ΤΟΠΙΚΑ

Δασικές πυρκαγιές: Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των πυροσβεστών

δασικές-πυρκαγιές-πρώτο-μέλημα-η-ασφά-449063

Είκοσι τέσσερις νεκροί σε πυρκαγιά στην Αρτέμιδα Πελοποννήσου τον Αύγουστο του 2007. Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και δύο πυροσβέστες, σε πύρινη λαίλαπα στον Μίστρο Ευβοίας. Ενας νεκρός σε δυστύχημα στον Ταΰγετο το 2000.

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα στο Forum, για τους κινδύνους και την ασφάλεια των πυροσβεστών κατά την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Στην εκδήλωση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πυροσβεστικών, στρατιωτικών, εθελοντών. Ο διοικητικής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου, ενημέρωσε ότι πρέπει πάντοτε στην αντιμετώπιση μίας δασικής πυρκαγιάς να διασφαλίζεται πρώτα και κύρια η ανθρώπινη ζωή και στη συνέχεια η περιουσία του πολίτη, και βέβαια ο εθνικός μας πλούτος που είναι τα δάση.

«Μέχρι τώρα στη Μαγνησία δεν είχαμε θύματα όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές. Η διαρκής ενημέρωση και η εκπαίδευση συντελούν στην καλύτερη και ασφαλέστερη αποτελεσματικότητα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Η ημερίδα εξήγαγε συμπεράσματα που είναι χρήσιμα για τους πυροσβέστες αλλά και τους εθελοντές, και όλους όσοι σε ένα περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς συνδράμουν με κάθε τρόπο», τόνισε.

«Μπορεί να προβλέψει κανείς τη συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς και να εκτιμήσει τον βαθμό επικινδυνότητας; Πώς μπορεί ένας πυροσβέστης να είναι τοποθετημένος με ασφάλεια στην περιοχή δράσης του;».

Ο καθηγητής στην Πυροσβεστική Ακαδημία, Μιλτιάδης Αθανασίου, είπε ότι πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ασφαλής τοποθέτηση των πυροσβεστών, και σε δεύτερο χρόνο η αποτελεσματικότητα της δασοπυρόσβεσης.

Προς επίρρωση, επικαλέστηκε δυστυχήματα που συνέβησαν στην Αρτέμιδα, τον Ταΰγετο, τον Μίστρο αλλά και σε περιοχές εκτός της Ελλάδας, Νότια της Ευρώπης, όπου αρκετά συχνά οι συνθήκες -οι μετεωρολογικές αλλά και η βλάστηση- είναι πολύ κοντά στις δικές μας.

«Σε αρκετά από τα δυστυχήματα», όπως είπε, «η πυρκαγιά εκδήλωσε τόσο εκρηκτική συμπεριφορά ή είχε τέτοια ποσοτικά ή ποιοτικά χαρακτηριστικά, που είτε επειδή υπήρξαν κάποια λάθη στις συμπεριφορές των ανθρώπων είτε όχι, δεν έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί να ξεφύγουν, και δυστυχώς παγιδεύτηκαν χάνοντας τη ζωή τους ή έχοντας κάποια σοβαρά τραύματα».

Ο κ. Αθανασίου προχώρησε σε σειρά επισημάνσεων, τονίζοντας όμως ότι σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο, αν και υπάρχουν σημαντικοί θεωρητικοί άξονες που κανείς μπορεί να ακολουθήσει, ωστόσο η φωτιά δεν λύνεται με τη θεωρία.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε δεξιότητες και εμπειρία. Πάντρεμα θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όχι μόνο για το πώς θα σβήσει η φωτιά αλλά και πως θα επιτευχθεί αυτό, με τους πυροσβέστες να είναι όντως ασφαλείς», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου