ΤΟΠΙΚΑ

Στο ναδίρ η οικοδομή στην Μαγνησία

στο-ναδίρ-η-οικοδομή-στην-μαγνησία-465351

Μείωση της τάξης του 90% παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα της Μαγνησίας – Εκδόθηκαν 78 άδειες το πρώτο πεντάμηνο

Καθοδική πορεία ακολουθεί η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαγνησίας την τελευταία πενταετία, με το ποσοστό της δραματικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας να αγγίζει το 90%, ενώ εκδίδονται, στο μεταξύ, ελάχιστες άδειες δόμησης από την πολεοδομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Γραμματή Μπακλατσή, μηχανικός – εκτιμήτρια ακινήτων, η πτώση στην έκδοση οικοδομικών αδειών είναι τόσο μεγάλη ώστε σήμερα, που βρισκόμαστε στα μισά του 2017, να έχουν εκδοθεί μόλις 78 άδειες δόμησης από την Πολεοδομία Βόλου, που έχει αρμοδιότητα για τον Βόλο , τη Νέα Ιωνία και το Πήλιο

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κύριος όγκος των παραπάνω αδειών «αφορούν κυρίως νομιμοποιήσεις και προσθήκες, ενώ συγκριτικά με την περίοδο πριν τη κρίση, για τις ίδιες περιοχές ήταν αρκετές εκατοντάδες οι άδειες που εκδίδονταν και αφορούσαν νέες κατοικίες και πολυκατοικίες», όπως αναφέρει η κ. Μπακλατσή, η οποία εκτιμά ότι «θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε νέες οικοδομές, γιατί συμφέρει σε κάποιον να αγοράσει ένα έτοιμο διαμέρισμα».

Σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνει η ίδια, απαιτείται άμεση λήψη δραστικών μέτρων που θα τονώσουν τον κλάδο, θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Τα μέτρα που προτείνει η ίδια μηχανικός είναι: Ανάκληση της επιβολής αναδρομικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με πολύ χαμηλό συντελεστή.

Στήριξη με οικονομικά κίνητρα της αντισεισμικής ικανότητας και της ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτηρίων, καθώς και της χρήσης νέων τεχνολογιών στα νέα κτήρια. Προώθηση των πολεοδομικών μελετών από τον Δήμο Βόλου, των επί εικοσαετίας καθυστερούμενων εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης όπως Νεάπολης, Κριθαρίας, Μαράθου κ.λπ. και εντάξεις νέων περιοχών όπως προκύπτουν από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, που θα οδηγήσουν και σε μείωση των τιμών γης.

Ενίσχυση και διευκόλυνση της χορήγησης στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν δραματικά μειωθεί, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών με την ηλεκτρονική έκδοσή τους. Απλοποίηση και σταθερότητα της νομοθεσίας για την αγορά κατοικίας. Θεσμοθέτηση του μητρώου όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή, με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των παραγομένων έργων και την εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου.

Αναμόρφωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση των κονδυλίων για την Περιφέρεια και της κατασκευής περισσότερων έργων μικρότερης κλίμακας. Προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού και του κτηματολογίου και προώθηση κινήτρων για επενδύσεις ιδιωτικών έργων, για χρήση ΑΠΕ και για τουριστική ανάπτυξη.

Προβληματισμός στους επαγγελματίες

Ο συνεπακόλουθος προβληματισμός των επαγγελματιών είναι έντονος, ενώ όπως δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων – μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας «τη δεδομένη στιγμή η οικοδομική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στο 10% σε σύγκριση με τις παλιές, καλές εποχές. Αυτό που παρατηρούμε τα τρία τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά μια πτωτική πορεία, λόγω της οικονομικής ύφεσης που παρατηρείται και πολύς κόσμος τηρεί στάση αναμονής.

Η κατάσταση αυτή εκτιμώ ότι θα παραμένει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια. Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον για ανακατασκευές παλιών κτηρίων ή διαμερισμάτων, αλλά είναι ελάχιστες οι νέες οικοδομές που ανεγείρονται».

Ο πρόεδρος των κατασκευαστών υπογραμμίζει ότι στον Βόλο πραγματοποιούνται κυρίως «μικρά ιδιωτικά έργα, όχι πολυκατοικίες όπως συνέβαινε παλαιότερα, ενώ έχει σταματήσει ουσιαστικά η παραγωγή νέων διαμερισμάτων». Κατά συνέπεια, ο κύριος όγκος των εργασιών με τις οποίες ασχολούνται οι μηχανικοί, έχουν κατά βάση «τη μορφή της ανακατασκευής, ή κατασκευής κάποιων τουριστικών καταλυμάτων» οι οποίες αναπτύσσονται επίσης σε μικρή κλίμακα και περιλαμβάνουν «ανακατασκευές και μικρές προσθήκες σε υφιστάμενα κτίσματα», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ανάλογη είναι, εξάλλου, η εικόνα και στις επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών, με τον Ανδρέα Καϊόπουλο (ο οποίος δραστηριοποιείται επί είκοσι χρόνια στο συγκεκριμένο πεδίο) να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απελπιστική η κατάσταση και δεν υπάρχει πλέον διέξοδος ή λύση, καθώς η πτωτική πορεία της οικοδομής είναι διαρκής την τελευταία πενταετία».

Η δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, συνεπάγεται κατακόρυφη μείωση στην πώληση των δομικών υλικών. «Προσωπικά δεν βλέπω φως στον ορίζοντα, διότι η παρατεταμένη περίοδος της κρίσης έχει προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν», όπως ανέφερε ο ίδιος επαγγελματίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη φωνή απόγνωσης όσων δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου