ΤΟΠΙΚΑ

Εγιναν πρωτοσέλιδο στην Αμερική οι κάμπιες του πάρκου του Αγ. Κωνσταντίνου

εγιναν-πρωτοσέλιδο-στην-αμερική-οι-κά-438193

Πρωτοσέλιδο σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό έγινε έρευνα του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και μαζί της, εικόνα από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου του Βόλου, που «ζουμάρει» σε «λιτανεία» από κάμπιες που κατεβαίνουν από τον κορμό πεύκου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιεί πρόγραμμα καταπολέμησης της κάμπιας του πεύκου, ενός εντόμου που εξαπλώνεται σε ολοένα και βορειότερες περιοχές της Ευρώπης και ευθύνεται για την έξαρση αλλεργιών στον πληθυσμό. Ενώ σε άλλες περιοχές, λύση είναι είτε το κόψιμο των πεύκων, είτε η καταπολέμηση του εντόμου με χημικά σκευάσματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εφηύρε μία μη χημική παρέμβαση και ετοιμάζεται να πατεντάρει για να βγάλει στην αγορά και ειδικές παγίδες που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας για να παγιδεύει τις κάμπιες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο εξώφυλλο του Ιουνίου 2017, του έγκριτου διεθνούς περιοδικού Journal of Economic Entomology, που εκδίδεται από την Εντομολογική Εταιρεία της Αμερικής (Entomological Society of America), φιλοξενείται εργασία, που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFEPISA, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Χρήστο Αθανασίου.

Η ερευνητική εργασία, αφορά σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στη μείωση του πληθυσμού της κάμπιας του πεύκου στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, με στόχο την αντιμετώπιση των αλλεργιών που προκαλεί το συγκεκριμένο έντομο στον πληθυσμό. «Εφαρμόζουμε μέθοδο παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων. Τοποθετούμε βιοδιασπόμενο τζελ στα δέντρα με φερομόνες, μπερδεύουμε τα αρσενικά που δεν μπορούν να εντοπίσουν την πραγματική μυρωδιά των θηλυκών και η γενιά σταματά εκεί. Πρόκειται για μη χημική μέθοδο, που όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Ηδη, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και συνεχίζει να εφαρμόζεται και στο λόφο της Γορίτσας και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφαρμόστηκε και στο αττικό άλσος στο Μαρούσι, αλλά και σε τέσσερις περιοχές σε Ιταλία και Ισπανία. «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όπου δεν είχε γίνει εφαρμογή βλέπαμε 3-4 φωλιές ανά πεύκο, όπου όμως εφαρμόσαμε τη μέθοδο, βρήκαμε μία φωλιά ανά δέκα πεύκα», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα με το τζελ, μπαίνουν και ειδικές παγίδες στον κορμό του πεύκου, που παγιδεύουν τις κάμπιες όπως κατεβαίνουν σε «λιτανεία» (η μία πίσω από την άλλη). Αυτές τις παγίδες πρόκειται να πατεντάρει το Π.Θ. και σύντομα να είναι και εμπορικά διαθέσιμες στο κοινό.

Οπως σημείωσε ο καθηγητής και μέλος του εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Χρήστος Αθανασίου, μέχρι και πριν από πέντε χρόνια, το πρόβλημα με τις κάμπιες έπληττε μόνο της παραμεσογειακές περιοχές. «Ξαφνικά έχει εμφανιστεί βόρεια του Παρισιού, Νότια της Αγγλίας, στην Ουαλία, υπάρχουν αναφορές σε Πολωνία και Γερμανία. Πρόκειται για ένα επιθετικό και κατακτητικό είδος που εξαπλώνεται και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον στην Ε.Ε. για την καταπολέμησή του», εξήγησε.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του Life στο τέλος του 2017, πρόκειται όμως να συνεχιστεί στο πλαίσιο του «after- Life». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του LIFEPISA για πρώτη φορά μελετήθηκε η κάμπια του πεύκου ταυτόχρονα σε όλες τις παραμεσόγειες περιοχές, ενώ επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα ανίχνευσε και ονόμασε ένα νέο είδος κάμπιας των πεύκων στην Ελλάδα, το Thaumetopoea hellenica, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Θαυματοποιός η Ελληνική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου