ΤΟΠΙΚΑ

Διπλό βραβείο από το Ecocity

διπλό-βραβείο-από-το-ecocity-443201

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Βραβείο «Οικόπολις 2017» για το έργο ζωής του Δρ. Αθανάσιου Κουτρούμπα, και επιστημονικό βραβείο στον καθηγητή του Π.Θ. Παν. Τσιακάρα

Στον Βολιώτη Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα απονεμήθηκε το βραβείο «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017- Έργο ζωής Αφιερωμένο στο Περιβάλλον», από τον οργανισμό Ecocity. Έργο ζωής του κ. Κουτρούμπα, το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που ξεκίνησε ως χόμπι και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Στην ίδια τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, βραβείο για το επιστημονικό του έργο, παρέλαβε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτης Τσιακάρας, ο οποίος ασχολείται από τη δεκαετία του ’80 με εναλλακτικά συστήματα μετατροπής ενέργειας, φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, βουλευτές, εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών.

Η Βίκυ Παπαλουκά υποδέχθηκε τους καλεσμένους και κάλεσε τον δήμαρχο Ραφήνας κ. Ευαγγ. Μπουρνούς, που απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία του θεσμού στη Ραφήνα.

Συνολικά απονεμήθηκαν 26 βραβεία και ένας έπαινος, τα οποία συνοδεύθηκαν με το αγαλματίδιο που δημιούργησε ο Τηνιακός γλύπτης Ιάκωβος Περράκης.

Το βραβείο Οικόπολις 2017 – Έργο Αφιερωμένο στο Περιβάλλον, απονεμήθηκε στον Βολιώτη, Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα για το συνολικό του έργο.

Ο κ. Κουτρούμπας έχει εκπονήσεις έρευνες στον τομέα της εντομολογίας που αναφέρονται στην προστασία των καλλιεργούμενων φυτών και έχει προτείνει λύσεις που εφαρμόζονται στη γεωργία. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά κι έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές επιστημονικές αποστολές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε χώρες όλων των ηπείρων, απ’ όπου έχει συγκεντρώσει μόνος του τεράστιο εντομολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται στο μουσείο που ίδρυσε.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, είναι μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που άρχισε σαν χόμπι στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, με τις πρώτες τεκμηριωμένες συλλήψεις νυκτόβιων λεπιδοπτέρων το 1958. Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2014) περίπου 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Dr. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά τη διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, και είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Είναι ανοικτό στο κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες, ενώ πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο των μουσείων του Δήμου Βόλου αλλά και στο Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ.

«Είναι μία ικανοποίηση που αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχω κάνει και θα συνεχίσω στον συγκεκριμένο τομέα. Η εντομολογία είναι για μένα η Ιθάκη του Καβάφη. Δεν περιμένω όφελος. Όφελος είναι το ταξίδι προς την Ιθάκη και στο πλαίσιο αυτό εύχομαι να μπορώ να συνεχίσω τα ταξίδια μου και τον εμπλουτισμό του μουσείου. Ο γιος μου, Γιώργος, και η κόρη μου, Φωτεινή, θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, προκειμένου κι άλλος κόσμος να χαρεί τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Στόχος να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητοι πολίτες», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Κουτρούμπας.

Επιστημονικό βραβείο στον Παναγιώτη Τσιακάρα

Επιστημονικό βραβείο για το συνολικό επιστημονικό του έργο, παρέλαβε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτης Τσιακάρας.

«Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση, ένα σημαντικό βραβείο από έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι το Ecocity», ανέφερε ο κ. Τσιακάρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος, μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα έχει αφιερωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, μελετώντας εναλλακτικά συστήματα μετατροπής ενέργειας.

Κυψέλες καυσίμου χαμηλών, ενδιάμεσων και υψηλών θερμοκρασιών λειτουργίας, κυψέλες καυσίμου με απευθείας τροφοδοσία αιθανόλης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων καταλυτών για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμα καύσιμα, αποτελούν μέρη του επιστημονικού του έργου για την αντιμετώπιση των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο ίδιος μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις για καθαρότερο περιβάλλον, για χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και τις εξελίξεις στην κατεύθυνση των συστημάτων μετατροπής ενέργειας, το 1999 επεξεργάστηκε λεπτομερή πρόταση για την ανάπτυξη και την ίδρυση ενός νέου εργαστηρίου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας με τίτλο «Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας». Μέσα από το εργαστήριο υποστηρίζονται εργασίες και διατριβές που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καταλυτικών συστημάτων για την ορθολογικότερη και φιλικότερη, προς το περιβάλλον, αξιοποίηση της ενέργειας, (καταλυτικά συστήματα αντιρρύπανσης κλπ). Επίσης σχεδιάζονται και αναπτύσσονται νέα συστήματα για απευθείας μετατροπή της ενέργειας, με έμφαση στις κυψέλες καυσίμου (fuel cells), ενώ μελετάται η τεχνολογία ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με έμφαση στην αξιοποίηση βιομάζας για την παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας με απευθείας τροφοδοσία της σε κελιά καυσίμου (κυψέλες καυσίμου αιθανόλης).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου