ΤΟΠΙΚΑ

Ποιήματα, τραγούδια, τριαντάφυλλα, έπαινοι, απόδοση τιμής στη μητέρα

ποιήματα-τραγούδια-τριαντάφυλλα-έπα-464137

Ανέγνωσαν ποιήματα, είπαν τραγούδια, απέδωσαν τιμή στη μητέρα, την πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, ιδιαίτερα την Ελληνίδα, που σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ και είναι θυμωμένη που φεύγουν τα παιδιά της στο εξωτερικό, που το νοικοκυριό της έχει προβλήματα, αλλά δεν σταματά ποτέ να αναζητεί απεγνωσμένα την ελπίδα και το κυριότερο, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της.

Με παιδικές φωνές πλημμύρισε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Βόλου. Σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση μαθητές πέντε συνολικά σχολείων ύμνησαν την καταλυτική δύναμη και αγάπη, τη χωρίς όρια και όρους που έχει η μητέρα.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν με τραγούδια το 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου. Με τραγούδια αλλά και ποιήματα έπαιρναν μέρος παράλληλα και οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου και του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Κατά την πραγματοποίησή της τιμήθηκαν με επαίνους και ένα τριαντάφυλλο εννέα μητέρες για την προσφορά τους στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, αλλά και στον πολιτισμό από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου.

Αναλυτικά οι μητέρες που τιμήθηκαν είναι η Μάρω Αισώπου , η οποία έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Ειδικεύτηκε στην Αμερική, στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση του κωφού παιδιού, ασχολείται με το θέατρο και γράφει ποιήματα και βιβλία με πολλές διακρίσεις, η Αμαλία Βελίτσου, η οποία είναι πολύτεκνη, εργαζόμενη, μητέρα πέντε παιδιών, συμμετέχει σε αρκετούς συλλόγους γονέων, για πάνω από δέκα χρόνια και είναι γυναίκα της προσφοράς, η Ελένη Κουτμάνη μητέρα και συμμετέχουσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, με πολύχρονη και επίμονη δράση για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στο ΤΕΕ, η Ελένη Πατέρη μητέρα και επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά και συμμετέχουσα σε συλλόγους γονέων, όπως στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, η Γεωργία Μπίτση μητέρα τριών παιδιών, επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας, συμμετέχουσα σε πολλούς συλλόγους γονέων έως σήμερα όπως και στην Ένωση, αλλά και σε άλλους εθελοντικούς συλλόγους με ποικίλα ενδιαφέροντα, η Ελένη Μανιάτη-Βεργίνη, μητέρα δύο παιδιών με διάθεση προσφοράς και συμμετέχουσα στο Δ.Σ. της Ένωσης, με εθελοντική αγόγγυστη προσφορά, η Λίτσα Χαρίτου, μητέρα τεσσάρων παιδιών με πολυσχιδή δράση σε συλλόγους γονέων, την Ένωση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και με ιδιαίτερη αδυναμία στο θέατρο , η Έφη Διανέλλου μητέρα δύο κοριτσιών, καθηγήτρια, συμμετέχουσα σε αρκετούς ως σήμερα συλλόγους γονέων με ενεργή και αναγνωρισμένη δράση στην Ένωση, αλλά και σε κοινωνικούς εθελοντικούς φορείς, η Λιάνα Πασχούδη μητέρα, εκπαιδευτικός και επί σειρά ετών, συμμετέχουσα με ιδιαίτερη επιτυχία ως προς τα αποτελέσματα, σε σύλλογο γονέων αλλά και στην Ένωση, με έμφυτο το χάρισμα του εθελοντισμού και της προσφοράς βοήθειας στον συνάνθρωπο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Πολύζος και ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής.

«Ως Σωματείο Πολιτισμού δεν θα μπορούσαμε να μην οργανώσουμε μία εκδήλωσης τιμής και σεβασμού για το πιο ιερό πρόσωπο της ύπαρξή μας, που είναι η μητέρα, και αυτό εμείς το θεωρούμε πολιτισμό, δηλαδή να δώσουμε στους μαθητές μας να έχουν το σεβασμό που πρέπει», είπε στην ομιλία της η πρόεδρος των Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Σούλα Μπαρτζιώκα.

Σήμερα τιμάται τη μητέρα, την καταλυτική δύναμη που κρύβει, τη χωρίς όρια και όρους αγάπη, σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι ο ρόλος της μάνας γίνεται διαρκώς ακόμη περισσότερο πιο δύσκολος και απαιτητικός.

Οπως εξήγησε, «η σύγχρονη μητέρα πρέπει να εκτός από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις να καλύψει και τις οικογενειακές ανάγκες. Το θέμα είναι πως θα συνδυάσει τον εφιάλτη που ζει να είναι καλή μητέρα και καλή στη δουλειά της».

Ο ρόλος της μητέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως σήμερα, που το δημογραφικό πρόβλημα λαμβάνει στη χώρα εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών να παρουσιάζει κάθετη πτώση, που η οικονομική κρίση έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στα νοικοκυριά.

«Θεωρώ ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη μητέρα και να αναλάβει δράση», είπε η κ. Μπατζιώκα και τόνισε ότι: «θέλουμε να ενώσουμε τις ευχές και τις προσευχές για όλες τις μάνες του κόσμου, αλλά ιδιαίτερα για την Ελληνίδα που ανεβαίνει τη δική της ανηφόρα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αναζητώντας ελπίδα και καλύτερες μέρες για τα παιδιά της».

Η μητέρα της κρίσης ανεβαίνει Γολγοθά. «Είναι θυμωμένη που τα παιδιά της φεύγουν στο εξωτερικό. Πασχίζει να βοηθήσει την οικογένεια, ενώ η ανεργία την έχει χτυπήσει πρώτη. Σε αρκετά νοικοκυριά οι πατεράδες είναι άνεργοι» πρόσθεσε.

Στήριγμα ολόκληρης της κοινωνίας είναι η μητέρα, είπε από την πλευρά της η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σοφία Κανταράκη, που μίλησε με θέμα: «Η διαχρονική μορφή της μητέρας». «Ως πολύτεκνη, θεωρώ τιμή μου να παρευρεθώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση για να δώσω το δικό μου στίγμα ως μητέρα που αγωνίζεται εργαζόμενη, αλλά συνεισφέρει στο σπίτι, όχι μόνο με την εργασία της, αλλά και συναισθηματικά. Νομίζω ότι όλη η κοινωνία και οι μητέρες περισσότερο οφείλουν να στέκονται στην οικογένεια ως στηρίγματα, με αγάπη, τρυφερότητα και όλο το εύρος του συναισθητικού κόσμου, που έχει ανάγκη το παιδί» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου