ΤΟΠΙΚΑ

Κάτω από το όριο εκπομπών ρύπων οι μετρήσεις στην ΑΓΕΤ

κάτω-από-το-όριο-εκπομπών-ρύπων-οι-μετρ-434786

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν το διήμερο 25-26 Απριλίου από ιδιωτικό εργαστήριο στο εργοστάσιο και ειδικότερα στον περιστροφικό κλίβανο 1 της ΑΓΕΤ, όπως είχε ανακοινώσει από χθές που παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.

Όπως διευκρινίστηκε χθες ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσονταν στο πλαίσιο αυτοελέγχου της βιομηχανίας για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και έγινε από εργαστήριο που είναι διαπιστευμένο με το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Οι αναλύσεις των δειγμάτων, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έδωσε η ΑΓΕΤ στη δημοσιότητα, διεξάγονται από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια Scientific Analysis Laboratories Μ. Βρετανίας, το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και ανάλυσης Διοξινών και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΕΦΚΕ «Δημόκριτος».

Τα αποτελέσματα έχουν δύο σκέλη σε πραγματικό οξυγόνο 13,2% και σε οξυγόνο αναφοράς 10% και δείχνουν ότι αφενός δεν υπάρχουν υπερβάσεις σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών, αφετέρου πολλές παράμετροι των βαρέων μετάλλων είναι μικρότεροι των ορίων ανίχνευσης.

Η παράμετρος PCDD/F ήταν 0,0032 ng/Nm3 αποτέλεσμα σε ξηρές συνθήκες με οξυγόνο 13,2% και 0,0276 με οξυγόνο 10%, τα συναφή προς τις διοξίνες PCBs 0,0034 (με οξυγόνο 13,2%) και 0,0049 (με οξυγόνο 10%.

Τα αποτελέσματα αναλύσεων των βαρέων μετάλλων (η πρώτη τιμή με οξυγόνο 13,2% και η δεύτερη με 10%) έχουν ως εξής :

As (αρσενικό) 0,000275 και 0,000385 mg/Nm3,Cd (κάδμιο) 0,000375 και 0,000535 mg/Nm3, Co (κοβάλτιο) 0,00020 και 0,00030 mg/Nm3, Cr (χρώμιο) 0,00090 και 0,00065 mg/Nm3, Cu (χαλκός) 0,00158 και 0,00225 mg/Nm3, Mn (μαγγάνιο) 0,00330 και 0,00235 mg/Nm3, Ni (νικέλιο) 0,00055 και 0,00080 mg/Nm3, Pb (μόλυβδος) 0,00608 και 0,00445 mg/Nm3,Sb (αντιμόνιο) 0,000250 και 0,000350 mg/Nm3, Se (σελήνιο) 0,00020 και 0,000305 mg/Nm3, Sn (κασσίτερος) 0,00205 και 0,00290 mg/Nm3, Te (τελούριο) 0,00010 και 0,00020 mg/Nm3, TI (τιτάνιο) 0,00020 και 0,00030 mg/Nm3, V (βαννάδιο) 0,000445 και 0,000635 mg/Nm3, Zn (ψευδάργυρος) 0,01597 και 0,02281 mg/Nm3, Hg (υδράργυρος) 0,005 και 0,00720 mg/Nm3.

Σε συνθήκες μετρήσεις με οξυγόνο αναφοράς 10% ο συντελεστής Σ (As, Cb, Pb, Cr, Co, Mn, Ni, V) είναι 0,00992.

Στις ίδιες συνθήκες τα PM10 ήταν 90,0% ολικής, τα PM2,5, (αιωρούμενα σωματίδια) μετρήθηκαν σε 62,5 σκόνης, το βενζόλιο ήταν 0,045 mg/Nm3, τα DEHP (τοξικό φθορικό άλας) 0,165 mg/Nm3, HCN (υδροκυάνιο) 0,002 mg/Nm3 και το υποξείδιο του αζώτου N2O 14,64 mg/Nm3 και 7,45 ppm.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αποτελέσματα δεν αφορούν τους ελέγχους του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017, όπως επισημάνθηκε εσφαλμένα από τα διευθυντικά στελέχη της ΑΓΕΤ , αλλά τον έλεγχο που έκανε όπως υποχρεούται η ίδια η εταιρεία στις εγκαταστάσεις της. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε το ΚΕΠΠΕ εκτιμάται ότι θα γίνουν γνωστά στα μέσα Ιουνίου.

Ανακοίνωση από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την καύση RDF

Με αφορμή την επίσημη τοποθέτηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής για την χρήση του RDF, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκδόθηκε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αφήνονται αιχμές για τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ενώ η ΑΓΕΤ μιλάει για επενδύσεις 45 εκατομμύρια , δεν αντικαταστάθηκαν οι παλαιάς τεχνολογίας κλίβανοι καύσης της ΑΓΕΤ και υποστηρίζει πως η ΑΓΕΤ δεν έχει την τεχνολογική επάρκεια, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες του ΕΜΠ για να καίει RDF στα εργοστάσιά της. Επικαλείται Καναδική εταιρεία, που είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην κατασκευή κλιβάνων καύσης RDF , η οποία σύμφωνα με την Περιβαλλοντική αναφέρει ότι, παρόλο που τα εργοστάσια που κατασκευάζει η ίδια καίνε ακίνδυνα σκουπίδια, καλό είναι οι μονάδες να κατασκευάζονται εκτός πόλεων.

«Διαβεβαιώνει η ΑΓΕΤ- συνεχίζει η ανακοίνωση- ότι αρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες καύσης (είπε ως 1600ο C) για να εγκλωβίσουν τους ρύπους εντός της τέφρας και στο τσιμέντο στη συνέχεια. Όμως, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις από τα καυσαέριά της ήταν κάτω των ορίων επικινδυνότητας δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε καθώς μπορεί να έκανε επιλογή υλικών που έκαψε, ώστε να μην περιέχουν χλώριο. Τη δυνατότητα και τεχνογνωσία αυτή μπορεί να την έχει πλέον έχοντας κάψει περίπου 10.000 τόνους RDF από το 2015. Ας σκεφτούμε όμως την κόλαση που θα προκύψει όταν θα φτάσει να καίει 100.000 τόνους. Οπότε θα έχουμε γίνει η χωματερή της Ευρώπης».

Η Περιβαλλοντική στην ανακοίνωσή της επίσης αμφισβητεί ότι έγινε δημόσια διαβούλευση όπως υποστηρίζει η ΑΓΕΤ, πριν την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας και συνεχίζοντας τονίζει «Κινδυνολόγησε για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου η οποία εξαρτάται απολύτως από την καύση σκουπιδιών, όπως είπε. Όμως, παρόλο που κανένας δεν επιθυμεί το κλείσιμο του εργοστασίου, αν πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά από τη μια μεριά το εργοστάσιο και από την άλλη την πόλη, υπάρχει κανείς που θα επιλέξει το εργοστάσιο; Το εργοστάσιο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί χωρίς να ρυπαίνει, εξάλλου δεν είναι προβληματική, αλλά κερδοφόρα επιχείρηση».

Τέλος καταλήγοντας αναφέρει «Το συμπέρασμα είναι ότι κανέναν δεν έπεισε η καθυστερημένη εμφάνιση της ΑΓΕΤ για να υπερασπιστεί, απέναντι στην πόλη, τη δυνατότητα να καίει σκουπίδια χωρίς να δηλητηριάζει την πόλη. Υπήρξε πλήρης ένδεια επιχειρημάτων και έτσι ο καθένας καταλαβαίνει γιατί δεν μίλησε τόσο καιρό. Απλούστατα γιατί δεν είχε τίποτα το ουσιαστικό να πει».

ΚΚΕ: «Οι εργάτες και οι λαϊκές οικογένειες να απαντήσουν στον εκβιασμό της ΑΓΕΤ»

Με ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Οι εργάτες της ΑΓΕΤ και οι λαϊκές οικογένειες του Βόλου να απαντήσουν στον εκβιασμό της εταιρείας» απαντά η ΤΕ του ΚΚΕ Βόλου στις επίσημες ανακοινώσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής για την καύση RDF.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η συνέντευξη τύπου εκ μέρους της εταιρείας εξελίχθηκε «σε έναν ωμό εκβιασμό της εταιρείας προς τους εργάτες της βιομηχανίας και το λαό του Βόλου ώστε να αποδεχτούμε την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών» και πως «τα διευθυντικά στελέχη ομολόγησαν ότι η εταιρεία δεν θα κάνει βήμα πίσω από τη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων ώστε να μην πειραχτούν τα κέρδη της, έχοντας εξασφαλίσει τις κατάπτυστες αδειοδοτήσεις από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας την οποία ο διευθυντής του εργοστασίου εξέθεσε, απορώντας για τις πρόσφατες φραστικές κορώνες του Περιφερειάρχη Αγοραστού, όταν ο ίδιος και η πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν δώσει ό,τι ζητούσε η εταιρεία».

Η τοπική επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει την άποψή ότι «η εταιρεία κρύβεται πίσω από τα λεγόμενα «επιτρεπτά όρια» των επικίνδυνων και θανατηφόρων ρύπων» και καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με την αδειοδότηση που ενέκρινε, «έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για να μπορεί να επικαλείται η εταιρεία το «νόμιμο» των ενεργειών της».

«Αποκορύφωμα της συνέντευξης- συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ- και έχοντας συναίσθηση ότι είναι έωλα τα επιχειρήματά τους, ότι δεν μπορούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, ήταν όταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας επιστράτευσαν τον ωμό κυνισμό του κεφαλαίου. Μια πολυεθνική, μια χούφτα ιδιοκτήτες της, κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργάτες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκών οικογενειών στην πόλη, με τον εκβιασμό του κλεισίματος του εργοστασίου. Απαιτεί να επιβληθεί σιγήν ιχθύος, να αποδεχτούμε να βάλουμε όλοι υποθήκη την υγεία και ζωή μας, την υγεία και ζωή των παιδιών μας. Και έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει γιατί αν και οι εργάτες της ΑΓΕΤ είναι εκείνοι που χύνουν ιδρώτα και αίμα στο εργοστάσιο, αν και μαζί με τους υπόλοιπους Βολιώτες αναπνέουμε από κοινού τον καπνό από τα φουγάρα, αυτή η χούφτα των ιδιοκτητών είναι που κρατάει τα κλειδιά του εργοστασίου στα χέρια της, παραγγέλνει και παίρνει από τις αστικές κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση αδειοδοτήσεις, νόμους, αποφάσεις. Αυτός ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει! Καλούμε τους εργάτες της ΑΓΕΤ και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων».

Τέλος καλεί τους εργάτες και τις λαικές οικογένειες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ «για να μπει- όπως τονίζεται- οριστικό τέλος στους εκβιασμούς του κεφαλαίου, είτε πρόκειται για την υγεία, είτε για το μισθό και τα δικαιώματα που έχει κατακτήσει το εργατικό κίνημα με σκληρούς αγώνες. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να το επιβάλλει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου