ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα στο νήμα… για τη Γαλλική Βουλή

βολιώτισσα-στο-νήμα-για-τη-γαλλική-βο-428467

Μία Καραμανλή… και μάλιστα Βολιώτισσα, κατάφερε να επιβιώσει της συντριβής του σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία και διεκδικεί με αξιώσεις να επανεκλεγεί στη γαλλική Βουλή, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου.

Η Μαριέττα Καραμανλή, παρά τη μεγάλη καθίζηση των σοσιαλιστών προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στην εκλογική της περιφέρεια στην 2η εκλογική περιφέρεια Λε Μαν – Μπουλουάρ, καθώς συγκέντρωσε 24,10% των ψήφων έναντι 25,81% της υποψήφιας του κόμματος του Μακρόν, της Ορελί Περώ.

Η επιτυχία της Βολιώτισσας πολιτικού -σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές- είναι σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη ότι μόνο 65 υποψήφιοι του σοσιαλιστικού κόμματος κατόρθωσαν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο, ενώ στις εκλογές του 2012 είχαν προκριθεί αντίστοιχα 416.

Η Μαριέττα Καραμανλή είναι ενσωματωμένη στη γαλλική πολιτική ζωή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος από το 2007, ενώ διατέλεσε αντιδήμαρχος της πόλης Le Man.

Εφυγε από τον Βόλο και την Ελλάδα το 1984 για να σπουδάσει φιλολογία στη γαλλική πόλη Λε Μαν, όπου ζει ως και σήμερα με τον Γάλλο σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους, την Ερμιόνη, τη Μελίνα, τη Λίβια και τον Κωνσταντίνο. Εκεί αναπτύσσει πολιτική δράση, ενώ το 1989 γίνεται η πιο νέα δημοτική σύμβουλος του Λε Μαν, αδελφοποιημένης πόλης με τον Βόλο. Το 1995 γίνεται αντιπρόεδρος της Υπερδημαρχίας σε θέματα περιβάλλοντος, το 1997 κατεβαίνει ανεπιτυχώς στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το 1998 αποσπά από τη Δεξιά τη βορειοδυτική περιφέρεια του Λε Μαν και το 2001 γίνεται η πρώτη γυναίκα σοσιαλίστρια αντιδήμαρχος-υπεύθυνη Νεολαίας.

Από το 2007 εκλέγεται ανελλιπώς στο Γαλλικό Κοινοβούλιο κάτι που ελπίζει να γίνει και την ερχόμενη Κυριακή που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Στον Βόλο έρχεται πολύ συχνά καθώς εδώ διαμένει η οικογένειά της και η αδερφή της, ενώ διατηρεί εξοχικό στη Σκόπελο την οποία επισκέπτεται τακτικά και απολαμβάνει τις διακοπές με την οικογένειά της και φίλους της.

Η ίδια παραμένει βαθιά ιδεαλίστρια. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ λίγο πριν εκλεγεί ο προηγούμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η εξουσία δεν πρέπει να είναι πάντα αυτοσκοπός. Έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ και αυτό το έχω κάνει πράξη ζωής. Όταν πρωτοεκλέχτηκα στο κοινοβούλιο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσω από πού ξεκίνησα και ποιους πρέπει να εκπροσωπώ. Αν το χάσουμε αυτό… τότε σίγουρα δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον λαό που μας ψηφίζει. “Πρέπει να υπάρχει μία κόκκινη γραμμή” που δεν πρέπει να την ξεπεράσουμε».

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου