ΤΟΠΙΚΑ

«Φέσι» σε ιατρεία και εργαστήρια

φέσι-σε-ιατρεία-και-εργαστήρια-460154

Σε τεντωμένο σχοινί η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων. Με λουκέτο κινδυνεύουν επίσης μικροβιολογικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια στη Μαγνησία, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που έχει αναδειχτεί ο υπ’ αριθμόν 1 κακοπληρωτής στον χώρο της υγείας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πάροχοι υγείας. Σε δεινή θέση και οι φυσικοθεραπευτές. Την οικονομική ασφυξία όλων των ιδιωτών παρόχων υγείας επιτείνουν φορολογικό και ασφαλιστικό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τη μία η επισκεψιμότητα που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενη διαρκώς αφού οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν, είτε την επίσκεψη, είτε τις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν και δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ που έχουν αγγίξει και πάλι «ταβάνι», βάζοντας μεγαλύτερη θηλιά στους παρόχους υγείας που, ενώ φορολογούνται επί συγκεκριμένων πράξεων, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για αυτές.

Στη Μαγνησία γιατροί και εργαστήρια, στην πλειοψηφία τους πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που έγιναν, τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. «Ο μεγαλύτερος οφειλέτης αυτή τη στιγμή είναι το κράτος. Παρακρατά τα χρήματα που χρωστάει στους ιδιώτες και μετά καμαρώνει ότι έχει πλεόνασμα. Πώς να μην έχει πλεόνασμα αφού δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει;» αναρωτιέται με δεικτικό ύφος ο κ. Τσάμης.

Στις παραπάνω οφειλές, θα πρέπει να προστεθούν και οι παγωμένες οφειλές από το 2011 και παλαιότερα από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, με τους γιατρούς να προσδοκούν πως κάποια στιγμή θα αποπληρωθούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ίδιους να αποκτήσουν ρευστότητα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες.

Επιπλέον βραχνάς… οι τσουχτερές εισφορές

Πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων, κατήγγειλε δημοσίως «κρυφές αυξήσεις» στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς, οι προβλεπόμενες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να αποστερούν από τους ίδιους ένα μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους από την εργασία τους, που κυμαίνεται από 59% έως και 80% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί, «οι νέες υψηλές εισφορές επιβάλουν νέο πρόσθετο φόρο σε εισοδήματα τα οποία ήδη φορολογούνται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος, ενάντια όμως στην αρχή της φορολογικής ισότητας».

Γενναίο «κούρεμα» και στους φυσικοθεραπευτές

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον κλάδο των φυσικοθεραπευτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου στη Μαγνησία, Λαυρέντης Βαλασσά, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι φυσικοθεραπευτές επίσης πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με το σταγονόμετρο, και αφού υποστούν γενναίο κούρεμα λόγω του claw back, που ισχύει από το 2014. Στην παρούσα φάση ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016, με τους φυσικοθεραπευτές να βρίσκονται εν αναμονή της επόμενης πληρωμής, άγνωστο πότε.

«Ανάλογα με τον τζίρο που έχει ο κάθε συνάδελφος, πληρωνόμαστε από τους 12 μήνες του χρόνου, άλλος 9 μήνες, άλλος 8 και άλλος 7, αφού ισχύει το claw back.To 2017 φυσικά δεν έχει πληρωθεί καμία ιατρική πράξη. Περιμένουμε πρώτα να εξοφληθούμε το 2016 και έπεται συνέχεια», τονίζει ο κ. Βαλασσάς.

Ο ίδιος ωστόσο χαρακτηρίζει σε σχέση με άλλες χρονιές, θετικό το γεγονός ότι για το 2017, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αυξήθηκε το κονδύλι για τις φυσικοθεραπείες από 60 εκατ. ευρώ στα 68 εκατ. ευρώ. «Για να λέμε και τα ορθά, πρόκειται για μία απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Βαλασσάς για να συνεχίσει λέγοντας: «Οι φυσικοθεραπείες είναι σημαντικές διότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ώστε να προληφθούν σοβαρότερες παθήσεις που θα χρειάζονταν κοστοβόρες εξετάσεις όπως π.χ. μαγνητική τομογραφία, επιβαρύνοντας το κράτος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου