ΤΟΠΙΚΑ

O ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας απαντά στις δηλώσεις του Ε. Τσάμη περί πλεονασμάτων

o-συριζα-μαγνησίας-απαντά-στις-δηλώσει-458702

Με επιστολή προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας απαντά στα όσα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ε. Τσάμης, με αφορμή ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που αναφέρονταν στα «φέσια του ΕΟΠΥΥ» προς γιατρούς και εργαστήρια.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας απαντά στη δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος σχολιάζοντας τις απλήρωτες, από τον περασμένο Οκτώβριο, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις σχολίασε: «Ο μεγαλύτερος οφειλέτης αυτή τη στιγμή είναι το κράτος. Παρακρατά τα χρήματα που χρωστάει στους ιδιώτες και μετά καμαρώνει ότι έχει πλεόνασμα. Πώς να μην έχει πλεόνασμα αφού δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει;».

Στην απάντηση, μέσω της επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, αναφέρονται τα εξής: «Είναι συχνό το φαινόμενο της αναπαραγωγής από τον Τύπο του έωλου επιχειρήματος της αντιπολίτευσης, ότι τα όποια πλεονάσματα του προϋπολογισμού οφείλονται κατά ένα μέρος στη μη πληρωμή από το Κράτος των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές και σε άλλους φορείς και πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημόσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας δημοσιευμάτων αποτελεί και η αναφορά στον υπότιτλο και στο περιεχόμενο άρθρου της εφημερίδας σας (φύλλο της 19.05.2017 σελ.11), όπου παρουσιάζεται συνέντευξη του κ. προέδρου του ΙΣΜ. Ο υπότιτλος γράφει: “Απλήρωτες από τον Οκτώβριο ιατρικές πράξεις και εξετάσεις- ‘’Έτσι γίνονται τα πλεονάσματα’’, λέει ο πρόεδρος του ΙΣΜ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ».

Σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Συνεπώς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω “στάσης πληρωμών” και “απλήρωτων λογαριασμών”.
Δηλαδή, δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ ταμειακού και λογιστικού υπολοίπου. Τα τυχόν ταμειακά πλεονάσματα λόγω μη καταβολής υποχρεώσεων δεν υπολογίζονται ως δημοσιονομικό πλεόνασμα. Είναι φανερό εξάλλου πως τέτοιες μέθοδοι δημιουργικής λογιστικής δεν θα περνούσαν απαρατήρητες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Θεσμών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου