝ
Φιλοξενία των ξένων αντιπροσώπων από το Δήμο Μηλεών.
Ημερίδα με θέμα: Λαϊκός Πολιτισμός και τουριστική ανάπτυξη
Επισκέψεις σε χώρους λαογραφικής, πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/05/07 απόγευμα
Δημαρχείο Βόλου (Αίθουσα εκδηλώσεων)- τελετή λήξης
Εισηγητής Καθ. κ. Νεοκλής Σαρρής
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της ΙΟV Ελλάδος
Χαιρετισμοί-Ομιλίες εκπροσώπων και διοργανωτών φορέων – Συναυλία με μουσική της Ανδαλουσίας – Δεξίωση – Αποχαιρετισμός των εκπροσώπων των κρατών και των υψηλών προσκεκλημένων και έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης της υποψηφιότητας του Βόλου για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου