ΤΟΠΙΚΑ

1ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

1ο-πανελλήνιο-βραβείο-για-το-σχολείο-δε-446291

Το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας video και blog – ιστολογίου, «Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος» που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέσπασε η συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη του φύλου ως αναλυτική κατηγορία στη σχέση με το περιβάλλον. Η διάσταση του φύλου στη μελέτη του περιβάλλοντος προωθεί ένα άλλο σχεσιακό υπόδειγμα το οποίο αμφισβητεί τα κυρίαρχα μοντέλα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Υποστηρίζει την κοινωνική ανάπτυξη στη βάση της ισότιμης και αμοιβαίας συμβίωσης με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος, κάτι που προϋποθέτει και προσβλέπει συνάμα στον ανασχηματισμό των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων και δομών.

Η προσέγγιση του Περιβάλλοντος υπό την οπτική του Φύλου αποτελεί σχετικά νέο αντικείμενο για το θεωρητικό χώρο του Φύλου αλλά και των κέντρων λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, η διοργάνωση του διαγωνισμού αυτού αποτελεί καινοτόμα δράση δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ανάλογη ενέργεια στο παρελθόν και για τη Γ.Γ.Ι.Φ. συνιστά την αφετηρία για παρεμφερείς μελλοντικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο πεδίο σχεδιασμού πολιτικών και δράσεων.

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσέγγιση της έννοιας του περιβάλλοντος υπό την οπτική του Φύλου, οι εκπαιδευόμενες του ΣΔΕ Βόλου Σιατραβάνη Σοφία, Καλογερέα Ελένη, Κουσίδου Αθηνά και Toska Lulezime σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς Βίγκλα Λίνο, Σκίτσο Γεώργιο και Χριστογιάννη Παναγιώτα επιχείρησαν να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω ενός τηλεοπτικού κοινωνικού σποτ διάρκειας 45 δευτερολέπτων, αποσκοπώντας στην παρουσίαση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων για τις έμφυλες διαστάσεις που έχει η καταστροφή αλλά και η διάσωση του Περιβάλλοντος.

Όλες οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από πενταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή, της οποίας η σύνθεση είναι η ακόλουθη:

• Νικόλαος Θεοδοσίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Camera Zizanio

• Κωνσταντίνα Μητά, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Σημείο Επαφής για θέματα φύλου στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

• Άλκηστις Πουλοπούλου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

• Βασιλική Σαΐνη, Στέλεχος Τμήματος Υλοποίησης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

• Ευγενία Φλογαΐτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορική Ανάπτυξη, ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2017 στις 10.00 πμ στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το ΣΔΕ Βόλου θα εκπροσωπήσουν οι εκπαιδευόμενες Σιατραβάνη Σοφία, Καλογερέα Ελένη και Κουσίδου Αθηνά.

Οι βραβευθέντες θα λάβουν μέρος σε οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), το οποίο θα οριστεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκπομπή της ζώνης ενημερωτικών – πολιτιστικών εκπομπών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και η περιήγησή τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Για περισότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.isotita.gr/index.php/news/3134

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου