ΤΟΠΙΚΑ

Βιογραφικά -τόμους με προσόντα υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων

βιογραφικά-τόμους-με-προσόντα-υποψηφ-428557

Ακαδημαϊκά προσόντα πρύτανη, διοικητικά προσόντα υψηλόβαθμου στελέχους management, εμπειρία στα σχολεία τουλάχιστον τριών δεκαετιών… Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά σκιαγράφησε το προφίλ των υποψηφίων διευθυντών στα γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης. Όμως, οι εκπαιδευτικοί που διεκδικούν τις 74 θέσεις διευθυντών σε σχολικές μονάδες, δεν θα κριθούν μόνο με βάση τα αντικειμενικά τους προσόντα: θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη που δίνει έως και 8 μόρια, ενώ το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων, στο οποίο θα αποτυπώνεται η ικανότητα κάθε υποψηφίου σε θέματα διοίκησης, φαίνεται ότι δεν θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τις 2 Ιουνίου εξελίσσεται και στον νομό η διαδικασία επιλογής διευθυντών στα σχολεία. Στις 74 ανέρχονται οι σχολικές μονάδες που «αναζητούν» διευθυντή, εκ των οποίων 32 αφορούν σε γυμνάσια, 4 σε γυμνάσια με λυκειακές τάξεις, 21 σε γενικά λύκεια, 10 σε επαγγελματικά λύκεια, 3 σε σχολεία ειδικής αγωγής, 1 σε μουσικό σχολείο και 3 σε εργαστηριακά κέντρα.

Ήδη τις αιτήσεις τους έχουν καταθέσει 119 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, 113 κρίθηκαν ότι τηρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία και προχθές ανακοινώθηκε η μοριοδότησή τους.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη είναι τα προσόντα των υποψηφίων, που αποτυπώνονται σε βιογραφικά που κατατέθηκαν σε τόμους στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Οι 13 διαθέτουν διδακτορικό, οι 63 μεταπτυχιακό, οι 16 δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο, οι 61 γνωρίζουν τουλάχιστον μία δεύτερη ξένη γλώσσα (πολλές φορές δύο και τρεις γλώσσες), οι 105 είναι επιμορφωμένοι στην Πληροφορική, οι 84 έχουν διδακτική εμπειρία άνω των 10 ετών, οι 95 έχουν διοικητική εμπειρία στην εκπαίδευση και οι 50 βρίσκονται στην κορυφή των μορίων αξιολόγησης για τη διοικητική τους εμπειρία (έχουν εξαντλήσει τον μέγιστο αριθμό των μορίων διοικητικής εμπειρίας).

«Είμαστε υπερήφανοι για τους εκπαιδευτικούς μας», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, τονίζοντας ότι αποτελούν εγγύηση ότι τα ελληνικά δημόσια σχολεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν αποτελεσματικά προς όφελος των μαθητών.

Ο ίδιος μίλησε για τόλμη ανθρώπων με υψηλά προσόντα που διεκδικούν θέσεις διευθυντών στα σχολεία υπό τις παρούσες συνθήκες. «Έχουν άπειρες αρμοδιότητες και ο ρόλος τους είναι πολλαπλός, χωρίς να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και με μικρούς προϋπολογισμούς λειτουργίας για την κάλυψη των εξόδων», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

Ανησυχία από διευθυντές

Τα υψηλά προσόντα πάντως των υποψηφίων διευθυντών δεν φαίνεται να αρκούν. Ήδη υπάρχει ανησυχία μεταξύ των υποψηφίων για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν και που δεν περιλαμβάνει μόνο αντικειμενικά κριτήρια.

Θα περάσουν από συνέντευξη ενώπιον των συμβουλίων επιλογής από 22 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου, διαδικασία που μπορεί να τους δώσει έως και οκτώ μόρια.

Η διαδικασία προβλέπει επίσης κάτι πρωτοποριακό: στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση των «συνυπηρετούντων» μονίμων εκπαιδευτικών κάθε σχολείου (Συλλόγου Διδασκόντων) και η διεξαγωγή της διαδικασίας έκφρασης γνώσης και η σύνταξη του πρακτικού. Ουσιαστικά οι συνάδελφοι του υποψηφίου θα απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για την ικανότητά του σε θέματα διοίκησης, το οποίο η τοπική ΕΛΜΕ έχει ζητήσει να ληφθεί υπόψη από τα συμβούλια επιλογής.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουλίου θα αναρτηθεί ο τελικός ενιαίος αξιολογικός πίνακας της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων, και στις 28 Ιουλίου θα δημοσιευτεί η απόφαση τοποθέτησης διευθυντών από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Οι νέοι διευθυντές θα αναλάβουν υπηρεσία την 1η Αυγούστου.

Ποιοι αποτελούν το συμβούλιο επιλογής

Οι υποψήφιοι διευθυντές θα κληθούν να περάσουν από τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης από το συμβούλιο επιλογής, διεκδικώντας έως και 8 επιπλέον μόρια.

Το συμβούλιο επιλογής δεν είναι άλλο παρά το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) στη διευρυμένη σύνθεσή του.

Πρόεδρος του συμβουλίου επιλογής είναι ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης και μέλη η διευθύντρια του Γυμνασίου Στεφανοβικείου Κατερίνα Μακρογιαννάκη (η αναπληρώτριά της, Καίτη Γαρυφάλλου, εξαιρείται λόγω ότι θέτει υποψηφιότητα για διευθύντρια, όπως επίσης και δύο ακόμη μέλη του ΠΥΣΔΕ), η σχολική σύμβουλος Τρικάλων Ιουλία Κανδήλα (με αναπληρώτριά της τη σχολική σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Νάνσυ Χατζηπαντελή), και αντί για δύο, τρία αιρετά μέλη: η Μαρία Γιαννουλή με αναπληρωτή της τον Χρήστο Καραβασίλη, ο Σταύρος Κατσούρας με αναπληρώτριά του τη Διαλεχτή Τσιτούμη, και η Βίκυ Μαντζώρου με αναπληρωτή της τον Γιώργο Χαλκιαδόπουλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου