ΤΟΠΙΚΑ

Ρούχα από… δεύτερο χέρι

ρούχα-από-δεύτερο-χέρι-456403

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η τάση της αγοράς ρούχων από δεύτερο χέρι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, που περιορίζει σημαντικά τις καταναλωτικές δυνατότητες πολλών οικογενειών. Η νέα τάση που έχει επεκταθεί σταδιακά και στον Βόλο, καταγράφεται ως ένα από τα παρελκόμενα της κρίσης, που ωθούν, ταυτόχρονα, αρκετούς στην κατεύθυνση της πώλησης ενδυμάτων, που πλέον δεν φορούν ή παραμένουν κρεμασμένα στη ντουλάπα, ως μαρτυρία παλιών, καλών εποχών οικονομικής ευμάρειας.

Ενήλικες, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της κρίσης και της ανεργίας, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οικογενειάρχες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, απευθύνονται σε καταστήματα, προκειμένου να πουλήσουν ρούχα είτε αφόρετα είτε σχεδόν καινούργια, που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν λίγα χρήματα για να καλύψουν τις άμεσες καθημερινές τους ανάγκες.

Αρκετοί επισκέπτονται το κατάστημα πώλησης ρούχων από δεύτερο χέρι που διατηρεί η Μαριλένα Κοζοκάρου τα τρία τελευταία χρόνια στον Βόλο, ενώ όπως αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Πολλοί έρχονται στο κατάστημα και ζητούν να πουλήσουν δικά τους ρούχα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα», αναδεικνύοντας μια ακόμη αθέατη πτυχή της οικονομικής ύφεσης, που κυριαρχεί πλέον στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Η ίδια αναφέρει, παράλληλα, ότι πολλοί αγοράζουν ρούχα από δεύτερο χέρι, διότι είναι φθηνά και διαθέτουν ταυτόχρονα πιστοποιητικό απολύμανσης, το οποίο διασφαλίζει τις ποιοτικές προδιαγραφές του κάθε ρούχου που διατίθεται προς πώληση στο κατάστημα.

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι προέρχονται κατά βάση από την Ευρώπη και την Αμερική, όπου είναι ευρέως διαδεδομένη η πώληση ενδυμάτων από δεύτερο χέρι, καθώς πολλοί επιθυμούν να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους στο τέλος της κάθε σεζόν.

«Λόγω της κρίσης έρχονται αρκετοί στο κατάστημα και μου λένε ότι δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να ψωνίσουν καινούργια ρούχα ή παπούτσια, ενώ άλλοι μου ζητούν να τους κρατήσω τα ρούχα που έχουν επιλέξει, διότι δεν έχουν τη συγκεκριμένη στιγμή χρήματα για να τα αγοράσουν», υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Η ιδέα του συγκεκριμένου καταστήματος προέκυψε ως φυσική συνέχεια της εμπορικής δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει άτομα του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος. «Η θεία μου διατηρούσε για πολλά χρόνια κατάστημα με ρούχα στη Σπάρτη και έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω αντίστοιχο και στον Βόλο, διότι στη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία κατάγομαι, είναι πολύ διαδεδομένα τα ρούχα από δεύτερο χέρι», εξηγεί η Μαριλένα Κοζοκάρου, η οποία αναφέρει ενδεικτικά ότι υπάρχουν καλοκαιρινές μπλούζες από 1 ευρώ και ρούχα που φτάνουν μέχρι 15 ευρώ.

Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αντίστοιχα, πολλοί επισκέπτονται το συγκεκριμένο κατάστημα για να ψωνίσουν φθηνά δώρα για την οικογένειά τους ή για αγαπημένα πρόσωπα. Όλες οι ηλικίες των καταναλωτών υιοθετούν τη νέα τάση που προέρχεται από το εξωτερικό και κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της και σε τοπικό επίπεδο, παράλληλα με την περίοδο της κρίσης, που έχει περιορίσει δραματικά τις οικονομικές δυνατότητες πολλών οικογενειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου