ΑΛΜΥΡΟΣ

Καίει το «χαράτσι» στο πότισμα χωραφιών

καίει-το-χαράτσι-στο-πότισμα-χωραφι-450764

Ξεσηκωμός στον κάμπο για το νέο «χαράτσι» που επιβάλλεται στους αγρότες, με το περιβαλλοντικό τέλος που θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2020. Αλμυρός, Βελεστίνο και παρακάρλιες περιοχές, σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες, θα «πληρώσουν» υψηλό κόστος, λόγω των καλλιεργειών που είναι υδρόφιλες. Με «αγωνιστικά μπλόκα» προειδοποιεί ότι θα απαντήσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι κανόνες στην κοστολόγηση υπηρεσιών ύδατος που φέρνει η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους αγρότες, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα επιβαρυνθούν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και με 1.000 ευρώ επιπλέον για καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά και η βιομηχανική ντομάτα.

«Κάθε χρόνο αυτή την εποχή που ξεκινάει το πότισμα, οι πομόνες λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο. Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε ώρα αντλούνται περίπου 40-50 κυβικά νερό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάποιος που ποτίζει επί καθημερινής βάσης επί 90 ημέρες ασταμάτητα, μπορεί να πληρώσει μέχρι και 1.000 ευρώ περιβαλλοντικό τέλος», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού Χρήστος Πάντζιος, χαρακτηρίζοντας το μέτρο εξοντωτικό.

Ο κ. Χρ. Πάντζιος μάλιστα προέβλεψε ότι μπροστά στον κίνδυνο στα ήδη μεγάλα οικονομικά ανοίγματα να δημιουργηθούν και καινούργια, πολλοί αγρότες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις καλλιέργειες.

Για την καλλιέργεια βαμβακιού αλλά και για κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι και βιομηχανικά ντομάτα, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού. Η θεσμοθέτηση του περιβαλλοντικού τέλους εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τις περιοχές του Αλμυρού και της ευρύτερης Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, καθώς και τον κάμπο και τις περιοχές Βελεστίνου και των παρακάρλιων κοινοτήτων, όπου οι παραπάνω καλλιέργειες γνωρίζουν «άνθηση».

Λιγότερο νερό χρειάζονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιά, ροδακινιά, αμπέλια σε ημιορεινές περιοχές), οι απαιτήσεις των οποίων ανέρχονται στα 200 κυβικά μέτρα το στρέμμα, και ακολουθούν τα κηπευτικά με 150 κυβικά μέτρα το στρέμμα, εξαιτίας της εναλλαγής των καλλιεργειών ανά εποχή.

«Μετά τον ΕΝΦΙΑ, την υψηλή φορολογία και τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές , οι μικρομεσαίοι αγρότες φορτώνονται και το νέο χαράτσι που αφορά στα τιμολόγια άρδευσης που καθιερώνονται. Με αυτά τα μέτρα ο αφανισμός της υπαίθρου είναι πλέον δεδομένος», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την πλευρά του ο Νίκος Αγγελής, επίσης αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αερινού.

O αγροτικός σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης, επίσης σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «θα πολεμήσουμε κι αυτό το μέτρο της κυβέρνησης και της Ε.Ε., όπως πολεμάμε τη γενικότερη πολιτική τους, η οποία, με όλα τα μέτρα που παίρνει για τον αγροτικό τομέα, στοχεύει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου