ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 30% της διάρκειας του καύσωνα

αύξηση-30-της-διάρκειας-του-καύσωνα-447894

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η αύξηση της διάρκειας του καύσωνα σε ποσοστό 30% από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και εντεύθεν, σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη είναι ορατή σε βάθος χρόνου, τα τελευταία εξήντα χρόνια, όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεταξουργείο, κατόπιν συνεργασίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας με την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας, ο Δημήτρης Τσούμας, διευθυντής Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τόνισε ότι βασικός στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και της ευρύτερης κοινωνίας, πάνω στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, που αφορούν τους πάντες. «Η Π.Ε.Δ. προωθεί τα ζητήματα που αφορούν τους δήμους. Η κλιματική αλλαγή σε σχέση με το αστικό περιβάλλον, με την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και τα ερεθίσματα που παίρναμε κατά καιρούς από τους δήμους, μας οδήγησαν σε αυτό το συνέδριο, και κάθε πρόβλημα ή πρόταση συνολικά ή συλλογικά, προωθείται στα αρμόδια υπουργεία. Αυτός είναι ο στόχος της Π.Ε.Δ.», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες παρουσίασαν επιστημονικές μελέτες ετών, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται η ανάγκη πιο προσεκτικής χρήσης του περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Δουμενικιώτης, ο οποίος ανήκει στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Υπάρχουν κλιματικά μοντέλα που αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς και δείχνουν μια αυξητική τάση. Μιας τάση αύξησης της θερμοκρασίας, της στάθμης της θάλασσας», όπως τόνισε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε: «Ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται του διοξειδίου του άνθρακα». Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο ίδιος εισηγητής, «για να προστατευτούμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του περιβάλλοντος».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η εισήγηση του Δημήτρη Παπαναστασίου, ερευνητή στο Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας Θεσσαλίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος τόνισε ότι για να υπάρχει σαφής εικόνα για την ύπαρξη καύσωνα, ο οποίος συνοδεύεται κατά κανόνα από θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα συγκριτικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ίδιος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο σχετίζεται με την έλλειψη βροχοπτώσεων και τη μειωμένη υγρασία στο έδαφος. Παράλληλα παρέθεσε τα στοιχεία που συγκέντρωσε αναλύοντας τα δεδομένα 60 χρόνων από το αρχείο του αστεροσκοπείου, και επεσήμανε ότι «από το 1992 και μετά υπάρχει αυξητική τάση στις μέρες με καύσωνα. Οι καύσωνες σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο, την κατανάλωση ενέργειας, τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδηγούν στη διατάραξη του κλίματος».

Σημαντικά δεδομένα παρέθεσε, αντίστοιχα, ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη θάλασσα. «Οι αλλαγές σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, με τις μεταβολές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για αλλαγές που σχετίζονται με την αύξηση του αζώτου και των λιπασμάτων του αζώτου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι όλα τα παραπάνω σχετίζονται «με μια σειρά από παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού και οι ανάγκες που έχει ο πληθυσμός σε βιομηχανικά είδη και τροφή, καθώς πολλαπλασιάζονται σταδιακά».

Πανελλήνιο συνέδριο

Η ημερίδα διοργανώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ου Πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή- Αυτοδιοίκηση και Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόσκληση» που διοργανώνει η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας στην Καρδίτσα 9 και 10 Ιουνίου.

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Μακρινίτσας, Ματούλα Μακέλη, τόνισε από την πλευρά της τη σημασία της υλοποίησης δράσεων για την ενημέρωση των μαθητών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, με στόχο την επίτευξη του στόχου, δηλαδή της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθημερινότητάς μας κατ’ επέκταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου