ΤΟΠΙΚΑ

«Αυτά που δεν γίνονται στον εμπορικό σύλλογο Βόλου και αυτά που μπορούν να γίνουν»

αυτά-που-δεν-γίνονται-στον-εμπορικό-σ-459330

Κριτική στην πλειοψηφούσα παράταξη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για τους χειρισμούς κρίσιμων θεμάτων για τον εμπορικό κόσμο κάνει η παράταξη «Εμποροι Ενάντια στην Κρίση», με ανακοίνωση που υπογράφουν οι Έλλη Σαμουηλίδη και Μιχάλης Σαμπεθάι. Επιπλέον καταθέτουν και τις προτάσεις τους για να ξεπεραστούν προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Τον τελευταίο καιρό, μετά από την γενική συνέλευση των εμπόρων και ενώ οι εξελίξεις που αφορούν τον εμπορικό κόσμο είναι ραγδαίες, από την πλευρά της διοίκησης επικρατεί σιωπή και αδράνεια. Μετά την καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, αντί να παραιτηθεί σφυρίζει αδιάφορα. Ο ίδιος είπε «έλα μωρέ αφού σε λίγο καιρό θα γίνουν εκλογές δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα». Από τον πρόεδρο έτσι κι αλλιώς δεν θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο, αφού είχε μάθει σε παλιές πρακτικές, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει το σύλλογο σε απαξίωση.

Κατά τη διάρκεια της τριετίας που πέρασε, η διοικούσα επιτροπή έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία χειρίστηκε πολλά και σοβαρά θέματα. Άλλοτε με ισχνή πλειοψηφία, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι όποιες αντιρρήσεις μας, και άλλες φορές χωρίς καν να γίνεται διοικητικό συμβούλιο, δηλαδή χωρίς να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται από το καταστατικό. Πολλές ήταν επίσης οι φορές που μαθαίναμε για αποφάσεις του συλλόγου ακόμα κι από δελτίο τύπου. Επιγραμματικά αναφέρουμε:

1. Λάθος χειρισμοί του προεδρείου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας και ταμίας) στο ζήτημα με την πρώην γραμματέα που ζημίωσαν το σύλλογο κατά περίπου 25000€!

2. Το ζήτημα των Κυριακών: Παρόλο που οι έρευνες για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έδειξαν αρνητικά αποτελέσματα , εκείνοι επέμεναν στο άνοιγμα. Το μόνο τους επιχείρημα ήταν ότι ο νόμος αλλάζει με νόμο .Από δράσεις μηδέν. Από τις 2 Κυριακές στις 7 στις 8 και τώρα στις 30!

3. Τα POS: Αν ακλουθούσαν την πρόταση μας ως “Εμπόρων ενάντια στην κρίση”, πολλοί συνάδελφοι μας σήμερα θα είχανε χαμηλότερα επιτόκια χρήσης POS πολύ πιο νωρίς .

4. Μηδενικές δράσεις, κι άλλες αποφάσεις πχ για κατά τόπους ανοικτές συνελεύσεις, που δεν έγιναν ποτέ.

5. Η απαξίωση του συλλόγου από τα ίδια του τα μέλη

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια ανίκανη διοίκηση. Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο για το σύλλογο, είναι ότι οι συνάδελφοι που εκλέχτηκαν με τον κ. Τσέλιο (με το “Ενωτικό εμπόριο 2014”) μετά από όλα αυτά, άλλοι αδιαφορούν και άλλοι τον στηρίζουν ακόμα.

Νέοι επιχειρηματίες της διοίκησης του συλλόγου όπως ο ταμίας, ο γεν. γραμματέας και ο Α’ αντιπρόεδρος, η δεν παίρνουν θέση η ακόμα στηρίζουν αυτές τις πρακτικές. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το κάνουν σκόπιμα, είτε επειδή συμφωνούν με αυτή την κατάντια είτε γιατί περιμένουν να πάρουν το χρίσμα, πίνοντας νερό από τα ίδια κομματικά κανάλια που πίνει και ο απερχόμενος πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΕΣΒ βαραίνει το σύνολο του προεδρείου όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες μόνο στον πρόεδρο. Τι έκαναν και τι έλεγαν αυτοί τόσο καιρό, γιατί τον στήριζαν σε κάθε πρόταση που κατέθετε. Γιατί δεν εξέφραζαν μια διαφορετική άποψη αν είχαν τέτοια. Οι εκ των υστέρων αποστάσεις δεν πείθουν κανέναν!

Το όραμά μας, ως «Έμποροι Ενάντια στην κρίση», για τον εμπορικό σύλλογο Βόλου κ Ν. Ιωνίας (που είναι από τους πιο ιστορικούς συλλόγους) ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ διαφορετικό:

· Η ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω της διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας τους, είναι για εμάς πρωταρχικός στόχος.

· Η συνεχής ενημέρωση των καταναλωτών για την δυναμική της τοπικής αγοράς είναι βασικό ζητούμενο.

· Ένας σύλλογος του οποίου εγγεγραμμένα μέλη θα είναι ΟΛΑτα εμπορικά καταστήματα και τοπικές επιχειρήσεις.

· Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώμονα τα προβλήματα, τις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες τις οποίες έχουν.

· Ένας σύλλογος που να μπορεί να στηρίζει τα μέλη του, να είναι ενήμερος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και να μπορεί να προτείνει λύσεις.

· Στις Γενικές συνελεύσεις να προσέρχονται όλα τα μέλη, να ακούγονται όλες οι απόψεις και οι αποφάσεις πουθα λαμβάνονται να υλοποιούνται.

· Στόχος του θα είναι η ενίσχυση των μελών του προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρείν (ηλεκτρονικό εμπόριο, διοίκηση, διαφήμιση κ προώθηση προϊόντων).

Το όραμά μας για τον Ε.Σ.Β μπορεί να υλοποιηθεί και τα αποτελέσματα να φανούν άμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στο καταναλωτικό κοινό. Οι δράσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι είναι αναγκαίες και εφικτές. Απαιτούν ενεργοποίηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου και ουσιαστική όρεξη για δράση. Διάθεση να αλλάξουν τα «κακώς κείμενα». Γιατί η μόνη αλήθεια είναι ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου