ΤΟΠΙΚΑ

Βαρόνοι κόκας ήρθαν στον Βόλο

βαρόνοι-κόκας-ήρθαν-στον-βόλο-436729

Καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας κρύβεται σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία πίσω από τις πρωτοφανείς διαρρήξεις που έγιναν σε διάστημα ολίγων ημερών τον Μάιο στο Νοσοκομείο Βόλου και σε άλλα τρία δημόσια νοσοκομεία, από τα οποία οι δράστες απέσπασαν ιατρικά μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Oι «βαρόνοι της κόκας και της ηρωίνης» προτιμούσαν εργαλεία γαστρεντερολογικών κλινικών ώστε να μπορούν να ελέγχουν τους διακινητές, οι οποίοι για να μεταφέρουν ναρκωτικά, προχωρούν σε κατάποση «αβγών» κόκας ή ηρωίνης που καταλήγουν στο στομάχι τους, συσκευασμένα για να μην είναι ανιχνεύσιμα. Έτσι το καρτέλ είχε «παραγγείλει» τις κλοπές συγκεκριμένων ιατρικών μηχανημάτων από τα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να ελέγχει τα βαποράκια που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ και αλλού, και να βεβαιώνονται ότι η… δουλειά έχει γίνει όπως σχεδιάστηκε.

Στην εξιχνίαση της διεθνούς σπείρας συνέβαλε καθοριστικά η Ασφάλεια Βόλου, καθώς το υλικό που είχε στη διάθεσή της από κάμερες ήταν εκείνο που οδήγησε στον εντοπισμό των δραστών.

Η ΕΛΑΣ ταυτοποίησε τρεις από τους δράστες, όλοι υπήκοοι Κολομβίας, έναν 20χρονο, έναν 37χρονο, και έναν 50χρονο, οι οποίοι συνολικά αφαίρεσαν από την Ελλάδα: Α) την 15η Μαΐου 2017 από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, Β) το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα γενικά νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και Γ) την 21η Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, 2 γαστροσκόπια, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Το τέταρτο μέλος είναι γυναίκα και εξετάζεται από τις κολομβιανές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ανήκουν σε διεθνές καρτέλ που δρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Από τη χαρτογράφηση την κινήσεών της σπείρας, προκύπτει ότι ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα στις 20 Μαΐου, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας, και την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν τον Βόλο, όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο.

Οι δράστες κατάφεραν και απέστειλαν από τη χώρα μας στη Κολομβία δυο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ αναχώρησαν από τη χώρα μας στις 25-05-2017 αεροπορικώς, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», και δύο από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο της Λάρισας.

Για τα υπόλοιπα μηχανήματα, όπως τα γαστροσκόπια που εκλάπησαν από το Ιατρείο του Βόλου, συνεχίζονται οι έρευνες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από το Νοσοκομείο Βόλου, η Interpol πριν από λίγες μέρες ζήτησε και έλαβε ειδικά έγγραφα με τους σειριακούς αριθμούς των μηχανημάτων, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση όταν εντοπιστούν τα υπόλοιπα «δέματα» που εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ταξιδέψει ήδη για Κολομβία. Τα μηχανήματα που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστραφούν στα νοσοκομεία από όπου εκλάπησαν.

Πώς δρούσαν τα μέλη της σπείρας

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Κολομβιανοί εμφανίζονταν αρχικά ως τουρίστες και νοίκιαζαν σπίτια κοντά στα νοσοκομεία που θα χτυπούσαν. Στη συνέχεια υποδύονταν τους ασθενείς προκειμένου να κάνουν κατόπτευση του χώρου, αλλά και να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό των τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για «μετακινούμενες» ομάδες του κολομβιανού καρτέλ, οι οποίες για λογαριασμό του ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως τουρίστες με πλαστά έγγραφα, νοικιάζουν διαμερίσματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια επισκέπτονται πόλεις όπου υπάρχουν γαστρεντερολογικές κλινικές. Τα μέλη της ομάδας στη συνέχεια υποδύονταν ακόμα και τους ασθενείς, ενώ για τις «επιχειρήσεις» αρπαγής των μηχανημάτων ειδοποιούσαν συνεργούς τους. Αφού άρπαζαν τα εργαλεία, τα έστελναν στη Λατινική Αμερική μέσω εταιρειών μεταφορών.

Ταξίδεψαν ως τουρίστες μέσω Τουρκίας

Τα μέλη του κυκλώματος ταξίδεψαν στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στις αρχές Μαΐου, με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την εξιχνίαση των υποθέσεων συστήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα και μετά από έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού έκλεψαν τα ιατρικά μηχανήματα από τον «Άγιο Σάββα» και τα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου, αναχώρησαν για την Κολομβία μέσω Ισπανίας

Καθοριστικός ο ρόλος της Ασφάλειας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, καθοριστικότερος όλων ήταν ο ρόλος της Ασφάλειας Βόλου, αφού ήταν η μοναδική υπηρεσία που είχε στην κατοχή της «υλικό» από κάμερες που «μίλησαν». Από την πρώτη στιγμή με μεθοδικότητα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στο Βόλο, συγκεντρώνοντας το οπτικό υλικό από τις κάμερες που βρίσκονταν σε διάφορες επιχειρήσεις δίπλα και απέναντι από το νοσοκομείο, ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν «ενώπιος ενωπίω» με τους δράστες. Μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες και μετά την επεξεργασία του υλικού, είχαν αποτυπωμένα στο χαρτί τα πρόσωπα των δραστών στους οποίους κατέληξαν, έχοντας και τις μαρτυρίες τόσο των υπαλλήλων της ιδιωτικής εταιρείας security όσο και ενός γιατρού, που όπως κατέθεσε είχε αντιληφθεί πέριξ του Νοσοκομείου Βόλου ύποπτες κινήσεις τις τελευταίες ώρες πριν από τη θρασύτατη διάρρηξη.

Αυτό που έλειπε από τους αστυνομικούς για να συμπληρωθεί το πάζλ ήταν να εξακριβώσουν τα μέσα με τα οποία κινούνταν οι τρεις δράστες που καταγράφονταν στα βίντεο, διαφορετικές ώρες την ημέρα έξω από το Αχιλλοπούλειο. Από την εξονυχιστική έρευνα του οπτικού υλικού, όχι μόνο γύρω από το νοσοκομείο αλλά και στη διαδρομή από τις εισόδους της πόλης μέχρι και την οδό Πολυμέρη, όπως είχε γράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν από λίγες μέρες, εντοπίστηκε επίσης ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο οι δράστες όπως αποδείχτηκε από τον έλεγχο, είχαν νοικιάσει από την Αθήνα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία εστάλησαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας καθώς και στην ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία συνεργάστηκε με διεθνείς και ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου