ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» από τα 15.000 πόδια

βουτιά-από-τα-15-000-πόδια-450811

Βούτηξε στο κενό από τα 15.000 πόδια για να σώσει αλεξιπτωτιστή που υπέστη εγκεφαλικό λίγο πριν το άλμα του από αεροπλάνο πάνω από την Αυστρία. Καθηγητής που διδάσκει το μάθημα της πληροφορικής στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, παρέδωσε πολύτιμο μάθημα αυτοθυσίας. Η πράξη του έκανε τον γύρο του κόσμου. Τον περασμένο Οκτώβριο τιμήθηκε για το ανδραγάθημά του από τον στρατιωτικό επίσκοπο του αυστριακού στρατού με το μετάλλιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Οι τιμητικοί έπαινοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Τον περασμένο Φεβρουάριο τον τίμησε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας και προ εικοσαημέρου ορκίστηκε Κοζάκος, και του απονεμήθηκε το αξίωμα του υψηλόβαθμου αξιωματικού των Κοζάκων του Ρωσικού στρατού, παρουσία αξιωματούχων από τη Ρωσία.

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Γεώργιος Τσούπας βρέθηκε στην Αυστρία. Έφεδρος λοχαγός στο 521 Τάγμα Πεζοναυτών, έχει περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις και κάνει άλματα με αλεξίπτωτο. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα συμμετείχε στην Αυστρία. Ομάδα αλεξιπτωτιστών θα έκανε ελεύθερες πτώσεις από τα 15.000 πόδια από αεροπλάνο.

Βρισκόταν κοντά στην ανοιχτή πόρτα του αεροπλάνου, όταν ένας-ένας οι αλεξιπτωτιστές άρχισαν να βουτούν στο κενό. Λίγο πριν έρθει η σειρά του για το άλμα, είδε τον μπροστινό του να λιποθυμά και να πέφτει στο κενό. Δεν το σκέφτηκε. Βούτηξε από τα 15.000 πόδια για να τον πιάσει. «Όταν κάνουμε άλμα για να έχουμε αντίσταση παίρνουμε τη στάση βατράχου, με ανοιχτά χέρια και πόδια. Για να τον προλάβω όμως έκλεισα τα χέρια και τα πόδια και βρέθηκα δίπλα του. Κατάφερα να τον πιάσω και να του ανοίξω το αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειωθεί ομαλά στο έδαφος», περιγράφει ο εκπαιδευτικός ήρωας.

Όπως αργότερα διαπιστώθηκε από το ιατρικό προσωπικό, ο άτυχος αλεξιπτωτιστής που λιποθύμησε είχε υποστεί εγκεφαλικό. Σώθηκε όμως χάρη στην άμεση επέμβαση του Γεώργιου Τσούπα, τον φύλακα άγγελό του.

Ο 58χρονος καθηγητής τιμήθηκε από τον αυστριακό στρατό στις 29 Οκτωβρίου 2016, με το μετάλλιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και έμελλε να είναι η πρώτη κι όχι η μοναδική διάκριση για την πράξη αυτοθυσίας του.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2017, βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας με την ανώτατη τιμητική διάκριση. Του αποδόθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Συνδέσμου «για τον ηρωισμό, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση που επέδειξε προς τον συνάδελφο, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης αλεξιπτωτιστών στην Αυστρία».

Προ ημερών, την Κυριακή 7 Μαΐου, τον εκπαιδευτικό τίμησε ο ρωσικός στρατός. Στη νεόκτιστη εκκλησία της Παναγιάς Σουμελά στις Αχαρνές στην Αθήνα, μετά τη Θεία λειτουργία που τελέστηκε στα ρώσικα, παρουσία αξιωματούχων από Ρωσία, του έγινε η ιδιαιτέρως μεγάλη τιμή να ορκιστεί Κοζάκος και να του απονεμηθεί το αξίωμα του υψηλόβαθμου αξιωματικού των Κοζάκων του ρωσικού στρατού.
«Πέρα από τιμές και αξιώματα, για εμένα τίτλος τιμής είναι η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, η αδελφική φιλία ενός λαού με μεγάλη ιστορία, πολύ υπερήφανου, με τιμή, με αξίες και ιδεώδη, με βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία και αρχές οικογενειακές.
Ο τρόπος της ζωής των Κοζάκων και το ήθος τους είναι παράδειγμα προς μίμηση», αναφέρει ο Γεώργιος Τσούπας.
«Μαζί με εμένα έδωσαν τον όρκο του Κοζάκου και άλλοι, ομογενείς από τη Ρωσία, για την αγάπη και προσφορά στην πατρίδα τους. Παρασημοφορήθηκαν και η σεμνή τελετή έληξε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ρωσίας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας», περιγράφει ο κ. Τσούπας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου