ΤΟΠΙΚΑ

Πλαγκτόν έως τα παράλια του Αιγαίου

πλαγκτόν-έως-τα-παράλια-του-αιγαίου-427305

Εως τα παράλια του Πηλίου, από την πλευρά του Αιγαίου, έφθασε το φυτοπλαγκτόν, που τις τελευταίες 20 ημέρες «σκεπάζει» τον Παγασητικό κόλπο, κάνοντας την εικόνα της θάλασσας αποκρουστική και οδηγώντας σε απόγνωση τους ψαράδες που δεν μπορούν να απλώσουν δίχτυα. Επιστήμονες πάντως αναφέρουν ότι το θέαμα πέρα από το ότι είναι αποκρουστικό, δεν εμπνέει ανησυχία. Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο της εποχής, που συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή της θάλασσας και βρίσκεται σε έξαρση λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πλαγκτόν παρουσιάστηκε το τελευταίο 20ήμερο στον Παγασητικό. Τόσο μέσα στο λιμάνι όσο και σε ακτές του Παγασητικού σχηματίζονται καφέ κηλίδες, που σε αρκετές περιπτώσεις εκτείνονται σε αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα.

Το φαινόμενο όμως δεν αφορά μόνο στα παράλια του Παγασητικού. Και από την πλευρά του Αιγαίου το πλαγκτόν έκανε την εμφάνισή του, προς απογοήτευση των λουόμενων.

Ήδη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έχουν λάβει δείγματα και περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον χημικό κ. Αλέκο Γούναρη, από τις πρώτες εξετάσεις των δειγμάτων που λήφθηκαν πρόκειται όντως για φυτοπλαγκτόν , χωρίς να φαίνεται μικροβιακή επιβάρυνση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γούναρης, επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως την άνοιξη, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της ανόδου της θερμοκρασίας». Το γεγονός ότι η άνθιση του φυτοπλαγκτού στη θάλασσα βρίσκεται σε άνθιση αυτή την περίοδο, αποδίδεται εν μέρει τόσο στις πολλές βροχοπτώσεις όσο και στη θερμοκρασία. «Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ευνοεί την άνθιση. Όπως επίσης, το φυτοπλαγκτόν τρέφουν τα θρεπτικά στοιχειά που μεταφέρονται στη θάλασσα (άζωτο και φώσφορο) μέσω των ρεμάτων όταν βρέχει. Όταν το ζωοπλαγκτόν δεν προλαβαίνει να φάει το φυτοπλαγκτόν, ο πληθυσμός του φυτοπλαγκτού αυξάνεται», είπε ο κ. Γούναρης. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. «Ίσως να προκαλέσει κνησμό στο δέρμα σε κάποιον που θα έρθει σε επαφή. Αλλά δεν πάει κανείς να «βουτήξει» μέσα στην κηλίδα», είπε.

«Ταιριάζει εποχιακά, το φαινόμενο αυτό στη θάλασσα να είναι φυτοπλαγκτόν. Οι ανθίσεις φυτοπλαγκτού είναι ένα απόλυτα φυσικό και απαραίτητο φαινόμενο για το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς να αποκλείεται το υπέρμετρο φαινόμενο να δείχνει και πιθανή οικολογική διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν χημικές αναλύσεις», σημείωσε εξάλλου από την πλευρά του και ο καθηγητής Οικολογίας Υδρόβιων Μικροοργανισμών, Κων. Κορμάς.

Το φαινόμενο έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους αλιείς της περιοχής που δεν μπορούν ούτε δίχτυα να απλώσουν, καθώς το φυτοπλαγκτόν μπλέκεται ανάμεσα στα δίχτυα, τα δίχτυα βαραίνουν και φράσσονται, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου