ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά κατά της διοίκησης για την παρουσία ιδιώτη στα χειρουργεία του Αχιλλοπούλειου

πυρά-κατά-της-διοίκησης-για-την-παρουσ-454924

Την παρουσία ιδιώτη γιατρού για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο Βόλου, θέμα που αποκάλυψε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 5 Απριλίου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών παρεμβαίνει τώρα δημόσια στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας, που έκανε την καταγγελία για το συγκεκριμένο συμβάν, βρέθηκε «υπόλογος» και κλήθηκε μετά από αίτημα της διοίκησης του Αχιλλοπούλειου στο επιστημονικό συμβούλιο για να δώσει εξηγήσεις.

Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο Α. Ρέτζιου και τον Γ.Γ. Πάνο Παπανικολάου, καταγγέλλεται «η διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης από ιδιώτη γιατρό στο Αχιλλοπούλειο» και επικρίνεται η διοίκηση του ιδρύματος, γιατί «με αβάσιμες κατηγορίες, επιχείρησε να συκοφαντήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, επειδή κατήγγειλε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, σοβαρότατες ευθύνες έχει η διοίκηση η οποία αρκέστηκε σε απλή επίπληξη στους υπεύθυνους για το συγκεκριμένο περιστατικό, επειδή δεν είχε ζητηθεί άδεια και δεν υπήρχε καμία έγκριση για τη διενέργεια του χειρουργείου από τον ιδιώτη γιατρό.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Μάλιστα με έγγραφό της δίνει οδηγίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρουσίας και της εκτέλεσης ιατρικών πράξεων από ιδιώτες γιατρούς στο νοσοκομείο, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση βαθέματος της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που κάνει αναφορά και στο θέμα που είχε ανακύψει με τους καρκινοπαθείς, τονίζοντας πως «στο ίδιο νοσοκομείο πρόσφατα στοχοποιήθηκε δημόσια και χωρίς στοιχεία συνάδελφός μας, γιατρός του ΕΣΥ, επειδή κατά τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το αντίστοιχο τμήμα (Ογκολογικό) είχε πολλούς ασθενείς και δημιουργούσε “έξοδα” στο νοσοκομείο».

Η ΟΕΝΓΕ διαμηνύει πως «οι προσπάθειες συκοφάντησης και τρομοκράτησης όσων ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών θα πέσουν στο κενό», και επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στη συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Η νομιμοποίηση της παρουσίας τους με διάφορα προσχήματα (καινοτόμες ιατρικές πράξεις, για εκπαιδευτικούς λόγους και άλλα) αποτελούν τον “Δούρειο Ίππο” για την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Τέλος, να σημειωθεί πως στο επιστημονικό συμβούλιο που συνεδρίασε προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ν. Χαυτούρας, κινούμενος στην «γραμμή» της ΟΕΝΓΕ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «αντί το θέμα να διερευνηθεί σε βάθος και επί της ουσίας, στοχοποιείται ο ίδιος προσωπικά, γιατί κατήγγειλε την παρουσία ιδιωτών σε δημόσιο χειρουργείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου