ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 42% στην ανήλικη παραβατικότητα στη Μαγνησία

αύξηση-42-στην-ανήλικη-παραβατικότητα-σ-464002

Ανοίγουν σχολεία και κλέβουν ραδιοκασετόφωνα και μουσικά όργανα. Παραβιάζουν περίπτερα και παίρνουν παγωτά και σνακ. Επιτίθενται σε πεζούς και αρπάζουν κινητά. Αφαιρούν μηχανάκια, μπάλες από συνομηλίκους τους…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Για αντικείμενα ευτελούς αξίας ανήλικοι «βγαίνουν» στην παραβατικότητα. Παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, συλλαμβάνονται, έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Το 2016 οι υποθέσεις που προσδιορίστηκαν για να συζητηθούν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου, όπου δικάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανήλικων παραβατών, παρουσίασε αύξηση 42%.

Συνολικά 600 ανήλικοι επρόκειτο να δικαστούν για αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Αρκετά από αυτά, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο σχολείο, στη γειτονιά.

«Έχει αλλάξει η κοινωνική δομή. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι διαφορετικός. Πριν από 20 χρόνια αρκετές από τις διαφορές θα επιλύονταν στο σχολείο ή στη γειτονιά. Σήμερα, ωστόσο, καμία πλευρά δεν κάνει πίσω. Έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των παιδιών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η δικαιοσύνη τηρεί πιστά τον νόμο, ο οποίος εξαντλεί όλα τα όλα τα αναμορφωτικά μέτρα πριν επιβληθεί το μέτρο του εγκλεισμού σε αναμορφωτικά ιδρύματα.

Οι ανήλικοι που οδηγήθηκαν στο Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων έχουν παρουσιάζει σοβαρή παραβατική συμπεριφορά. Εναντίον τους και κατά των οικογενειών τους έχουν επιβληθεί επιπλήξεις, ανάθεση υπεύθυνης επιμέλειας σε γονείς ή επιτρόπους και άλλα αναμορφωτικά μέτρα.

Τον Μάρτιο του 2015 δημοσιεύτηκε διάταξη για την αναστολή εισαγωγών σε Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων. Με απόφαση του Αρείου Πάγου από τις 22 Μαΐου οι εισαγωγές σε αναμορφωτικά ιδρύματα γίνονται με φειδώ.

Δίκες για την κλοπή μιας μπάλας και παγωτών

13χρονος σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για να δικαστεί την Πέμπτη, 25 Μαΐου του 2017, για την κλοπή μία μπάλας. Το περιστατικό που συνέβη στη Σκιάθο, ήρθε σε γνώση της αστυνομίας μετά από μήνυση μίας Ρωσίδας. Ο ανήλικος κατηγορείται ότι από κοινού με 90χρονο έκλεψαν την μπάλα από έναν ανήλικο κάτοικο του νησιού.

Σε άλλη περίπτωση, ανήλικοι, οι οποίοι προφανώς ετοιμάζονταν να ταΐσουν ολόκληρο το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, θα δικαστούν γιατί έκλεψαν παγωτά και σνακ συνολικής αξίας 70 ευρώ. Οι κινήσεις των ανήλικων παραβατών καταγράφηκαν από κάμερα, η οποία έδειξε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν.

Οι υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων το 2016 αποδίδεται ευθέως στην αύξηση των φιλοξενούμενων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Το αναμορφωτικό ίδρυμα μέχρι και πριν δύο χρόνια έφτασε να φιλοξενεί έως και 50 τροφίμους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 50% τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι ανήλικοι αφορούσαν σε παραβιάσεις όρων διαμονής.

Ενα μεγάλο ποσοστό των ανήλικων παραβατών είναι τρόφιμοι του ιδρύματος, οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά.

Η εγκληματικότητα

Η πλειοψηφία των παραβάσεων που διαπράττονται από ανήλικους, αν εξαιρέσει κανείς τις παραβιάσεις των όρων διαμονής, είναι οι κλοπές.

Σε αισθητά μικρό βαθμό, ώστε να αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, τα αδικήματα που διαπράττονται είναι ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αλλά και αδικήματα όπως απειλές, εξύβριση, επαιτεία, οι ψευδείς αναφορές, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Τα στατιστικά στοιχεία

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει το 2016 σε σχέση με το 2015 η ανήλικη παραβατικότητα. Οι υποθέσεις που προσδιορίστηκαν για συζήτηση το περασμένο έτος ήταν 540 έναντι 380 το 2015. Ο συνολικός αριθμός των παραβατών ήταν 600 το 2016 έναντι 400 το 2015.

Παύση ποινικών διώξεων

Με την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου ένας μεγάλος αριθμός των υποθέσεων μπήκε στο αρχείο και έπαυσε η ποινική δίωξη εναντίον των ανήλικων παραβατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πινάκια του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων έφτασαν να αριθμούν περί τις 25-30 υποθέσεις, από διπλάσιες που είχαν πριν την εφαρμογή του νόμου τον Αύγουστο του 2016.

Η παραβατικότητα έχει …. ταυτότητα

Το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, πάντως, έχει τον σημαντικότερο ρόλο στην εκδήλωση της παραβατικής συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων. Μελέτη που παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης απέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η αρνητική γονική εμπειρία και η απουσία φροντίδας προδιαθέτει τα παιδιά σε παραβατική συμπεριφορά.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η συνεχής παραμέληση και η απουσία γονικού ελέγχου οδηγούν σε επανάληψη παραβατικών συμπεριφορών. Η ψυχική νόσος ή άλλες ψυχικές διαταραχές σχετίζονται σημαντικά με την εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η ίδια τάση φαίνεται πως υπάρχει και με την υπότροπη παραβατική συμπεριφορά.

Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην οικογένεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής παραβατικότητας, καθώς οι μισοί ανήλικοι κάνουν συστηματική ή περιστασιακή χρήση ουσιών, κυρίως κάνναβη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου