ΤΟΠΙΚΑ

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και προσφύγων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

συνεκπαίδευση-ελλήνων-και-προσφύγων-453533

Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μαζί στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, στην πρωινή ζώνη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Όταν σε άλλα σχολεία σημειώθηκαν αντιδράσεις για την υποδοχή των προσφύγων ακόμη και στην απογευματινή ζώνη, στο 5ο Δημοτικό, από αρχές Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ένταξη των μικρών προσφύγων του Μόζα στην εκπαίδευση σε απογευματινό ωράριο, ξεκίνησε πρόγραμμα συνεκπαίδευσης ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα μαθήματα, σύμφωνα με τη σχολική σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παντερά, γίνονται κάθε Τρίτη. Τα προσφυγόπουλα του Μόζα, που ανήκουν ηλικιακά στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, κάνουν πρωινά μαθήματα στο 5ο Δ.Σ. Βόλου. Περίπου οκτώ παιδιά κάθε φορά, βρίσκονται στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας με συμμαθητές τους της Στ’ τάξης του δημοτικού και κάνουν μαθήματα εικαστικών, δραματοποίησης και άλλες δράσεις, που δεν απαιτούν συνεννόηση στη γλώσσα ομιλίας, αλλά στη γλώσσα… της καρδιάς.

Η πρωτοβουλία για τη συνεκπαίδευση των μαθητών και μάλιστα στην πρωινή ζώνη, ήταν μια πρωτοβουλία του διευθυντή της σχολικής μονάδας, Απ. Ατσιά. Το σημαντικό ήταν ότι αρωγός στην πρωτοβουλία και στην ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο πρωινό πρόγραμμα δεν ήταν μόνο ο σύλλογος των εκπαιδευτικών αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Οι μαθητές του σχολείου έγιναν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες συμμαθητές τους και πλέον έχουν αναπτύξει δεσμούς αγάπης και φιλίας μεταξύ τους. «Τα παιδιά συμβιώνουν στο πρωινό πρόγραμμα κι όχι απομονωμένα στην απογευματινή ζώνη», σημείωσε η κ. Παντερά. «Η ένταξη στην εκπαίδευση και την κοινωνία είναι η λέξη κλειδί», πρόσθεσε η κ. Παντερά, αναφερόμενη στο στόχο του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σήμερα, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που το 2013 συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει σειρά δράσεων.

Μία από τις δράσεις που επίσης θα παρουσιαστούν σήμερα, θα είναι και η συμμετοχή των μαθητών σε πρόγραμμα Erasmus+. Εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη, από τα σχολεία-εταίρους στο πρόγραμμα, θα βρίσκονται στο δημοτικό φιλοξενούμενοι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου