ΤΟΠΙΚΑ

Οι δραστηριότητες των βουλευτών της Μαγνησίας

οι-δραστηριότητες-των-βουλευτών-της-μ-851206

Με απόφαση, που υπεγράφη σήμερα, από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθανάσιο Νάκο, κατανέμεται το ποσό των 12.008.200 ευρώ, στους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας, από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.), για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων.
Οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις πιστώσεις της Σ.Α.Τ.Α. αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τρέχοντος έτους, κυρίως δε για διάφορες εργασίες επισκευής και συντήρησης των σχολικών τους μονάδων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η κατανομή αυτή δίνεται ενάμιση μήνα νωρίτερα από πέρυσι, έτσι ώστε οι Δήμοι να έχουν το χρόνο να προγραμματίσουν τις όποιες εργασίες είναι απαραίτητες, με στόχο όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου.

Η Ζ. Μακρή
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζέττα Μακρή κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης αναφορικά με το ζήτημα απόλυσης των δύο συνδικαλιστών της ΔΕΥΑΜΒ που ακολούθησαν τον περασμένο χρόνο.
Η βουλευτής σημειώνει ότι την 1η Αυγούστου 2006 δεκαοκτώ εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, κλήθηκαν, με την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση διαφωνίς τους να υπογράψουν συμβάσεις έργου με το ΤΕΒΕ, σαφέστατα παράνομες, οι οποίες υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Οι δύο συγκεκριμένοι συνδικαλιστές είχαν προσληφθεί στην επιχείρηση της 7 Ιουνίου 2004 και παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβρη του 2004 κατήγγειλαν την επιχείρηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωσή της να κοινοποιήσει στους εργαζομένους τους όρους, τις αμοιβές και τη χρονική διάρκεια της εργασίας τους αυτή κώφευε.
Η κ. Μακρή σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι στις 26 Ιανουαρίου 2007 θα εκδικάζονταν η αγωγή, ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης, ενώ πλέον ο νέος Δήμαρχος κ. Α.Βούλγαρης περιμένει τη γνωμοδότηση των νέων νομικών συμβούλων.
Επειδή οι δύο συνδικαλιστές έχουν εξαθλιωθεί, οικονομικά και κοινωνικά η κ. Μακρή ρωτά τους Υπουργούς εάν είναι διατεθειμένοι να μεριμνήσουν προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους οι δύο συνδικαλιστές με πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους από τότε που απολύθηκαν.

Η Ροδ. Ζήση
Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές σιτηρών της περιοχής Ριζομύλου του Δήμου Κάρλας καθώς και τη σύντομη αποπεράτωση των έργων της λίμνης Κάρλας, απήντησε μόνον ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλος, ο οποίος στην απάντησή του αναφέρει τα εξής:
« 1. Τα έργα τροφοδότησης της λίμνης Κάρλας από τον π. Πηνειό προκηρύχτηκαν και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 3/4/07.Είχαν προηγηθεί τρεις ματαιώσεις του λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.
2. Η εργολαβία «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα» των υπολειπομένων εργασιών μεταξύ των οποίων και ο υγρότοπος επεξεργασίας στραγγιδίων δεν έχει υλοποιηθεί λόγω προβλημάτων αρχαιολογίας.
3. Κατά το 3ο τρίμηνο του 2007 και το 1ο του 2008 προβλέπουμε να δημοπρατηθούν το παραπάνω έργο, τα έργα ενίσχυσης της μείζονος περιοχής του Βόλου (από τον υπόγειο υδροφορέα της πεδιάδας Κάρλας), τα προσωρινά έργα διανομής του νερού στις προς άρδευση παραλίμνιες περιοχές εκτάσεως 92.500 στρεμμάτων, τα συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά και λοιπά έργα ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας, καθώς και της διαμόρφωσης και ανάδειξης περιβάλλοντος της λίμνης Κάρλας.
4. Εντός των προσεχών ημερών προβλέπεται η κατασκευή μόνιμου αναβαθμού εκ σκυροδέματος εντός της κοίτης της τάφρου 1Τ, που θα συγκρατεί τα πλημμυρικά νερά, τα προερχόμενα από τη Λάρισα και θα τα διοχετεύει στην τάφρο 2Τ με τη βοήθεια του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ».

Ο Ν. Γκατζής
Οι ωρομίσθιοι δάσκαλοι και καθηγητές στη Μαγνησία αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα δεδουλευμένα από τον προηγούμενο χρόνο (καθηγητές). Κάποιοι δε που δίδαξαν στο τρίτο τρίμηνο της διδακτικής χρονιάς 2004-05 παραμένουν επίσης απλήρωτοι, αφού η διαδικασία με τα χρήματά τους βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης.
Παίρνοντας υπόψη ότι οι αμοιβές των ωρομισθίων είναι ελάχιστες ακόμη και για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκαίων δαπανών τους (π.χ. κίνηση σε άλλες πόλεις,στέγαση κ.ά.), το γεγονός της ανεπίτρεπτης καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων τους,που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα δύο χρόνια,εξουθενώνει κάθε δυνατότητα καλής διάθεσης και θέτει ζήτημα επιβίωσης για τους ωρομίσθιους δασκάλους και καθηγητές.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και τι μέτρα θα πάρει για να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, αλλά και για να μην υπάρχει στο μέλλον καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι βουλευτές
Νίκος Γκατζής
Τάκης Τσιόγκας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου