ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές αρχαιολόγοι επί τω έργω

φοιτητές-αρχαιολόγοι-επί-τω-έργω-454777

Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας που βγαίνει από το χώμα και έρχεται στο φως για να δώσει πολύτιμη γνώση στην ανθρωπότητα μέσα από την αποκάλυψη του παρελθόντος, αποτελούν φοιτητές του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τρεις ομάδες φοιτητών που ακολουθούν την κατεύθυνση της αρχαιολογίας, συμμετείχαν πέρυσι το καλοκαίρι σε ανασκαφικές έρευνες στην Κεφάλα της Σκιάθου και στην Κύθνο, ενώ μία ακόμη ομάδα ασχολήθηκε με την καταγραφή των ανασκαφικών ευρημάτων στο Κάστρο της Βελίκας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πολύτιμη εμπειρία που έζησαν λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις ανασκαφικές εργασίες αλλά και στην καταγραφή, μοιράστηκαν χθες οι φοιτητές με συμφοιτητές τους, σε σταντ που έστησαν στη Θόλο του κτηρίου Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Στην ανασκαφή στην Κεφάλα της Σκιάθου που ξεκίνησε το 2009 και βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχει τα τελευταία πέντε χρόνια, η διδακτορική σήμερα φοιτήτρια του Π.Θ., Ελένη Χατζηνικολάου. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, γιατί αποτελεί ίσως και τον πιο πρώιμο οικισμό που έχει βρεθεί στις Σποράδες, αλλά και λόγω των ευρημάτων του. Είναι μια περίπτωση οικισμού του 7ου αιώνα, στον οποίο μεταξύ άλλων γινόταν και κατεργασία μετάλλου σε οικιστικά σύνολα, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι είχαν μία αναπτυγμένη οικονομία για την εποχή. Είχαμε επίσης την τεράστια τύχη να πέσουμε πάνω σε ευρήματα εξαιρετικά πλούσια, όπως κοσμήματα, χρυσά, πολύτιμα αντικείμενα», περιγράφει ορισμένα από τα ευρήματα στην Κεφάλα της Σκιάθου, η Ελένη Χατζηνικολάου. Η ίδια δηλώνει συγκινημένη από τη συμμετοχή της στην ανασκαφική έρευνα. «Είναι μία πολύ συγκινητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί είναι πολύ όμορφο να ξεθάβεις την ιστορία σου και να μετατρέπεις το χώμα σε λόγια, να προσπαθείς να το ερμηνεύσεις και να το περάσεις στον κόσμο. Άλλωστε η αρχαιολογία δεν πρέπει να μένει κλεισμένη στα αμφιθέατρα», υπογραμμίζει.

Στις ανασκαφικές έρευνες της Κύθνου που συμπληρώνουν 15 χρόνια φέτος, συμμετείχε για δεύτερη χρονιά, η Ευαγγελία Κολοφωτιά, φοιτήτρια του ΙΑΚΑ. «Έχουμε προχωρήσει στην αποκάλυψη του ναού του Ασκληπιείου και κτηρίων πλησίον αυτού, και ευελπιστούμε τη φετινή χρονιά να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την άνω πόλη. Μέχρι στιγμής έχει έρθει στο φως το ασύλητο ιερό κλασικών ελληνιστικών και αχαϊκών χρόνων, που θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένο στις αδελφές θεότητες Απόλλωνα και Άρτεμη. Το σημαντικό είναι όχι μόνο η αρχιτεκτονική μορφή του ναού, αλλά και ότι όλα τα ευρήματα που προέκυψαν από το ασύλητο άδυτο βρέθηκαν στο σημείο που είχαν αποτεθεί κατά την αρχαιότητα. Αποκαλύφθηκε ακόμη το πρυτανείο της πόλης και τα τελευταία χρόνια, τα δύο κτήρια κλασικών και ελληνιστικών χρόνων», περιγράφει. «Είναι μια απίστευτη εμπειρία καθώς η ανασκαφή είναι ένα μάθημα για κάθε φοιτητή και κάθε αρχαιολόγο, ώστε να αναζητήσει από την πρώτη στιγμή που βγαίνει κάτι από το χώμα την ιστορία του. Γνωρίζεις μέσα από την ανασκαφή τα όρια και τις αντοχές σου, και παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει όποιος συμμετέχει σε μια ανασκαφή, μαθαίνεις να λειτουργείς σαν ομάδα, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και ζεις σαν μια ανασκαφική οικογένεια», λέει η ίδια.

Ο τριτοετής φοιτητής του ΙΑΚΑ, Νικόλαος Σιαπέρας, συμμετείχε το περσινό καλοκαίρι στην καταγραφή της ανασκαφικής έρευνας στο Κάστρο της Βελίκας. Πέρυσι ολοκληρώθηκε το πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα και ομάδα φοιτητών από το Π.Θ. ανέλαβε μαζί με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα από τη Σκωτία την καταγραφή των ευρημάτων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή αρχαιολογίας Γιάννη Βαραλή.

«Η καταγραφή έχει να κάνει με όλα τα χρόνια της ανασκαφής και είναι πολύ σημαντική γιατί μπορούμε να καταλάβουμε τι βλέπουμε στο χώμα και να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση στο κοινό. Ήταν μία συλλογική δουλειά. Ξεκινήσαμε χρονικά την καταγραφή από το 2011. Αφορούσε στην καταγραφή των ευρημάτων, κυρίως κεραμικής αλλά και μεταλλικά αντικείμενα», αναφέρει ο κ. Σιαπέρας. «Μάθαμε πώς γίνεται η διαλογή των οστράκων από τα οποία παίρνουμε πληροφορίες, πώς τα μελετούμε, πώς δημιουργούμε βάση δεδομένων, αλλά και βασικά στοιχεία συντήρησης. Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές στη Βελίκα και να δούμε μνημεία της ίδιας ή μετέπειτα περιόδου, και να συγκρίνουμε με το μνημείο που εμείς μελετούμε. Ήταν μια πλούσια εμπειρία, που μας προετοίμασε για τη μετέπειτα ένταξή μας στο αρχαιολογικό πεδίο», υπογράμμισε ο κ. Σιαπέρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου