ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλόνισε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

συγκλόνισε-το-σχολείο-δεύτερης-ευκαι-442791

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΤ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το μήνυμα «το καθαρό πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!» κλείνει τηλεοπτικό σποτ διάρκειας 45 δευτερολέπτων που δημιούργησαν εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας «Τα φύλ(λ)α του περιβάλλοντος» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Οι δημιουργοί του τηλεοπτικού σποτ που ξεχώρισε, παρέλαβαν το βραβείο τους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και χθες επέστρεψαν στον Βόλο, έχοντας στις βαλίτσες τους με το πολύτιμο έπαθλο.

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσέγγιση της έννοιας του περιβάλλοντος υπό την οπτική του Φύλου, οι εκπαιδευόμενες του ΣΔΕ Βόλου Σιατραβάνη Σοφία, Καλογερέα Ελένη, Κουσίδου Αθηνά και Toska Lulezime σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Βίγκλα Λίνο, Σκίτσο Γεώργιο και Χριστογιάννη Παναγιώτα επιχείρησαν να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω ενός τηλεοπτικού κοινωνικού σποτ διάρκειας 45 δευτερολέπτων, αποσκοπώντας στην παρουσίαση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων για τις έμφυλες διαστάσεις που έχει η καταστροφή αλλά και η διάσωση του Περιβάλλοντος.

Στο σποτ που έχει επενδυθεί με μουσική και εικόνες αναφέρονται τα εξής: «Η συλλογή νερού σε όλον τον κόσμο απαιτεί 200 εκατομμύρια ώρες κάθε μέρα. Το βάρος αυτής της εργασίας πέφτει δυσανάλογα στις γυναίκες και στα κορίτσια. Στο Μαλάουι, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι γυναίκες ξοδεύουν κάθε μέρα 54 λεπτά για την προμήθεια νερού. Αντίστοιχα οι άνδρες ξοδεύουν καθημερινά μόνο 6 λεπτά. Χρειάζεται ασφαλής και ισότιμη πρόσβαση στο νερό. «Το καθαρό πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!».

Στην τελετή βράβευση, δεν κατάφερε να παραβρεθεί ηγενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Συνεργάτιδα του γραφείου της, όμως, απηύθυνε τον χαιρετισμό της, στον οποίο η γενική γραμματέας τόνισε ότι: «Στόχος των διαγωνισμών μας υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση των νέων, αγοριών και κοριτσιών και η αποτύπωση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής ματιάς τους, γύρω από θεματικές που διαταράσσουν τις υγιείς σχέσεις φύλου. Διότι, τόσο ο σεβασμός στο περιβάλλον, όσο και τα παιχνίδια, συνιστούν πεδία άμεσης αλληλεπίδρασης για τα παιδιά και πρέπει να είναι απαλλαγμένα από έμφυλα στερεότυπα και ισότιμα προσβάσιμα για όλα τα παιδιά».

Τα πρώτα βραβεία, δόθηκαν στους διακριθέντες μαθητές και τις μαθήτριες από στέλεχος της ΓΓΙΦ.

Συγκεκριμένα, για τον διαγωνισμό: «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά», διακρίθηκαν τα εξής έργα:

1ο βραβείο: «Μήπως βλέπεις τα πράγματα λίγο λάθος;», 1o Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας.

2ο βραβείο: Εξ ημισείας στα «Σποτ 1 – Φύλλα» και «Σποτ 2 – Παιχνιδοπωλείο», 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

3ο βραβείο: «Μαζί στο παιχνίδι 2», 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Εύφημος μνεία, στις ταινίες:

1. «Τα παιχνίδια δεν είναι ούτε ροζ, ούτε γαλάζια», 1o Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Αττικής, για το πρωτότυπο τραγούδι.

2. «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά», 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, για την πρωτοτυπία της ιδέας.

3. «Μωρά στα ροζ, μωρά στα μπλε», Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πρωτοτυπία της ιδέας.

Για τον διαγωνισμό «Τα φύ(λ)λα του περιβάλλοντος», διακρίθηκαν τα εξής έργα:

1ο βραβείο: «Φύλο και νερό», Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

2ο βραβείο: «Φύλο και μεταφορές», 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης

3ο βραβείο: «Φύλο και χημικές ουσίες», 1ο ΕΠΑ.Λ. Άργους

Εύφημος μνεία: στην ταινία«Τα τέσσερα Φ», Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρόδου, για την ιδιαίτερη προσέγγιση και ανάπτυξη του θέματος.

Ψηφιακές βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν όλες οι ψηφιακές δημιουργίες που διακρίθηκαν, οι οποίες διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της κατάμεστης από κόσμο αίθουσας.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου