ΤΟΠΙΚΑ

«Μίλησαν» οι κάμερες για τη σπείρα των Νοσοκομείων

μίλησαν-οι-κάμερες-για-τη-σπείρα-των-455592

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

«Μίλησαν» οι κάμερες έξω από το νοσοκομείο. Στα ίχνη… των δραστών που άρπαξαν ιατρικό εξοπλισμό αξίας 30.000 ευρώ από το Αχιλλοπούλειο την Κυριακή το μεσημέρι, εκτιμάται πως βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα στοιχεία, για να εξαρθρώσουν τη σπείρα που έχει βάλει «στόχο» τον πανάκριβο εξοπλισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ειδικότερα, τρία βίντεο από κάμερες εκτός Νοσοκομείου Βόλου «ξεσκονίζουν» οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να φτάσουν στους δράστες της κλοπής ιατρικού εξοπλισμού από το Γαστρεντερολογικό Ιατρείο του Αχιλλοπούλειου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα πλάνα που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο καφέ γνωστής αλυσίδας, και στο σούπερ μάρκετ που λειτουργεί απέναντι ακριβώς από το νοσοκομείο, έχουν καταγραφτεί τα πρόσωπα των δραστών που εμπλέκονται στο συμβάν. Ευρήματα επίσης φέρεται να υπάρχουν και στους δύο σάκους που «ξεχάστηκαν» από τον δράστη που μπήκε μέσα στον χώρο και άρπαξε τα γαστροσκόπια, για αυτό και παραγγέλθηκε εξέταση DNA για να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε.

Το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δράστες άρπαξαν γαστροσκόπια και κολονοσκόπια και από τα νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις αρχές, που εκτιμούν ότι έχουν να κάνουν με οργανωμένο κύκλωμα, που έχει βρει δίοδο για να πουλήσει τα ιατρικά αυτά μηχανήματα σε χώρες των Βαλκανίων, με περισσότερες πιθανότητες την Αλβανία και τα Σκόπια.

Μάλιστα, αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν αποκλείουν ακόμα και ιδιωτικές κλινικές στις χώρες αυτές να είναι οι επίδοξοι αγοραστές, δεδομένου ότι μηχανήματα που καινούρια κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, μπορούν να φτάσουν στα χέρια τους στο ένα τρίτο της τιμής.

Οι αστυνομικοί επίσης δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και στο γεγονός ότι από τη δράση των κακοποιών φαίνεται το δρομολόγιο τους. Αθήνα, Λαμία, Λάρισα, Βόλος, διαδρομή προς τα βόρεια, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πριν καταφέρουν να βγουν εκτός Ελλάδας να κάνουν και άλλη διάρρηξη.

Οι έρευνες πάντως των αρμόδιων υπηρεσιών σε Μαγνησία, Λάρισα και Λαμία, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αττικής, συντονίζονται κεντρικά από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Προηγήθηκε παρακολούθηση…

Σύμφωνα με την αστυνομία, το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο της σπείρας, ενδεχομένως να περιλαμβάνει και κατόπτευση του χώρου λίγες μέρες πριν τη διάρρηξη και μάλιστα να προσποιήθηκαν ακόμα και τους ασθενείς που ζητούσαν δήθεν πληροφορίες για συγκεκριμένες εξετάσεις σε συγκεκριμένες κλινικές.

Όσο για τον αριθμό των δραστών, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ένας ή δυο, είναι εκείνοι που εκτελούν το επιχειρησιακό κομμάτι, ενώ υπάρχουν συνεργοί, τόσο μέσα στο νοσοκομείο που προσέχουν για κάθε κίνηση των υπαλλήλων φύλαξης, αλλά και άλλων ατόμων που φυλάνε «τσίλιες» και περιμένουν με αυτοκίνητα εκτός νοσοκομείου για να εξαφανιστούν.

Ερευνες και μέσω Interpol

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δημοσίευσε η Καθημερινή, οι έρευνες εκτείνονται και στο… Λουξεμβούργο. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Interpol, ζητώντας πληροφορίες για αντίστοιχες κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή σε νοσοκομείο του Λουξεμβούργου, την 23η Απριλίου, όπου άγνωστοι αφαίρεσαν από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, Centre Hospitalier de Luxembourg, 20 καινούργια ενδοσκόπια (γαστροσκόπια και κολονοσκόπια) αξίας πάνω από 800.000 ευρώ.

Κανονικά σε λειτουργία το Ιατρείο

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Μ. Δραμητινός, χθες δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως το Γαστρεντερολογικό Ιατρείο λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, και πως όλες οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, διεξάγονται απρόσκοπτα.

Οσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα που διενεργούν οι αστυνομικές αρχές, ο διοικητής παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, που από προχθές ανακοίνωσε ότι είναι θέμα ημερών η σύλληψη της σπείρας, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Δραμητινός, σημείωσε πως σε πρώτη φάση ήδη δόθηκε εντολή να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης των ιατρείων όπου υπάρχουν μηχανήματα μεγάλης αξίας και που πρέπει να περιφρουρηθούν πιο εντατικά, τις ώρες που δεν υπάρχουν ραντεβού.

Επίσης θα υπάρξει επανασχεδιασμός της φύλαξης και εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, ώστε, όπως τόνισε ο διοικητής, να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η φύλαξη, σε ένα κτήριο ωστόσο που είναι 4.500 τ.μ., με πέντε διαφορετικές εισόδους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου