ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησε εγκλεισμό για να έχει στέγη και τροφή

ζήτησε-εγκλεισμό-για-να-έχει-στέγη-και-458530

Επισκέφτηκε τα δικαστήρια και ζήτησε εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, προκειμένου να έχει στέγη και τροφή. Στην Εισαγγελία Βόλου κατέφυγε χθες Βολιώτης ηλικίας περίπου 38 χρονών, ο οποίος είναι άστεγος και περιφέρεται στους δρόμους.

Ο πολίτης ζήτησε ακρόαση από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, είτε του Βόλου είτε της Θεσσαλονίκης.

Ο 38χρονος αντιμετωπίζει μείζον θέμα βιοπορισμού, ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια που έχασε τη μητέρα του και έμεινε μόνος.

Μάλιστα, χθες, επισκεπτόταν τα δικαστήρια για πολλοστή φορά για το ίδιο θέμα, καθώς το αίτημά του έχει απορριφθεί από την Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος έχει υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση στο παρελθόν και σύμφωνα με τη γνωμάτευση της πραγματογνωμοσύνης έχει διαπιστωθεί ότι έχει σώας τας φρένας.

Ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας απέτρεψε έτσι τον πολίτη να υποβάλλει ακόμη μία αίτηση, καθώς αυτή δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, όπως το ίδιο έπραξε και με την αδερφή του 38χρονου, που απευθύνθηκε επίσης στα δικαστήρια τις προηγούμενες μέρες.

Ο πολίτης αποχώρησε από τα δικαστήρια απελπισμένος που δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάζεται να διαμένει σε εγκαταλειμμένα σπίτια. Συχνά πυκνά καλείται από την αστυνομία να απομακρυνθεί από αυτά, μετά από παράπονα κατοίκων.

Ο 38χρονος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς είναι άνεργος, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει εθισμό σε ουσία.

Να επισημανθεί ότι κάθε χρόνο κατατίθενται δεκάδες αιτήσεις για εγκλεισμό ατόμων σε ψυχιατρικές κλινικές. Όλα, όμως, τα αιτήματα -ή τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία- αφορούν σε ακούσιο εγκλεισμό.

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου δικαστηρίου. Σύµφωνα µε το άρθρο 95, παράγραφος 2 του ν. 2071/92, ο ασθενής που πάσχει από ψυχική διαταραχή και δεν είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, είναι εκείνος που χρήζει εγκλεισμού. Για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εγκλεισμού, οι αιτήσεις απαιτείται να συνοδεύονται με αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου