ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλάσιες οι εξαγωγές από τις εισαγωγές από το Τελωνείο Βόλου

τριπλάσιες-οι-εξαγωγές-από-τις-εισαγω-465212

Μεμονωμένες προσπάθειες για εξαγωγές ρίγανης και μελιού στην Αυστραλία – Ομιλος στον Βόλο με τουρκικά κεφάλαια έχει διεισδύσει στις γειτονικές αγορές

Διπλάσιος ήταν το α’ τετράμηνο του 2017 ο όγκος των εξαγόμενων προϊόντων από το Τελωνείο Βόλου σε σχέση με τον όγκο των εισαγόμενων προϊόντων. Το λιμάνι του Βόλου, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαγωγικό, είχε σχεδόν τριπλάσιες σε αριθμό εξαγωγές συγκριτικά με τις εισαγωγές με την έναρξη του έτους, αν και φέτος παρουσιάζει μειωμένη κίνηση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πέρυσι είχε αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων, εξαιτίας της απεργίας στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ντόπια προϊόντα του Βόλου σπάνε τα σύνορα και ταξιδεύουν παντού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η φέτα φτάνει μέχρι και την Αμερική. Πέρα από τις εξαγωγές σιδήρου και δημητριακών, πλέον καταβάλλονται και μεμονωμένες προσπάθειες για εξαγωγές που αφορούν στη ρίγανη και το μέλι, τα οποία «εισβάλλουν» στην αγορά της Αυστραλίας.

Παράλληλα, αισθητή είναι πλέον η εμφάνιση ομίλου στην αγορά Βόλου με τουρκικά κεφάλαια, οι πλαστικές φιάλες του οποίου για την εμφιάλωση των αναψυκτικών και των νερών πάνε παντού στην Ελλάδα, αλλά και στη Τουρκία, τη Βουλγαρία, σε γειτονικά κράτη. Οι μαζικές αποστολές προϊόντων στο εξωτερικό από ολόκληρη τη Θεσσαλία γίνονται μαζικά από το Τελωνείο του Βόλου. Συνολικά το α’ τετράμηνο του 2017 έγιναν 1. 857 εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές ήταν περίπου 680. Οι αποστολείς πληρώνουν την ταυτότητα οφειλής on line μετά από τα ειδοποιητήρια και δεν χρειάζεται να επισκέπτονται την πόλη για την εξυπηρέτησή τους.

Αναλυτά, οι εξαγωγές σιδήρου γίνονται σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, αλλά και Λιβύη, Μαρόκο Αίγυπτο. Η φέτα αποστέλλεται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Αμερική σε μικρές ποσότητες για ιδιαίτερα τραπέζια. Ρίγανη και μέλι στέλνονται μεμονωμένα στην Αυστραλία, γίνονται, όμως, προσπάθειες και για διείσδυση στη μέση Ανατολή, αλλά με μεγάλη δυσκολία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Οι εισαγωγές, αντίστοιχα, που είναι περιοδικές, αφορούν σε λιπάσματα από την Ισπανία και τη Γερμανία. Η ενσάκιση γίνεται στο Τελωνείο του Βόλου.Επίσης, γίνονται εισαγωγές από σίδερα.

Οι έλεγχοι του Τελωνείου Βόλου

Το μεγαλύτερο αντικείμενο ελέγχου που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Τελωνείο Βόλου αφορά στον καπνό. Το λαθρεμπόριο οργιάζει. Οι ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού που κατάσχονται είναι πλέον πολλαπλάσιες. Αναλυτικά το 2016, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τελωνείου Βόλου, το οποίο συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για το εν λόγω θέμα, καταγράφηκαν 25 περιπτώσεις λαθρεμπορίου, ενώ το 2015 μόλις εφτά, το 2014 τρεις και το 2013 έξι.

Σε όλες τις υποθέσεις έμεινε αναπάντητο το ερώτημα για τον τόπο προέλευσης του καπνού, ενώ παραμένει άγνωστη η χημική σύσταση των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από την τελωνειακή αρχή. Οι κάτοχοι ή διακινητές που συνελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν στο σύνολό τους άγνοια όσον αφορά την πηγή προμήθειας, και η αστυνομική έρευνα δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε βάθος.

Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Βόλου έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους και για τον οίνο. Το 2017 μέχρι και σήμερα δεν καταγράφηκε κάποια σοβαρή παράβαση. Τα ίδιο συνέβη και με τους ειδικούς ελέγχους για τις επιστροφές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Οι έλεγχοι για τα τέλη ταξινόμησης είχαν πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε μήνα το Τελωνείο «τσακώνει» τουλάχιστον τέσσερις με πέντε οδηγούς αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, χωρίς να διαπιστώνεται ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Το Τμήμα Δίωξης προχώρησε σε κατάσχεση αυτοκινήτων σε όλες τις περιπτώσεις εκείνες όπου απαιτήθηκε.

Το Τελωνείο Βόλου βεβαίωσε παραβάσεις στους οδηγούς αυτοκινήτων που έφεραν ξένες πινακίδες. Πρόκειται για κατοίκους της Ελλάδας, οι οποίοι, όμως, δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού, κατά κύριο λόγο Βουλγαρίας, με στόχο να αποφύγουν τα υπέρογκα ειδικά τέλη ταξινόμησης και να μη φορολογηθούν.

Στα έγγραφα της Υπηρεσίας περιλαμβάνονται και αλλοδαποί παραβάτες και Έλληνες, οι οποίοι όφειλαν να έχουν τελωνίσει τα οχήματά τους. Στους ελέγχους τεκμηριώθηκε ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού μόνο στα χαρτιά. Ωστόσο, θα έπρεπε να έχουν τον ξένο τόπο διαμονής ως μόνιμο για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο, ώστε να απαλλαχθούν από τη δυσβάσταχτη φορολογία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου