ΤΟΠΙΚΑ

Έμποροι Ενάντια στην Κρίση: Οι προτάσεις μας σε αντίθεση με τη δημιουργία… εντυπώσεων

έμποροι-ενάντια-στην-κρίση-οι-προτάσε-435054

Από την παράταξη «Εμποροι Ενάντια στην Κρίση» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «1. Στόχος της απερχόμενης διοίκησης του «Ενωτικού Εμπορίου» για ακόμα μια φορά, λόγω της αδράνειάς της, αποτελεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και πως θα προσελκύσει ψήφους με επιφανειακά επιχειρήματα. Ενώ είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διοίκησαν το σύλλογο (και ο απερχόμενος πρόεδρος μαζί) προσπαθούν να πείσουν πως αποτελούν κάτι καινούριο με μια αλλαγή στον επικεφαλής τους. Το ότι στις ανακοινώσεις τους να απαντούν μόνο στην κριτική μας, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως δεν έχουν τι να πουν για την θητεία τους.

2. Αν μια διοίκηση είναι επιτυχημένη το αποδεικνύει ο διοικητικός απολογισμός της θητείας της. Ας πάρουν λοιπόν τα πρακτικά από τις γενικές συνελεύσεις και ας τα δημοσιοποιήσουν για να μάθει επιτέλους ο κόσμος τι πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια.

3. Μας είπαν ότι συνδιοικούσαμε. Γιατί ; Για να πάρουμε μερίδιο από την “επιτυχία” τους; Μάλλον θέλουν να μας φορτώσουν μέρος της αποτυχίας τους. Όχι δεν συνδιοικήσαμε, αυτό είναι δική τους εφεύρεση και δεν υπάρχει επιτυχία. Με απόλυτη πλειοψηφία 8/15 διοίκησαν το σύλλογο παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις υπήρχαν. Από την πλευρά μας θέλουμε να είμαστε καθαροί και συγκεκριμένοι.

4. Το καταστατικό υπάρχει σε κάθε σύλλογο για να διαφυλάττει την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του. Αν κάποιος θέλει να το τροποποιήσει έχει τη δυνατότητα, αφού το ίδιο το καταστατικό προβλέπει διαδικασία, με την οποία μπορεί να γίνει τροποποίησή του. Θα μπορούσε λοιπόν η πλειοψηφία να έχει ήδη προβεί σε διορθώσεις που θεωρεί αναγκαίες εδώ και 3 χρόνια. Δεν το έκανε όμως! Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κουρελόχαρτο το καταστατικό του ΕΣΒ, γιατί τότε ανοίγουν πολλοί επικίνδυνες ατραποί για τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου.

5. Το ζήτημα με το μητρώο και την οικονομική τακτοποίηση των μελών δεν το θέσαμε τώρα πρώτη φορά, παρ’ όλο που οι συνάδελφοι του “ενωτικού εμπορίου” (λες και δεν ήταν στα διοικητικά συμβούλια) μας κατηγορούν ότι το κάνουμε προεκλογικά. Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μας στο ΔΣ θέσαμε το ζήτημα ότι πρέπει να πείσουμε τα μέλη, με δράσεις και πρακτικές, να είναι ενεργά και οικονομικά συνεπή. Επίσης ισχύει ότι η πρώτη επιστολή μας προς τον ΕΣΒ για το θέμα του μητρώου στάλθηκε 1-4-2016. Τελικά όμως συζητήθηκε τον Μάρτιο 2017, ένα χρόνο μετά! Η κωλυσιεργία της πλειοψηφίας είναι χαρακτηριστική και σε αυτό το ζήτημα.

6. Από ένα χρόνο πριν ζητούσαμε να εκσυγχρονίσουμε το μητρώο (το σώμα του συλλόγου δηλαδή), για να μην γίνονται οι εγγραφές και οι διαγραφές μελών άναρχα και χωρίς να έχουν γνώση οι σύμβουλοι του ΔΣ. Απέναντι λοιπόν σε μια δική μας πρόταση που κινείται στη βάση, στο πνεύμα και στην ουσία του καταστατικού του Συλλόγου, προσπαθούν να λαϊκίσουν και να μας χρεώσουν ότι αδιαφορούμε για τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας . Να τους υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διοίκηση τους διαγράφηκαν πολλά μέλη με χρέη από 4 μήνες έως και ένα χρόνο!!! Με τη δική μας επιμονή για το ζήτημα του μητρώου ξαναεγγραφήκαν κάποιοι από αυτούς .

Για να ξεκαθαριστούν λοιπόν τα πράγματα η πρότασή σχετικά με την εκλογική διαδικασία μας στο ΔΣ ήταν η εξής και έχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία:

  1. Με αφορμή τις εκλογές είναι ευκαιρία όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη να καλύψουν κάποιες από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για να πάρει και μια οικονομική ενίσχυση ο ΕΣΒ.
  2. Το θέμα είναι να τηρηθεί το πνεύμα και η ουσία του καταστατικού και για αυτό καταθέσαμε συνθετική πρόταση. Να θεωρηθούν οικονομικά τακτοποιημένοι όσοι έχουν πληρώσει μέχρι και το τέλος του 2016 κι όχι όσοι έχουν πληρώσει μέχρι και τον Απρίλιου του 2017. Ακριβώς γιατί σημασία έχει να τηρηθεί το πνεύμα κι όχι το γράμμα του καταστατικού.
  3. Όσοι χρωστάνε περισσότερο από 1 χρόνο (γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που χρωστάνε και 2 και περισσότερα χρόνια) να δώσουν 48€ (δηλαδή συνδρομή 1 έτους) για να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και για να μιλήσουμε με νούμερα βάση των οικονομικών καταστάσεων του ΕΣΒ και να γίνει πιο κατανοητή η πρότασή μας σύμφωνα με το μητρώο στις 31.5.2017 (340 μέλη), στις εκλογές θα μπορούσαν να ψηφίσουν :

  • 180 χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ
  • 83 μέλη με 8 έως 32 ευρώ
  • 77 μέλη με 48 ευρώ

Επειδή μιλούν για λάσπη στον ανεμιστήρα (αλήθεια πόσο κλισέ είναι αυτή η λέξη και πόσο ξύλινο πολιτικό λόγο χρησιμοποιούν ;), θα έπρεπε να μας εξηγήσουν ποιοι είναι οι ιδιοτελείς και σκοτεινοί σκοποί μας , όπως μας κατηγόρησαν στην ανακοίνωσή τους . Ας παραθέσουμε λοιπόν τους σκοπούς μας για το σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια παραθέτοντας ένα μέρος από τις προτάσεις μας που είναι καταγεγραμμένες και στα πρακτικά του ΕΣΒ.

  • Νομικός σύμβουλος για τους συναδέλφους εμπόρους
  • Περισσότερες γενικές συνελεύσεις που να συζητάνε προβλήματα και να γίνονται προτάσεις
  • Συζητήσεις ανά περιοχές (ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν το υλοποίησε η διοίκηση)
  • Λογότυπο ΕΣΒ (καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις από γραφίστα)
  • Ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ (ψηφίστηκε αλλά και πάλι η διοίκηση αρνήθηκε να το υλοποιήσει)
  • Μητρώο – οικονομική κατάσταση μελών (πρώτη επιστολή 1-4-16)
  • Καμπάνια στήριξης τοπικών επιχειρήσεων – προϊόντων
  • POS, να κλείσει ο ΕΣΒ συμφωνία με μια τράπεζα με καλύτερους όρους για τα μέλη του (υλοποιήθηκε μετά από πολλές πιέσεις αλλά μερικώς)
  • Κτίσιμο εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό και συνεργασία με Ένωση Καταναλωτών
  • Εξωστρεφείς δράσεις
  • εκδηλώσεις συναυλίες με ωδεία και πολιτιστικούς συλλόγους (όχι μόνο στο κέντρο)

Μήπως πρακτικές, σαν κι αυτές του «Ενωτικού Εμπορίου» έχουν φέρει το συνδικαλισμό και σε τοπικό επίπεδο σε τόσο χαμηλά επίπεδα στα μάτια του κόσμου; Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν οδηγήσει πολλούς να λένε ότι όλοι οι “αρχισυνδικαλιστές” κόβουν και ράβουν καταστατικά και δημιουργούν (αντι)δημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να μένουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι στρογγυλοκαθισμένοι στις ίδιες καρέκλες. Μόνο που με αυτά που κάνουν έχουν γίνει “στρατηγοί” χωρίς στρατό γιατί ο κόσμος έχει απαξιώσει του Συλλόγους και τα Σωματεία και δυστυχώς έχει γυρίσει την πλάτη. Εμείς λοιπόν σε άλλα κόψε ράψε το είχαμε πει, από την αρχή της ύπαρξής μας ως “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση”, δεν θα συναινέσουμε.

Οι απειλές που μέρες τώρα μας απευθύνονται δεν πρόκειται ούτε να μας φοβίσουν ούτε να μας σταματήσουν. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι, απογοητευμένοι με τις συγκεκριμένες πρακτικές, που μας δίνουν δύναμη και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε. Γιατί η ηθική μας, μας επιβάλει να σταθούμε στο πλάι τους και να παλέψουμε η κατάσταση αυτή να αλλάξει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου