ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια τα Κέντρα Υγείας

χωρίς-μικροβιολογικά-εργαστήρια-τα-κ-453497

Χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όλα τα Κέντρα Υγείας. Η σύμβαση της 5ης ΥΠΕ με ιδιωτική εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστήρων έληξε τον Δεκέμβριο του 2015 και δεν ανανεώθηκε. Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι είναι ασύμφορη αυτή η συνεργασία, καθώς οι εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας είναι μειωμένες σε σχέση με εκείνες που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, βάζοντας πρώτα και πάνω από όλα το κέρδος της. Έτσι, από τα τέλη του 2015, οι ασφαλισμένοι στην περιφέρεια του νομού, είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, ή με παραπεμπτικό να προσέλθουν στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια για να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές τόσο τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, που γίνεται αποδέκτης παραπόνων από τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων, όσο και την 5η ΥΠΕ, ωστόσο η απροθυμία των ιδιωτικών εταιρειών να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που αφορούν σε μικρά Κέντρα Υγείας, βάζει «φρένο» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Εμείς επιδιώκουμε όπως γινόταν παλαιότερα να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων μέσα στα Κέντρα Υγείας. Είναι μεγάλη ανάσα για τους ασφαλισμένους που δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν καμία συμμετοχή στον ιδιώτη, όπως γίνεται σήμερα, αν υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, ακόμη και αν υπάρχει παραπεμπτικό γιατρού», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γ. Γατής, πρόεδρος του συλλόγου.

Σημειώνεται πάντως πως λόγω της ζήτησης που υπάρχει, πλέον στις περισσότερες έδρες των περιφερειακών δήμων λειτουργούν ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, που εξυπηρετούν -κυρίως μέσω του ΕΟΠΥΥ- τους ασφαλισμένους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου