ΤΟΠΙΚΑ

Άμεση λύση για τις κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου

άμεση-λύση-για-τις-κατοικίες-τύπου-παρ-454680

Για τα ζητήματα νομιμοποίησης των αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κατέθεσε αναφορά ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας κ.Χρήστος Μπουκώρος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην αναφορά αναφέρονται τα εξής: «Πρόσφατα, έγινα αποδέκτης της συνημμένης επιστολής του Δημάρχου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δημήτριου Νασίκα η οποία αφορά στα ζητήματα νομιμοποίησης, που απαιτούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, για τις αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου.

Ο νομός της Μαγνησίας και συγκεκριμένα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, επλήγη σημαντικά από τον σεισμό του 1957, ο οποίος άφησε πίσω του ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Η τότε κυβέρνηση, αποφάσισε την άμεση ανοικοδόμηση κατοικιών και την επισκευή των βλαβών εξαιτίας του σεισμού. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν και δανειοδοτήθηκαν απλοί τύποι αντισεισμικών κατοικιών γνωστοί και ως τύποι Παρασκευόπουλου.

Σήμερα όμως, και συγκεκριμένα από την ημέρα δημοσίευσης του Ν. 4014/2011, καθώς και του Ν. 4178/2013, προκειμένου να καταστούν δυνατές ενέργειες που αφορούν σε οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες που δανειοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση μετά τον σεισμό, θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης τους. Γι’ αυτό, χρειάζεται βεβαίωση σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του Ν. 4014/2011 και του Ν. 4178/2013, διαδικασία που απαιτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Προβλήματα εντοπίζονται ακόμη, στην έκδοση οικοδομικών αδειών για προσθήκες σε ήδη ανεγερθείσες οικοδομές ή και στην περίπτωση ανέγερσης νέων οικοδομών στα οικόπεδα που υπάρχουν κατοικίες αυτού του είδους. Επιπλέον, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ζητείται από τη ΔΕΗ η νομιμότητα του κτιρίου.

Εκ των ανωτέρω, αλλά και του συνημμένου εγγράφου, συνάγεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να μεριμνήσει, άμεσα, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου», καταλήγει η αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου