ΤΟΠΙΚΑ

«Η απαξίωση του ΕΣΒ από τη διοίκηση δεν πρέπει να συνεχιστεί»

η-απαξίωση-του-εσβ-από-τη-διοίκηση-δεν-444130

Από τα μέλη της παράταξης «Εμποροι Ενάντια στην Κρίση», Στέφανο Βλαχάβα, Ιωάννη-Κρίτωνα Γάτο, Πάνο Γκαντίνα, Δημήτρη Κανελλή, Μάριο Νιζάμη, Βίκυ Ρούντου, Έλλη Σαμουηλίδη και Μιχάλη Σαμπεθάι, οι οποίοι συμμετείχαν στην Γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απαξίωση του ΕΣΒ από τη διοίκηση δεν πρέπει να συνεχιστεί: Όλοι οι έμποροι να συμμετέχουν στο ΕΣΒ για να μετατρέψουμε το Σύλλογο σε δραστήριο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό, αφήνοντας πίσω το παλιό!

Μια από τις βασικές μας θέσεις και επιδιώξεις, ως “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση” είναι ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη απαξίωση, αυθαιρεσία και αντιδημοκρατικές λειτουργίες στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Ν.Ιωνίας. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλες Γενικές Συνελεύσεις άμαζες, μόνο για το θεαθήναι. Θέλουμε διαδικασίες ουσιαστικές με έγκαιρή ενημέρωση και συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εμπόρων μέλη του ΕΣΒ.

Όμως, η Γενική Συνέλευση που ήταν να γίνει χθες 31.05.2017 με θέμα τον ορισμό εκλογών κι εφορευτικής για τον ΕΣΒ, ναι μεν είχε από το ΔΣ, αλλά από την πλευρά της διοίκησης δεν στάλθηκε ούτε μία ειδοποίηση στα μέλη του ΕΣΒ, ούτε ένα e-mail! Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει πολύ μικρή προσέλευση.

Βλέποντας τη μικρή προσέλευση του κόσμου (δυστυχώς για ακόμα μια φορά 15 άτομα περίπου) λίγο πριν την έναρξη της ΓΣ θέσαμε τον προβληματισμό μας: “τι θα γίνει αν δεν διαπιστωθεί απαρτία;”.

Ο προβληματισμός μας θεωρούμε ότι ήταν απολύτως βάσιμος, δεδομένου ότι μια συνέλευση που θα ορίσει τις εκλογές του Συλλόγου οφείλει να είναι απολύτως σύμφωνη με το καταστατικό και είτε να έχει απαρτία (δηλαδή το 1/2 από τα οικονομικά ενημερωμένα μέλη του συλλόγου) ή να είναι η 3η στη σειρά εξ’αναβολής συνέλευση. Δυστυχώς, απέναντι σε αυτό τον προβληματισμό που καταθέσαμε για ακόμα μια φορά ξεδιπλώθηκε όλη η προβληματική νοοτροπία που ισχύει τα τελευταία 3 χρόνια από την πλευρά του κ.Τσέλιου και του κ.Οντόπουλου. Αντί να δούνε το πραγματικό πρόβλημα (που είναι η έλλειψη απαρτίας κι ότι αυτό σημαίνει) άρχισαν με φωνές, ειρωνικά σχόλια να εκτοξεύουν κατηγορίες ότι εμείς ως “Έμποροι Ενάντια στην κρίση” θέλουμε να διαλύσουμε τη συνέλευση. Με λίγα λόγια πρόεδρος και γραμματέας ζητούσαν να γίνει η ΓΣ παρά το γεγονός ότι δεν είχαν στείλει ούτε καν ενημέρωση ούτε στο ΔΣ ούτε στα μέλη του Συλλόγου κι ότι υπήρχε πολύ λίγος κόσμος στην αίθουσα!

Από την πλευρά μας δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το ερώτημα αφού αν γίνονταν η ΓΣ παραβιάζοντας το καταστατικό θα υπήρχε κίνδυνος να θεωρηθούν άκυρες ακόμα και οι εκλογές του ΕΣΒ. Και προφανώς τονίστηκε ότι θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματικό πρόεδρος και αντιπρόεδρος να επιμένουν να γίνει μια ΓΣ με έλλειψη απαρτίας και με μόνο 15 άτομα! Προφανώς ένα τέτοιο απεφευκτέο ενδεχόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αρνητική έκθεση και απαξίωση του Συλλόγου!

Είναι σαφές από την πλευρά μας ότι είμαστε αντίθετοι σε λογικές και πρακτικές που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αδράνεια, απραξία και αντιδημοκρατικότητα. Ούτε υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουμε με την πρόταση που τελικά έγινε από τον κ. Οντόπουλο “ας δεχτούμε τώρα τη μη εφαρμογή του καταστατικού κι ας παραβλέψουμε την έλλειψη απαρτίας και στην επόμενη θητεία θα τα διορθώσουμε όλα”. Τέτοιο “δεδικασμένο” και αρνητικό προηγούμενο δεν πρέπει να δημιουργηθεί.

Δυστυχώς αντίστοιχη ήταν η στάση της πλειοψηφίας και του προέδρου κ. Τσέλιου και του ταμία και του συνεχιστή του κ. Οντόπουλου κατά τη διάρκεια όλης της θητείας τους μέχρι τώρα. Αυτή είναι η αιτία που έχει έρθει ο ΕΣΒ σε τέτοια κατάσταση. Με αντίστοιχες κωλυσιεργίες και προχειρότητες έφτασαν το σύλλογο να δεχτεί επίσχεση εργασίας από την γραμματέα και επιβαρυνθεί με πάνω από 20.000€, τη στιγμή που πάλι λόγω της δικής τους αδράνειας ο ΕΣΒ αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά μας ως “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση” κάθε στιγμή θα προσπαθούμε να αλλάξουμε και να ανατρέψουμε αυτή την προβληματική κατάσταση στον ΕΣΒ. Θέλουμε, και για αυτό προσπαθούμε, ένα σύλλογο που να είναι δίπλα στα μέλη του και πραγματικά να τα ελκύει και να τα εμπνέει να συμμετέχουν σε αυτόν. Θέλουμε έναν ΕΣΒ δραστήριο και αποτελεσματικό απέναντι στα καθημερινά αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε μαγαζί της τοπικής αγοράς. Έναν ΕΣΒ που να πραγματοποιεί κατ’αρχάς διαδικασίες και συζητήσεις με δημοκρατικό τρόπο και που να πείθει τα μέλη του (με τις δράσεις και τις πράξεις) του να συμμετέχουν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις αλλά και σε όλες τις δράσεις του.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει ο ΕΣΒ να αλλάξει χαρακτήρα. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι έμποροι να γραφτούν και να συμμετέχουν στο σύλλογο. Πρέπει να υπάρχει από το σύνολο των μελών περισσότερη ενεργοποίηση και μεγαλύτερη συμμετοχή. Πρέπει να σύνολο των μελών του ΕΣΒ να στηρίξει την προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στις παλαιομένες απόψεις, νοοτροπίες και πρακτικές που βάζουν το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό! Να περιθωριοποιηθούν απόψεις που μοναδικό σκοπό έχουν την “καρέκλα”.

Θα πρέπει η πλειοψηφία των μελών να κινηθεί σε μια καινούρια κατεύθυνση. Είναι πραγματικά ευκαιρία αλλά και αναγκαιότητα ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, να υπάρξει κάτι νέο και ουσιαστικό στον ΕΣΒ!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου