ΤΟΠΙΚΑ

SOS από τους γιατρούς για τις εφημερίες

sos-από-τους-γιατρούς-για-τις-εφημερίες-851206

Ορατός είναι ο κίνδυνος να τιναχθεί στον «αέρα» το σύστημα εφημεριών στο Νοσοκομείο Βόλου εκτιμούν οι γιατροί, οι οποίοι διαβλέπουν ότι σύντομα θα υποχρεωθούν σε περικοπές εφημεριών, εάν δεν υπάρξει συμπληρωματικό κονδύλιο.
Το κονδύλιο αποζημίωσης για τις εφημερίες των γιατρών για το 2007 είναι ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το ποσό που ζητήθηκε από τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειο», όπως επισημαίνουν.
Εκτός αυτού, από άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί Βόλου καθημερινά πληροφορούνται τις δυσμενείς εξελίξεις ως προς την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών του Ιανουαρίου.
Σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας αναπέμπονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντάλματα για λόγους αναδρομικότητας και αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας Αβραμόπουλου.
Έως ότου αρθούν τα κωλύματα που έχει δημιουργήσει η τροπολογία, δεν πρόκειται να πληρωθούν εφημερίες, γεγονός που έχει οδηγήσει νοσοκομειακούς γιατρούς σε επίσχεση εργασίας.
«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τις εφημερίες και την έγκριση των ενταλμάτων από τον Επίτροπο για λόγους αναδρομικότητας και αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας. Το Νοσοκομείο Βόλου δεν απέχει μακριά από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Βόλου Θεόφ. Μερίδης.
Στο «Αχιλλοπούλειο» οι γιατροί έχουν πληρωθεί τις εφημερίες και του Ιανουαρίου, ωστόσο το ποσό που έχει εγκριθεί για το 2007 υπολείπεται σημαντικά του απαιτούμενου. Με αυτό το δεδομένο οι γιατροί θεωρούν βέβαιο ότι δίχως συμπληρωματικό ποσό θα υποχρεωθούν σύντομα και πάλι σε περικοπές.
Το σοβαρό πρόβλημα απασχόλησε την τελευταία γενική τους συνέλευση και οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου κάλεσαν τη διοίκηση να προβεί έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει το επιπλέον κονδύλιο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του «Αχιλλοπούλειου».
Σε όσα Νοσοκομεία τα εντάλματα επιστρέφονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παρέχουν απλήρωτη εργασία. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων δεν καταθέτουν πλέον προγράμματα εφημέρευσης, αποσύροντας και τα ήδη κατατεθειμένα προγράμματα Απριλίου.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι στους υπόλοιπους νομούς, όπου οι Επίτροποι ενέκριναν εντάλματα Ιανουαρίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εγκρίνουν και τα εντάλματα για τον Φεβρουάριο και έπειτα.

Προσφυγές
Στο μεταξύ, με «μπαράζ» προσφυγών στα δικαστήρια «απαντούν» εκατοντάδες νοσοκομειακοί ιατροί από όλη την Ελλάδα στην αντισυνταγματική και αντικοινοτική -όπως τη χαρακτηρίζουν- απόφαση του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες τους, καταλογίζοντάς του «απαράδεκτες και αυθαίρετες μεθοδεύσεις», αλλά και «θεσμικά προκλητική και παράλογη συμπεριφορά».
Σε προσφυγές εκατοντάδων ιατρών από διάφορα νοσοκομεία της χώρας που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτηρίζεται «έωλη και συνταγματικά ανεπίτρεπτη» η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα, «παγώνοντας» μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων που από το 1999 και το 2005 καθιέρωναν 48ωρη εβδομαδιαία απασχόληση για τους ειδικευμένους και 58ωρη για τους ειδικευόμενους ιατρούς.
Με τις προσφυγές επισημαίνεται ότι το υπουργείο με την αντισυνταγματική συμπεριφορά του κωφεύει απέναντι στις θέσεις των ιατρών και καταστρατηγεί τον ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας που κατοχυρώνεται σε κοινοτικές οδηγίες, που επικαλούνται μελέτες, κατά τις οποίες η υπέρβαση των 50 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως μπορεί μεσο-μακροπρόθεσμα να έχει βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου